• ΑΓΟΡΕΣ

    HSBC: Υποβαθμίζει σε «ουδέτερη» τη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές, τι προβλέπει για τις τράπεζες

    • NewsRoom

    HSBC


    Στην υποβάθμιση της σύστασής της για τις ελληνικές μετοχές από «υπαραπόδοση» σε «ουδέτερη» προχώρησε η HSBC, σε report για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

    Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ειδικά λόγω της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας στον τουρισμό. Παράλληλα, αναμένουν πως η  ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα αντιστρέψει την πτωτική τάση NPEs των ελληνικών τραπεζών. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι αναγκαία, έτσι ώστε να ξεκλειδωθεί αξία στον κλάδο και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από τη διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία είχε ξεκινήσει το 2019.

    Ειδικότερα για τον τουρισμό, οι αναλυτές της HSBC θεωρούν πως μια πτώση κατά 50% στις αφίξεις τουριστών θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 5%, ενώ η πανδημία θα μπορούσε επίσης να βλάψει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών. Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος, σύμφωνα με την HSBC, και θα σημειώσει ανάκαμψη 5,8% το 2021.

    Η HSBC εκτιμά πως η Ελλάδα φέτος θα σημειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ ενώ το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 190% του ΑΕΠ από 176% το 2019.

    Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, η HSBC τοποθετεί τον εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στις 5,5 φορές και τον δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) στις 0,2 φορές. Παρ’ όλα αυτά η πρόβλεψη για την κερδοφορία είναι θετική καθώς γίνεται λόγος για αύξηση 4,5% για φέτος και 24,6% για το 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ