• ΑΓΟΡΕΣ

    Edison για HELLENiQ ENERGY: Ο μετασχηματισμός δημιουργεί αξία στους μετόχους – Τιμή στόχος τα €9,7

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy


    H βρετανική εταιρεία ανάλυσης Edison εκτιμά ότι τα κέρδη της HELLENiQ ENERGY πρόκειται να εξομαλυνθούν μετά την εξαιρετική χρονιά που παρατηρήθηκε το 2022, όταν τα περιθώρια διύλισης εκτοξεύτηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Ωστόσο, εκτιμά ότι το πιο σημαντικό είναι ότι ο όμιλος συνεχίζει την αναδιάρθρωσή του, η οποία οδήγησε στην απλοποίηση της εταιρικής δομής του. «Η HELLENiQ επιδιώκει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να απεξαρτήσει τις δραστηριότητές της από τον άνθρακα. Αυτό θα αναδιαμορφώσει τον όμιλο ώστε να ταιριάζει σε έναν κόσμο που ανησυχεί όλο και περισσότερο για την υπερθέρμανση του πλανήτη», επισημαίνει ο αναλυτής Peter Hitchens.

    «Για την αποτίμηση της HELLENiQ ENERGY, εξετάσαμε την εταιρεία σε σχέση με μια ομάδα ομότιμων εταιρειών διύλισης της Νότιας Ευρώπης (Motor Oil, Saras και Tupras). Ο όμιλος διαπραγματεύεται σε σχέση με αυτή την ομάδα ομότιμων εταιρειών με έκπτωση 41% σε επίπεδο P/E για το 2025, το οποίο πιστεύουμε ότι δεν δικαιολογείται, δεδομένων των παρόμοιων υποκείμενων θεμελιωδών μεγεθών που οδηγούν τα κέρδη αυτών των εταιρειών.

    Ωστόσο, η αποτίμησή του με βάση τον πολλαπλασιαστή EV/EBITDA είναι περισσότερο σύμφωνη με την ομάδα ομότιμων εταιρειών. Σε βάση DCF επιτυγχάνουμε αποτίμηση της τάξης των 9,7 ευρώ/μετοχή (https://www.edisongroup.com/research/shaping-up-for-the-future/32971/)», εξηγεί ο Hitchens.

    Κορυφαία εταιρεία διύλισης της Νότιας Ευρώπης και το πρόγραμμα μετασχηματισμού

    Η διοίκηση της HELLENiQ Energy έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ριζική αναμόρφωση της εταιρικής δομής και ταυτότητας. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα επιδιώξει την προσαρμογή της επιχείρησης σε έναν κόσμο που εστιάζει όλο και περισσότερο σε ένα καλύτερο περιβαλλοντικό λειτουργικό αποτύπωμα. Οι βασικοί στόχοι αυτού του προγράμματος είναι η απαλλαγή της επιχείρησης από τις ανθρακούχες εκπομπές και η δημιουργία μιας επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Η απαλλαγή της επιχείρησης από τις ανθρακούχες εκπομπές επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις δραστηριότητες διύλισης, όπου η διοίκηση στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2030. Ο όμιλος σχεδιάζει να αναπτύξει την επιχείρησή του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις γειτονικές δραστηριότητες, όπως τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο. Όσον αφορά την επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο όμιλος αναμένει αύξηση από το σημερινό επίπεδο των 0,4GW σε 2,0GW το 2030, και αυτό αναμένεται να επιτρέψει στον όμιλο να παράγει περίπου 25% λειτουργικά κέρδη από αυτό το τμήμα.

    «Δεδομένης της δομής των δραστηριοτήτων του, ο κύριος βραχυπρόθεσμος μοχλός των κερδών θα προέλθει από τις δραστηριότητες διύλισης. Μια μεταβολή 1 δολαρίου ΗΠΑ στα περιθώρια διύλισης θα οδηγούσε σε μεταβολή 100 εκατ. ευρώ στα EBITDA του ομίλου. Επιπροσθέτως, μια μεταβολή 10% στο ποσοστό χρησιμοποίησης του διυλιστηρίου θα οδηγούσε σε μεταβολή 70 εκατ. ευρώ στα EBITDA.

    Με την πετρελαϊκή βιομηχανία να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δολάριο ΗΠΑ, η κίνηση των νομισμάτων θα έχει αντίκτυπο στα κέρδη που βασίζονται στο ευρώ και μια μεταβολή 10 σεντς στη συναλλαγματική ισοτιμία €/US$ θα είχε αντίκτυπο 70 εκατ. ευρώ στο EBITDA», επισημαίνει ο Hitchens.

    Τι εκτιμά για τις οικονομικές επιδόσεις της HELLENiQ ENERGY

    Η HELLENiQ ENERGY επωφελήθηκε από την απότομη αύξηση των περιθωρίων διύλισης που παρατηρήθηκε το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών κερδών από 341 εκατ. ευρώ το 2021 σε 894 εκατ. ευρώ το 2022.

    «Θα περιμέναμε να δούμε τα περιθώρια διύλισης να επιστρέφουν πιο κοντά στα ιστορικά επίπεδα, γεγονός που θα σήμαινε ότι κατά την επόμενη τριετία τα κέρδη του ομίλου θα υποχωρούσαν προς τα επίπεδα του 2021, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση 67%. Ο όμιλος καταβάλλει μέρισμα, με τη διοίκηση να στοχεύει σε διανομή 35-50% των επαναλαμβανόμενων καθαρών κερδών. Με το καθαρό εισόδημα να αναμένεται να μειωθεί από τα επίπεδα του 2022, αυτό θα σήμαινε ότι ο όμιλος θα πρέπει να μειώσει το μέρισμα σε κανονικά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Το μέρισμα του 2022 περιλάμβανε ένα ειδικό μέρισμα ύψους 0,4 ευρώ ανά μετοχή μετά την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Ο όμιλος έχει υψηλό επίπεδο χρέους με δανειακή επιβάρυνση (καθαρό χρέος/απασχολούμενο κεφάλαιο) 42% στο τέλος του 2022. Αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για την επιχείρηση ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), η οποία είναι χρηματοδότηση έργου και μη επιστρεπτέα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Τα G10 νομίσματα σε στενά εύρη διαπραγμάτευσης

    Αλέξανδρος Χριστοδούλου: Οι χυμοί της οικογένειας, οι εξαγωγές, το τρίαθλο και η ζωή με τον διαβήτη

    Το άστρο του Κόκκαλη: Πώς οι τοποθετήσεις 10.000 ευρώ σε Ιntralot και Intracom έχουν γίνει…110.487



    ΣΧΟΛΙΑ