• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Ισχυρότερο έναντι των ομολόγων του το δολάριο

    • Του Matthew Ryan, Head of Market Strategy της Ebury
    Matthew Ryan, Head of Market Strategy της Ebury

    Matthew Ryan, Head of Market Strategy της Ebury


    Σταθήκαμε επιφυλακτικοί απέναντι στο γεγονός ότι η ανοδική κίνηση του δολαρίου την προηγούμενη εβδομάδα πιθανότατα δεν οφείλεται σε τίποτα περισσότερο από την εκτεταμένη τοποθέτηση των επενδυτών και τη δημιουργία κερδών.

    Οι καταλυτικοί παράγοντες πίσω από το ράλι την περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ πιο ξεκάθαροι: ήταν προϊόν τόσο ασφαλών ροών όσο και υποχώρησης των στοιχημάτων υπέρ μιας αντιστροφής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

    Ως επί το πλείστον, τα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούνται σχετικά καλά, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της FOMC δίνουν έναν επιθετικό τόνο που υποδηλώνει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα έρθουν σύντομα. Αυτό επέτρεψε στο δολάριο να σημειώσει κέρδη έναντι όλων των άλλων G10 νομισμάτων την περασμένη εβδομάδα, με μοναδική εξαίρεση το δολάριο Νέας Ζηλανδίας.

    Οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «θετικές» το Σαββατοκύριακο συνεχίζονται. Όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο, η πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου παραμένει.

    Ωστόσο, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, αν και η αβεβαιότητα είναι πιθανό να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κινδύνου σε καλή τιμή προσφοράς αυτή την εβδομάδα.

    Η προσοχή των επενδυτών τις επόμενες ημέρες θα δοθεί επίσης σε μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις οικονομικών δεδομένων, ιδίως στους πρώιμους δείκτες PMI στην G3 για τον Μάιο που θα βγουν την Τρίτη. Αναμένουμε επίσης αυξημένη αστάθεια στη στερλίνα λόγω της εξαιρετικά σημαντικής έκθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου για τον πληθωρισμό που θα βγει την Τετάρτη και πρόκειται να δείξει ότι οι πιέσεις τιμών μειώθηκαν απότομα στη Βρετανία τον περασμένο μήνα.

    Στερλίνα

    Τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό πτωτικά για τη στερλίνα. Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια αδυναμίας στην αγορά εργασίας της Βρετανίας. Η αύξηση των ονομαστικών αποδοχών παραμένει υψηλή και δεν απέχει πολύ από τα υψηλά ρεκόρ, αν και η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της περασμένης εβδομάδας έδειξε τόσο μια απροσδόκητη αύξηση του ποσοστού ανεργίας όσο και ένα άλμα στον αριθμό των αιτούντων για επιδόματα ανεργίας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μπέιλι αναγνώρισε ότι υπήρχαν ενδείξεις παγωμάρας στις συνθήκες της αγοράς εργασίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να μειωθεί απότομα τον Απρίλιο. Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ

    Για να μάθουμε, καθώς η πιο πρόσφατη αναφορά Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα δημοσιευτεί την Τετάρτη το πρωί. Οι οικονομολόγοι προσβλέπουν σε μείωση σχεδόν 2 μονάδες βάσης. στον πληθωρισμό στο 8,2% που, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να επηρεάσει τις προσδοκίες για τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου και τη στερλίνα.

    Ευρώ

    Το ευρώ ήταν σε μεγάλο βαθμό στο έλεος του συναισθήματος προς το δολάριο την περασμένη εβδομάδα, ιδιαίτερα αφού τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ ήταν σχεδόν ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λαγκάρντ απέτυχε να θίξει τη νομισματική πολιτική κατά τη δημόσια εμφάνισή της την περασμένη εβδομάδα, αν και ο συνάδελφός της Ντε Γκουίντος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για την Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, ακόμα κι αν το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης ήταν ήδη πίσω.

    Βρισκόμαστε στη μέση μιας σχετικά ήσυχης περιόδου οικονομικών ειδήσεων εκτός του κοινού μπλοκ. Οι δείκτες PMI που θα βγουν το πρωί της Τρίτης θα παρακολουθούνται στενά για ενδείξεις συνεχιζόμενης ανθεκτικότητας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αν και δεν θα υπάρχουν πολλά άλλου είδους δεδομένα. Αρκετά μέλη της ΕΚΤ θα τοποθετηθούν τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου Λέιν. Σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η ΕΚΤ έχει ακόμη λίγο δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να ορίσει χρόνο για τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων και αναμένουμε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να το αναγνωρίσουν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει άλλη μια αύξηση επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Όπως αναφέρθηκε, τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και ορισμένα επιθετικά σχόλια από μέλη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ κράτησαν το δολάριο σε καλή προσφορά την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος Πάουελ της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας έκανε κάποιες μάλλον μικτές παρατηρήσεις την Παρασκευή. Ενώ φάνηκε να επιβεβαιώνει τα σχέδια της Τράπεζας να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, φαινομενικά απώθησε την τιμολόγηση της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία μείωσης του πληθωρισμού θα οδηγούσε σε περαιτέρω πόνο για την οικονομία των ΗΠΑ.

    Οι επενδυτές αντέδρασαν σε αυτές τις εν πολλοίς επιπόλαιες παρατηρήσεις περιορίζοντας τις προσδοκίες τους υπέρ μιας αντιστροφής της πολιτικής της Τράπεζας, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να έχουν πλέον περικοπές μόλις 45 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, από 80 μονάδες βάσης λίγες ημέρες πριν. Τα πιο πρόσφατα πρακτικά συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής θα δημοσιευτούν το απόγευμα της Τετάρτης. Αν δεν υπάρχουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις εδώ, υποπτευόμαστε ότι η δραστηριότητα στο δολάριο μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ειδήσεις για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις στην Ουάσιγκτον.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ