• ΑΓΟΡΕΣ

    HSBC: Εγκαταλείψτε τις αμερικάνικες μετοχές, κρυφτείτε στα μετρητά – BofA: Στις 3.600 βλέπει τον S&P 500

    • NewsRoom

    Michael Hartnett(BofA), Max Kettner(HSBC)


    Το ισχυρό ράλι του Ιουλίου δεν έχει πείσει τους αναλυτές, που προειδοποιούν ότι οι αμερικάνικες μετοχές θα σημειώσουν νέα πτώση. Η Bank of America βλέπει τον S&P 500 έχει ακόμα περιθώριο για πτώση, ενώ η HSBC βλέπει μια οδυνηρή κατάληξη του ράλι, προτρέποντας τους επενδυτές να βρουν καταφύγιο στα μετρητά.

    Σύμφωνα με στοιχεία της BofA τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως είχαν εκροές 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα έως τις 3 Αυγούστου, ενώ την προηγούμενη είχαν δει τις πρώτες τους εισροές, μετά από έξι εβδομάδες.

    Οι αμερικάνικες μετοχές είχαν απώλειες 1,1 δισ. δολάρια, στα μετρητά παρέμειναν 4,1 δισ. δολάρια και τα παγκόσμια ομόλογα είχαν εισροές 12 δισ. δολαρίων, τις υψηλότερες από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global που επικαλείται η BofA.

    O αναλυτής της αμερικάνικης τράπεζας Michael Hartnett ανέφερε ότι η πρόσφατη ανάκαμψη είναι περισσότερο ένα βραχυπρόθεσμο ράλι, παρά μια πορεία προς μία σταθερή άνοδο.

    Νέα βύθιση σε S&P και Nasdaq

    O αναλυτής της BofA υπογράμμισε ότι ο S&P 500, o οποίος έκλεισε τις 4.115,50 μονάδες την Πέμπτη, δεν οδεύει προς τις 4.200 μονάδες, αλλά αντίθετα προς μία πτώση  της τάξης του 13%, επιστρέφοντας στις 3.600 μονάδες στο τέλος του έτους.

    Αντίστοιχα ο  Nasdaq 100 είναι σχεδόν 20% πάνω από το χαμηλό του Ιουνίου, αλλά οι αναλυτές επιμένουν ότι οι μετοχές είναι πιθανό να υποχωρήσουν ξανά στη σκιά χαμηλότερων εταιρικών κερδών, τα οποία αναμένονται στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2022.

    Νωρίτερα, ο αναλυτής της HSBC Bank Plc Max Kettner, σταθερά αρνητικός φέτος για την πορεία των αμερικάνικων μετοχών, προειδοποίησε για ένα απότομο τέλος του ράλι στους αμερικάνικους δείκτες.

    Έκρινε underweight τις μετοχές ανάπτυξης και δήλωσε ότι προτιμάει τις μετοχές αξίας, ενώ σημείωσε ότι τα μετρητά αποτελούν το μόνο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.

    Ο Marko Kolanovic της JPMorgan είναι πλέον ένας από τους λίγους κορυφαίους στρατηγικούς αναλυτές που προβλέπουν ανάκαμψη για τις αμερικανικές μετοχές στο δεύτερο εξάμηνο.

    Fed και οικονομία «κόβουν» την ανάκαμψη

    Ο Hartnett της Bank of America σημείωσε ότι  το επενδυτικό κλίμα παραμένει πτωτικό. Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται η απόφαση της Fed για την νέα αύξηση των επιτοκίων, ο αναλυτής αναμένει ο S&P 500 να κινείται μεταξύ 3.800 έως 4.200 μονάδων.

    Αντίστοιχα, οι αναλυτές της HSBC λένε ότι οι προσδοκίες ότι η οικονομική ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί και ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά είναι «ευσεβείς πόθοι».

    Τους ίδιους φόβους εξέφρασαν και οι αναλυτές σε Goldman Sachs και Sanford C. Bernstein, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι το ράλι μετοχών θα είναι σύντομο καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα χειροτερεύουν και οι προβλέψεις για τα κέρδη αναθεωρούνται προς τα κάτω.

    Διαβάστε επίσης:

    BofA: «Καμπανάκια» και πάλι για νέα διψήφια πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ