• ΑΓΟΡΕΣ

    Δοκιμασία για μετοχές και εταιρικά ομόλογα: Πού ήταν η αγορά και πού βρέθηκε μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα

    • Contributor
    μετοχές


    Σε δοκιμασία μπαίνει πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, δύο μέρες μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και τη μερικώς επιχειρούμενη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

    Εβδομήντα ημέρες ακριβώς συμπληρώνονται σήμερα από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στην πατρίδα μας και έχουν έρθει τα πάνω… κάτω στην αγορά και την οικονομία. Ειδικά για το χρηματιστήριο, στις 26 Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης έκλεινε στις 811 μονάδες, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς τότε στα 56,120 δισ. ευρώ, και σήμερα η συνεδρίαση θα ξεκινήσει από την αφετηρία των 610 μονάδων και με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 42,8 δισ. ευρώ…

    Τους σχεδόν δυόμιση αυτούς μήνες, σύμφωνα με την αγορά, έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητούμε το ενδεχόμενο στήριξης επιχειρήσεων που μέχρι προσφάτως αποτελούσαν την «ατμομηχανή» της οικονομίας, όπως η Aegean, για μία χαμένη χρονιά στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη της Jumbo, κ. Απόστολου Βακάκη και για μία καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό, αν επικαλεστούμε τις δηλώσεις ξενοδόχων που διαθέτουν μεγάλα συγκροτήματα στα νησιά και σε περιοχές «μαγνήτες» για τους ξένους επισκέπτες, όπως η Χαλκιδική.

    Χρηματιστές δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις συνέπειες της επέλασης του «αόρατου εχθρού» στην αγορά και την οικονομία, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα της απελθούσας χρήσης, αλλά και του πρώτου τριμήνου, έχουν πλέον παρέλθει. Κι αν δεχθούμε τις συγκλονιστικές προβλέψεις του ευρωπαϊκού think tank, της Capital Economics, είναι να προβληματίζεται κανείς για την ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Κι αυτό τη στιγμή που ουδείς γνωρίζει τα επίπεδα στα οποία θα έχει ενσωματωθεί η ύφεση του… 15%, η αύξηση της ανεργίας ακόμη και στο 25% μέχρι τον Ιούνιο και ένα χρέος της τάξης του 200% το 2020, από 180% που ήταν στο τέλος του 2019.

    Ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακής, κ. Τάκης Ζαμάνης, υποστηρίζει ότι «δεδομένων των συνθηκών υπάρχει ανησυχία, η οποία αντανακλάται αφενός στις μετοχές, αφετέρου στην πορεία των ομολόγων των ελληνικών εταιρειών».

    Είναι ενδεικτικό ότι το ομόλογο της Ελλάκτωρ, λήξεως 2024, κάνει πράξεις στο 56,7% της ονομαστικής αξίας του,  της δε Ιντραλότ, επίσης λήξεως το 2024, στο 22,028%.

    Στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου διαπραγματεύεται το ομόλογο της Aegean, λήξεως 2026, γίνονται πράξεις στα επίπεδα του 78% της ονομαστικής αξίας του, της Attica Συμμετοχών, λήξεως 2024, στο 80%, της B&F Ενδυμάτων στο 82,60% και της Housemarket στο 97,7%.

    Πιέσεις ασφαλώς, αλλά οριακές, κάτω από το 100 έχουν δεχθεί και οι υπόλοιπες εταιρείες που έχουν ομόλογα διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ