• ΑΓΟΡΕΣ

    Διήμερο τραπεζικό ράλι στην Τουρκία με τους επενδυτές να “βλέπουν” Κιλιτσντάρογλου

    Isbank | Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

    Isbank | Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia


    Σε ισχυρό ράλι βρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα  οι τραπεζικοί τίτλοι στην Τουρκία, με τους επενδυτές να ποντάρουν στην εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης στην αναμέτρηση της Κυριακής.

    Σύμφωνα με  το Bloomberg, ο δείκτης Borsa Istanbul Banks σημείωσε άνοδο έως και 6,5%, με τα συνολικά του κέρδη από χθες να φτάνουν στο 14%, δηλαδή στα μεγαλύτερα διήμερα κέρδη του από τις 17 Οκτωβρίου.

    Η Turkiye Is Bankasi AS (Isbank), στην οποία έχει μερίδιο 28% το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατέγραψε ισχυρή άνοδο της τάξεως του 18% σε χρονική περίοδο δύο ημερών, ενώ ο  βιομηχανικός όμιλος Koc Holding AS ακολουθεί σημειώνοντας άνοδο 15%.

    «Οι προσδοκίες των επενδυτών για νίκη στον πρώτο γύρο του υποψηφίου της αντιπολίτευσης – ο οποίος έχει υποσχεθεί επιστροφή στις ορθόδοξες νομισματικές πολιτικές και αλλαγή στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας – φαίνεται να έχουν ενισχυθεί», επισημαίνει ο Gokhan Uskuay, διαχειριστής κεφαλαίων στην Allbatross Portfoy και συνεχίζει διευκρινίζοντας ότι η προοπτική αυτή ενισχύει ιδιαίτερα τις τραπεζικές μετοχές και τις εταιρείες holding.

    Την επερχόμενη Κυριακή οι Τούρκοι πολίτες αναμένεται να προσέλθουν στην κάλπη για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αμφισβητεί την 20ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν. Μάλιστα, όπως επισημαίνει και το Bloomberg, η διαδικασία έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε μάχη γύρω τις ανορθόδοξες οικονομικές ιδέες του Ερντογάν και τις παρεμβάσεις του στις αγορές, που αποξένωσαν τους διεθνείς επενδυτές από τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

    Υπενθυμίζεται ότι το μερίδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP στην τράπεζα Isbank έχει κληροδοτηθεί από τον Κεμάλ Ατατούρκ στη διαθήκη του.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκλογές στην Τουρκία – Νέοι μύδροι Ερντογάν: Οι αντίπαλοί μας υποστηρίζουν τρομοκράτες



    ΣΧΟΛΙΑ