• ΑΓΟΡΕΣ

    Έκτακτη έξοδος της Κύπρου στις αγορές


    Το κράτος θα αντλήσει 750 εκ. ευρώ για κάλυψη των έκτακτων αναγκών και εξυπηρέτηση παλαιότερων χρεών.

    Σε έκτακτη άντληση ρευστότητας επιπλέον 750 εκατομμυρίων ευρώ από τις διεθνείς αγορές προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία εντός των ημερών

    Σύμφωνα sigmalive.com, η έκδοση του κρατικού ομολόγου γίνεται την παρούσα στιγμή ώστε να αξιοποιηθεί το χαμηλό κόστος δανεισμού που υπάρχει στις διεθνείς αγορές. Η έκδοση ομολόγων βρίσκεται τώρα σε στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δυνητικούς επενδυτές και τα επιτόκια αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τρίτη, αναλόγως της ζήτησης που θα υπάρξει μετά και την επίσημη ανακοίνωση.

    Ο νέος δανεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται μέσω συμπληρωματικής έκδοσης ομολόγου που λήγει το 2024 και συμπληρωματικής έκδοσης του 20ετούς ομολόγου που λήγει το 2040.

    Στόχος είναι να θωρακιστεί η Κυπριακή Οικονομία με επιπλέον ρευστότητα των κρατικών ταμείων ώστε να διασφαλιστεί ότι στο ακραίο σενάριο ενός νέου κύματος έξαρσης της πανδημίας, τα λεφτά δεν θα τελειώσουν.

    Παράλληλα, τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού ο οποίος είχε συναφθεί με πιο ψηλά επιτόκια.

    Η απόφαση για άντληση επιπλέον χρηματοδότησης προκύπτει ώστε να γίνει εκμετάλλευση των ευνοϊκών συνθηκών των αγορών που έχουν επανακάμψει από την κρίση του υπήρξε αρχικά λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

    Οι τρόποι με τους οποίους θα χρησιμοποιηθούν τα επιπλέον 750 εκατομμύρια ευρώ θα εξαρτηθούν δηλαδή από την επιδημιολογική εικόνα, την ανάκαμψη που θα παρουσιάσει ο τουρισμός τους υπολειπόμενους μήνες της τουριστικής περιόδου και το πότε θα εκταμιευτούν τα ποσά που αναλογούν στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

    Σημειώνουμε ότι τον Απρίλιο είχε γίνει δανεισμός του συνολικού ποσού των 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ με ένα 7ετές ομόλογο και ένα 30ετές. Με το 7-ετές ομόλογο απορροφήθηκε ποσό 1,25 δις ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου ήταν 1,564%. Το ετήσιο επιτόκιο καθορίστηκε στο 1,50%. Με το 30-ετές ομόλογο απορροφήθηκε ποσό 0,5 δις ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου ήταν 2.339%. Το ετήσιο επιτόκιο καθορίστηκε στο 2,25%.



    ΣΧΟΛΙΑ