• ΑΓΟΡΕΣ

    Euroxx & Pantelakis Securities για HELLENiQ ENERGY: Υψηλότερα των εκτιμήσεων μέρισμα και αποτελέσματα

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy


    H Pantelakis Securities και η Euroxx Χρηματιστηριακή εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα HELLENiQ ENERGY ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων τους και της αγοράς.

    Η Pantelakis Securities και ο Γεώργιος Γρηγορίου επισημαίνουν ότι τα κέρδη του δ’ τριμήνου ήταν υψηλότερα από το στόχο, χάρη σε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη διύλιση. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το 2024 ξεκινά με το δεξί, καθώς τα περιθώρια διύλισης ενισχύονται και, αντίθετα, το ενεργειακό κόστος μειώνεται. Η ίδια παραμένει θετική για την εταιρεία με σύσταση overweight λόγω της ελκυστικής αποτίμησης και του τελικού μερίσματος 0,60 ευρώ (απόδοση 7,1% και συνολική απόδοση 10,7%) με τιμή στόχο τα 9 ευρώ. .

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή και η Φανή Τζιουκαλιά εκτιμούν ότι η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Η διοίκηση τόνισε, μεταξύ άλλων, την εστίασή της: 1) στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, 2) στην επιλογή έργων που προσθέτουν αξία χωρίς να ‘καίνε’ πολλά κεφάλαια και 3) στην προσπάθεια επίτευξης λειτουργικής αριστείας. «Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, αναμένουμε ότι η HELLENiQ θα καλύψει με άνεση την εγκατεστημένη δυναμικότητα τους 1GW μέχρι το 2025. Η απόδοση της μετοχής και η ρευστότητα έχουν βελτιωθεί αισθητά, ενώ οι αναφορές στον τύπο για μια δεύτερη τοποθέτηση εντός του έτους θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τη ρευστότητα, κατά την άποψή μας. Τα σταθερά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την υψηλότερη από την αναμενόμενη αμοιβή των μετόχων, επαναλαμβάνουν την αξιολόγηση overweight για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 9,2 ευρώ», εξηγεί η Τζιουκαλιά.

    Η HELLENiQ Energy ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, χάρη στα υποστηρικτικά περιθώρια διύλισης, την υψηλότερη δυναμικότητα διύλισης και τη διείσδυση των ΑΠΕ. Η HELLENiQ ανακοίνωσε επίσης μια τελική διανομή μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή (Euroxx εκτίμηση 0,50 ευρώ ανά μετοχή) υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τη ΓΣ τον Ιούνιο. Το μέρισμα μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση 11% από το σημερινό κλείσιμο και σε διανομή 45% επί των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης.

    Σε τριμηνιαία βάση, το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 269 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 42% σε ετήσια βάση λόγω του περιβάλλοντος χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 111 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 57% σε ετήσια βάση. Οι επενδύσεις (CAPEX) για το 4ο τρίμηνο ανήλθε σε 90 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, τα adj. EBITDA διαμορφώθηκαν σε 1.237 εκατ., μειωμένα κατά 23% ετησίως, με τα adj. καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 606 εκατ. ευρώ και να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της. Το κόστος χρηματοδότησης αυξήθηκε σε ετήσια βάση λόγω του υψηλότερου βασικού επιτοκίου, ενώ το Capex για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στα 290 εκατ. ευρώ, με την HELLENiQ να επιτυγχάνει λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 965 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 1,63 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 0,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, εξηγεί η Euroxx.

    «Τα κέρδη του 4Q23 ξεπέρασαν άνετα τις δικές μας και τις εκτιμήσεις του consensus, χάρη σε μια ισχυρότερη επίδοση της διύλισης. Συνολικά, το προσαρμοσμένο EBITDA και τα καθαρά κέρδη του ομίλου σημείωσαν πτώση σε ετήσια βάση κατά 42% σε 269 εκατ. ευρώ και 57% σε 111 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Η ΕΛΠΕ παρήγαγε επίσης 0,6 δισ. περίπου ταμειακή ροή το 2023 ως σύνολο, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 0,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση στα 1,8 δισ. ευρώ (ή 1,5 φορά τα EBITDA) στο τέλος του έτους και, ως εκ τούτου, η διοίκηση αισθάνθηκε αρκετά γενναιόδωρη για να δηλώσει ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο τελικό μέρισμα ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή (PSe: 0,40 ευρώ ανά μετοχή.), το οποίο συνεπάγεται απόδοση 7,1% επί του χθεσινού κλεισίματος ή 10,7% συμπεριλαμβανομένου του ενδιάμεσου μερίσματος του Δεκεμβρίου ύψους 0,30 ευρώ», καταλήγει ο Γρηγορίου της Pantelakis Securities.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα στην Πειραιώς, πάνω από 2% η Ιντρακόμ

    Χρυσός: Πάνω από τα 2.046 δολάρια με το βλέμμα στον πληθωρισμό

    Γιατί έκανε ράλι η Πειραιώς πάνω από τα €4, η έκπληξη των ΕΛΠΕ με το μέρισμα των €0,90 και ένα deal προ των πυλών



    ΣΧΟΛΙΑ