• ΑΓΟΡΕΣ

    Ευρωαγορές: Επιστροφή στο «κόκκινο» μετά την ανάκαμψη της Δευτέρας

    • NewsRoom
    Το εσωτερικό του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης


    Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν την Τρίτη τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω το ανοδικό ξέσπασμα της Δευτέρας.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται διστακτικά ενόψει και των ανακοινώσεων στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο, στο τέλος της εβδομάδας, οι οποίες θα καθορίσουν και το κλίμα στη Wall Street.

    Κατά τις πρώτες ημέρες του 2024, οι μετοχές τεχνολογίας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν κάθε στοιχείο που παρέχεται προκειμένου να εκτιμήσουν το πόσο σύντομα οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και ΕΕ θα προχωρήσουν στις πρώτες μειώσεις των βασικών τους επιτοκίων. Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώνονται στη νευρική κίνηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στις τεχνολογικές μετοχές.

    Το κλίμα στις τεχνολογικές μετοχές επιβαρύνθηκε την Τρίτη μετά την προειδοποίηση της Samsung Electronics για την πορεία της κερδοφορίας της. Η εταιρεία ανέφερε πως τα λειτουργικά κέρδη του δ’ τριμήνου ενδεχομένως να υποχωρήσουν 35%.

    Παράλληλα, πιέσεις άσκησε και η δημοσιοποίηση των στοιχείων στη Γερμανία για την βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο, η οποία μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 έκλεισε στις 477,26 μονάδες με απώλειες -0,19%, , με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές εξόρυξης οδήγησαν τις απώλειες, με πτώση 1,35%, ενώ οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν άνοδο 0,69%.

    Στη Βρετανία ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.683,96 μονάδες με απώλειες -0,13%, στη Γερμανία ο DAX  έκλεισε στις 16.688,36 μονάδες με πτώση -0,17% ενώ ο CAC 40  στο Παρίσι έκλεισε στις 7.426,62 μονάδες με απώλειες -0,32%.

    Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 30.408,78 μονάδες με απώλειες -0,53% ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 στις 10.060,30 μονάδες με πτώση -1,46%.

    Διαβάστε επίσης

    Παγκόσμια Τράπεζα: Η χειρότερη πενταετία των τελευταίων 30 ετών για την παγκόσμια οικονομία

    Στα 5,6 δισ. οι απλήρωτοι φόροι στο 11μηνο – Πόσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

    Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για την ΕΤΕ, διπλάσιες συναλλαγές για τις τράπεζες, πωλητές οι Έλληνες θεσμικοί…



    ΣΧΟΛΙΑ