• ΑΓΟΡΕΣ

    Η ανησυχία για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας έριξαν την Wall Street

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με απώλειες έκλεισαν σήμερα την τελευταία συνεδρία του Οκτωβρίου οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά την ανακοίνωση για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Federal Reserve την Τετάρτη.

    Πιέσεις δέχθηκε η Wall Street μετά από δημοσίευμα ότι Κινέζοι αξιωματούχοι αμφιβάλουν για τη δυνατότητα επίτευξης μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ καθώς και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχαν με επισκέπτες στο Πεκίνο και με άλλους συνομιλητές τις τελευταίες εβδομάδες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν θα υποχωρήσουν στα πιο περίπλοκα ζητήματα. Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρεται πως οι Κινέζοι ανησυχούν για την «εκρηκτική» και απρόβλεπτη φύση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την πιθανότητα, μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας, εκείνος να αποχωρήσει από αυτήν ξαφνικά.

    Η Fed χθες αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5% με 1,75% καθώς δεν προβλέπονται νέες μειώσεις των επιτοκίων όσο οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν σε ένα καλό επίπεδο, με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Τζέρομ Πάουελ να υπογραμμίζει ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις μέχρι να ενισχυθεί σημαντικά ο πληθωρισμός.

    Τα  αποτελέσματα της Facebook και της Apple στο τρίμηνο παρουσιάστηκαν καλύτερα των αναμενόμενων καθώς, τα κέρδη της Apple κατέγραψαν ανά μετοχή 3,05 δολάρια ενώ η Facebook 2,12 δολ. ανά μετοχή.

    Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,52% ή 140 μονάδων στις 27.046, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,3% στις 3.037 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,14% στις 8.292 μονάδες.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 5 κινήθηκαν με ανοδικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Στη κορυφή της λίστας των μετοχών με κέρδη βρέθηκαν εκείνες των Apple (+2,26%), Travelers Cos. (+0,99%) και Coca Cola (+0,91%), ενώ στον αντίποδα στον «πάτο του βαρελιού» βρέθηκαν οι μετοχές των 3Μ (-2,01%), Wallgreens Boots Alliance (-1,93%) και Caterpillar (-1,81%).

    Σε μηνιαία βάση, και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν σε θετικός έδαφος τον Οκτώβριο, με τον Dow Jones να κερδίζει 0,5%, τον S&P500 να ενισχύεται κατά 2% και τον Nasdaq να σημειώνει κέρδη 3,7%.



    ΣΧΟΛΙΑ