• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Από stress test περνάει τις χρηματιστηριακές μέχρι 26/6 (όλο το έγγραφο)

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Αυξήσεις κεφαλαίου ή αναστολή λειτουργίας για τις ΑΕΠΕΥ (εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών), τις χρηματιστηριακές εταιρείες, αν δεν λάβουν μέτρα για την κάλυψη των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων.  Την οικονομική τους κατάσταση θα πρέπει να αποτυπώσουν και εν συνεχεία να αποστείλουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία θα είναι κι εκείνη που θα αποφασίσει για το μέλλον τους.

    Αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπονται σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες οι οποίες έχουν προθεσμία για να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία μέχρι τις 26 Ιουνίου.

    Στο κείμενο της Κεφαλαιαγοράς γίνεται σύντομη παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο καλείται η κάθε εταιρεία να εφαρμόσει προβαίνοντας στις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

    Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, κάθε ΑΕΠΕΥ θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει την κατηγοριοποίησή της με ημερομηνία αναφοράς 26.6.2021, να προσδιορίσει τα στοιχεία που πρέπει να συλλέγονται και να υποβάλλονται για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν αλλαγές που θα χρειαστούν στα συστήματά της για την εξαγωγή των απαιτούμενων δεδομένων κάνοντας εκτίμηση του αντικτύπου που θα έχει η εφαρμογή των προβλεπομένων στο νέο θεσμικό πλαίσιο στα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια για την κάλυψη των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ρευστότητας κτλ καθώς και να λάβει κάθε άλλο απαραίτητο μέτρο ή να προβεί σε κάθε άλλη απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωσή της με το νέο θεσμικό πλαίσιο κατά την έναρξη ισχύος, δηλαδή στις 26 Ιουνίου 2021.

    Πλέον, όπως τονίζεται, θεσπίζεται νέος τρόπος υπολογισμού απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας για όλες τις επιχειρήσεις επενδύσεων που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας.

    Μεταξύ των υποχρεώσεων που έχουν οι ΑΕΠΕΥ είναι ότι οφείλουν να διατηρούν ρευστά στοιχεία ενεργητικού το ποσό των οποίων αντιστοιχεί τουλάχιστον στα πάγια έξοδα ενός μήνα.

    Επίσης, οι ΑΕΠΕΥ οφείλουν να δημοσιοποιούν:

    α. στόχους και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων

    β. ρυθμίσεις εσωτερικής διακυβέρνησης

    γ. απαιτήσεις ίδιων κεφαλαίων

    δ. πολιτικές και πρακτικές αποδοχών

    ε. πολιτική επενδύσεων

    στ. περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί & σχετικοί με τη διακυβέρνηση κίνδυνοι.

    Οι ΕΠΕΥ υποβάλλουν τριμηνιαία αναφορά στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους τους, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι ακόλουθες πληροφορίες:

    α. ύψος και σύνθεση ίδιων κεφαλαίων

    β. απαιτήσεις ίδιων κεφαλαίων

    γ. υπολογισμοί απαιτήσεων ίδιων κεφαλαίων

    δ. το επίπεδο δραστηριότητας, σχετικά με τις προϋποθέσεις που ορίζονται για την κατάταξη στις μικρές μη διασυνδεμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ισολογισμού και ανάλυσης των εσόδων ανά επενδυτική υπηρεσία

    ε. κίνδυνος συγκέντρωσης,

    στ. απαιτήσεις ρευστότητας

    Οι ΕΠΕΥ Κατηγορίας, οι μικρές, όπως αποκαλούνται στο σχετικό έγγραφο, υποβάλλουν τέτοιες αναφορές σε ετήσια βάση.

    Κατηγοριοποίηση

    Μία ΑΕΠΕΥ για διενέργεια συναλλαγών για ίδιο λογαριασμό-αναδοχή ή την τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων με δέσμευση ανάληψης οφείλει να διατηρεί αρχικό κεφάλαιο 750 χιλιάδων ευρώ.

    Μία ΑΕΠΕΥ με βασικό αντικείμενο τη λήψη και διαβίβαση εντολών σε σχέση με ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα:

    – Εκτέλεση εντολών εκ μέρους πελατών,

    – Διαχείριση χαρτοφυλακίου,

    – Επενδυτικές συμβουλές και

    – Τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων χωρίς δέσμευση ανάληψης σε σημαντική κλίμακα, οφείλει να έχει αρχικό κεφάλαιο 75 χιλιάδες ευρώ. Κι αυτό, εφόσον δεν διαθέτει άδεια να κατέχει χρήματα ή τίτλους πελατών.

    ΑΕΠΕΥ με λειτουργία Μηχανισμού Οργανωμένης Διαπραγμάτευσης (εφόσον διενεργεί ή επιτρέπεται να διενεργεί συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό), οφείλει να έχει αρχικό κεφάλαιο 750.000 ευρώ.

    Τέλος, επενδυτικές εταιρείες πλην αυτών που αναφέρονται στα παραπάνω οφείλει να διαθέτει αρχικό κεφάλαιο 150 χιλιάδων ευρώ.

    Δείτε εδώ το νέο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας επιχειρήσεων επενδύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ