• ΑΓΟΡΕΣ

    HSBC: Αναβάθμιση και για το Χρηματιστήριο Αθηνών

    • NewsRoom
    hsbc


    Στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχωρά σήμερα η HSBC, μία μέρα μετά την αναβάθμιση της σύστασης για τις ελληνικές τράπεζες σε “buy”.

    Συγκεκριμένα, η βρετανική τράπεζα αναβαθμίζει σε overweight την ελληνική αγορά μετοχών, στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων για τις αναδυόμενες αγορές ενώ αντιθέτως υποβαθμίζει σε neutral το χρηματιστήριο της Αιγύπτου.

    Όπως αναφέρει η HSBC, στη σημερινή ανάλυσή της υπό τον τίτλο “Raise Greece to overweight, cut Egypt to neutral”, στην Ελλάδα η εκλογή φιλικής προς το επιχειρείν κυβέρνησης αλλά και η επιτάχυνση της ανάπτυξης δείχνουν να βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές και για το χρηματιστήριο.

    Στην Αίγυπτο, ο βασικός μοχλός για τις μετοχές φέτος ήταν η σημαντική πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, εξελίξεις όμως που έχουν οριακά περιθώρια βελτίωσης.

    Η HSBC σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημαντικά σημάδια βελτίωσης, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις από τη νέα κυβέρνηση προχωρήσουν, ενώ παράγοντες όπως η αποτίμηση, τα κέρδη και η ρευστότητα μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω άνοδο στην ελληνική αγορά.

    Όσον αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει ότι έχει κινηθεί καλά φέτος, αλλά έχει ακόμα δρόμο, ενώ ειδικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις μετοχές, όπως οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα προσθέτουν στα θετικά επιχειρήματα, σύμφωνα με τον οίκο.

    Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, ο δείκτης P/E στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται στο 15.4x και είναι πολύ υψηλότερος από το 10,8x της Αιγύπτου. Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις κερδών στην Ελλάδα ήταν σημαντικά ισχυρότερες. Επίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά χαμηλά και κοντά στο 1,5% έναντι 14,0% των ομολόγων της Αιγύπτου, ενώ το κόστος ιδίων κεφαλαίων στις ελληνικές εισηγμένες αναμένεται να μειωθεί στο επόμενο διάστημα και στο σύνολο του έτους.

    Κατά την άποψη της HSBC, οι τράπεζες είναι ο καλύτερος τρόπος να τοποθετηθεί κανείς στην ελληνική αγορά μετοχών, καθώς όπως τόνισε σε σχετική της έκθεση για τον κλάδο όπου και σύστησε αγορά όλων των ελληνικών τραπεζών, η αγορά θα συνεχίσει να εκπλήσσεται θετικά από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση.

    Εκτιμά επίσης ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα φτάσει το 1,7% φέτος, το 2,2% το 2020 και μειωθεί ελαφρώς το 2021 στο 2,0% με την Ελλάδα εξακολουθεί να λειτουργεί μέσω της χαλάρωσης των δημοσιονομικών μέτρων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ