• ΑΓΟΡΕΣ

    HSBC: Τι συζήτησε για τις ελληνικές τράπεζες με Αμερικανούς επενδυτές

    Noel Paul Quinn, CEO HSBC

    Noel Paul Quinn, CEO HSBC


    «Οι απόψεις για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ανάμεικτες, καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση των εσόδων από τόκους, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank ήταν οι τράπεζες που συζητήθηκαν περισσότερο, εξηγεί η ομάδα ανάλυσης των τραπεζών της HSBC για Ελλάδα και Τουρκία, μετά από συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ.

    «Συναντήσαμε πρόσφατα αρκετούς επενδυτές στις ΗΠΑ. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ενθουσιασμός έχει μειωθεί και η τοποθέτηση των επενδυτών είναι μικρότερη από ό,τι στο παρελθόν. Οι επενδυτές αναρωτιούνταν ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος καταλύτης, όταν ολοκληρωθούν τα θετικά νέα για τα κέρδη. Παρατηρήσαμε ότι το ενδιαφέρον μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών μετατοπίστηκε από τη Eurobank στην Alpha Bank και την Tράπεζα Πειραιώς, λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων τους, όπως παρατηρήσαμε στο Λονδίνο, μερικούς μήνες νωρίτερα», εξηγεί η ομάδα ανάλυσης των τραπεζών της HSBC.

    «Το συναίσθημα σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες στις ΗΠΑ ήταν λιγότερο αισιόδοξο από ό,τι στο Λονδίνο λίγους μήνες νωρίτερα και οι θέσεις των επενδυτών μικρότερες. Η άποψη της HSBC για τη δυναμική των κερδών ότι θα μπορούσε να αλλάξει μετά το α’ εξάμηνο λόγω των επιβαρυμένων καταθέσεων και θα περιόριζε την άνοδο των μετοχών, δέχθηκε κάποιες αντιδράσεις. Ορισμένοι επενδυτές ήταν διστακτικοί στο να εξετάσουν τις ελληνικές τράπεζες ως ‘στόρι’ καθαρών εσόδων από τόκους (NII), θεωρώντας ότι οι ευνοϊκές μακροοικονομικές προοπτικές, η πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, η επακόλουθη πτώση του κόστους των MREL και το κόστος κεφαλαίου θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν περαιτέρω πολλαπλή επέκταση. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές που ήταν νέοι στο χώρο, δεν τους άρεσε το γεγονός ότι οι τράπεζες βρίσκονται κοντά στο μέγιστο ύψος των NII τους. Η Πειραιώς και η Alpha ήταν τα ονόματα που συζητήθηκαν περισσότερο, γεγονός που μας εξέπληξε, καθώς πέρυσι η συζήτηση επικεντρώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Eurobank. Υπήρξε ένα λογικό ενδιαφέρον για την ΕΤΕ και το πώς θα μπορούσε να την επηρεάσει η πιθανή έξοδος του ΤΧΣ», καταλήγει η ομάδα ανάλυσης των τραπεζών της HSBC.

    Η HSBC παραμένει με συστάσεις «αγορά» και για τις τέσσερις τράπεζες, αλλά η ΕΤΕ είναι πλέον η πιο προτιμώμενη τράπεζα μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς. Οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικές με 0,55 φορές σε δείκτη P/TBV, 20% χαμηλότερα κάτω από τις αναδυόμενες αγορές και 25% χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Εξακολουθεί να βλέπει την καλύτερη σχέση κινδύνου/απόδοσης στην Τράπεζα Πειραιώς. Η Alpha, επίσης, φαίνεται να έχει αξία με 0,43 φορές σε δείκτη P/TBV, αν και για χαμηλότερο δείκτη απόδοσης ROTE 10%. Η ΕΤΕ ξεχωρίζει με τις ισχυρότερες προοπτικές NII λόγω του μείγματος χρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος, ενώ η Eurobank βρίσκεται στο αντίθετο άκρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Ισχυρή αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες – Νέες τιμές στόχοι για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha

    Τράπεζα Πειραιώς: Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ