• ΑΓΟΡΕΣ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί ΑΧΙΑ, Πειραιώς και Euroxx Χρηματιστηριακή «ανεβάζουν» τις τιμές στόχους

    Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    Σε ανοδικές αναθεωρήσεις της τιμής-στόχου για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρούν οι αναλυτές σε τρεις σημαντικές εγχώριες χρηματιστηριακές και επενδυτικές τράπεζες, στον απόηχο της επιτυχημένης ιδιωτικής τοποθέτησης 6 εκατ. μετοχών, αλλά και της καλύτερης προσφοράς που έδωσε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ.

    Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή και η Euroxx Χρηματιστηριακή τοποθετούν πλέον τον πήχη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

    Η AXIA, εκτός από την αυξημένη τιμή στόχο στα 24,80 ευρώ, την τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι της τάξεως του 60% και η σύσταση είναι “Αγορά” (Buy). Στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής για το 2024 στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο επικεφαλής ανάλυσης Κωνσταντίνος Ζούζουλας αυξάνει την τιμή στόχο στα 24,8 ευρώ από 21,2 ευρώ προηγουμένως, καθώς πλέον συμπεριλαμβάνει στην αποτίμησή της και την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

    Σύμφωνα με την ΑΧΙΑ, οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης για τον Όμιλο πρέπει να είναι πιο κοντά σε εταιρείες παραχωρήσεων με μεγάλη διάρκεια ζωής (παράδειγμα Ferrovial με δείκτες αποτίμησης 2 φορές τον δείκτη EV/EBITDA και δείκτη Ρ/Ε πάνω από 40 φορές). Η άσκηση αποτίμησης Sum-of-the-parts για κάθε ένα από τα assets ξεχωριστά, περιλαμβάνοντας και την Αττική Οδό πλέον καταλήγει σε τιμή στόχο 24,8 ευρώ.

    Όσον αφορά στις εκτιμήσεις, το σταθμισμένο EBITDA για το 2023 αναμένεται στα 525 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 20% έναντι του 2022 σε συνέχεια της ομαλοποίησης των συνθηκών στην αγορά ενέργειας, ενώ για το 2024 μετά την ενοποίηση της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού (και τα δύο για μικρό μέρος του έτους) το σταθμισμένο EBITDA αναμένεται να αυξηθεί κατά 22% στα 641 εκατ. ευρώ. Συνολικά αναμένεται 2023-2028 σταθμισμένο EBITDA CAGR 17,6% και κέρδη ανά μετοχή (EPS) με μέση ετήσια αύξηση 19%, καθώς τα νέα έργα μπαίνουν σε εμπορική λειτουργία. Τέλος για το 2023 αναμένει μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή, που σταδιακά θα φτάσει στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή το 2028.

    Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή και ο Βασίλης Ρουμαντζής στο πρόσφατο σημείωμά της σχετικά με την επενδυτική στρατηγική για την ελληνική αγορά για το 2024, περιλαμβάνει επίσης την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις κορυφαίες επιλογές της, ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα 22,20 ευρώ ανά μετοχή (χωρίς να περιλαμβάνεται στην τιμή η προβλεπόμενη προσθήκη της Αττικής Οδού), με τη μετοχή να προσφέρει το υψηλότερο ανοδικό περιθώριο (60%), ανάμεσα στις προτάσεις της χρηματιστηριακής στην ελληνική αγορά.

    Τέλος, η Euroxx χρηματιστηριακή και η αναλύτρια Φανή Τζιουκαλιά επανεκκινούν την κάλυψη της μετοχής δίνοντας τιμή στόχο 20,2 ευρώ ανά μετοχή με περιθώριο ανόδου 30% και σύσταση οverweight. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, μια καλή μακροπρόθεσμη ιδέα δεδομένης της πολύ μεγάλης υπολειπόμενης διάρκειας ζωής του χαρτοφυλακίου των παραχωρήσεων αλλά και του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος σε ΑΠΕ.

    Με την ολοκλήρωση των έργων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να αρχίσει να απολαμβάνει σημαντικές ροές μερισμάτων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σχετικά με την Αττική Οδό η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι έχει προβλέψιμες χρηματοροές σε συνέχεια της ανθεκτικής κίνησης του αυτοκινητοδρόμου δεδομένης της στρατηγικής του σημασίας ως ο μόνος αυτοκινητόδρομος σε οικιστική περιοχή. Όσον αφορά στην αποτίμηση του συγκεκριμένου έργου η Euroxx καταλήγει με βάση το μοντέλο DCF σε καθαρή αξία 294 εκατ. ευρώ, ήτοι 3 ευρώ ανά μετοχή.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Από 11 Μαρτίου η διαπραγμάτευση των 6.000.000 νέων μετοχών

    AXIA για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα τιμή-στόχος στα 24,80, με περιθώρια ανόδου 72%

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανοδικές αναθεωρήσεις τιμής-στόχου για τη μετοχή €22,20 από Πειραιώς και €20,2 από Euroxx



    ΣΧΟΛΙΑ