• Cryptocurrencies

    Ποια είναι η “οικογένεια Bitcoin” και γιατί μετακομίζει στον παράδεισο των crypto της Ευρώπης

    • Newsroom

    Οικογένεια Bitcoin


    Ο Didi Taihuttu, πατριάρχης της λεγόμενης «οικογένειας Bitcoin», ρίχνει άγκυρα στην Πορτογαλία, τον απόλυτο φορολογικό παράδεισο των κρυπτονομισμάτων της Ευρώπης.

    Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση της πενταμελούς οικογένειας των Ολλανδών, η οποία έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια. Αφού επισκέφτηκε 40 χώρες, η Πορτογαλία – που είναι ένα από τα τελευταία μέρη στην Ευρώπη με φόρο 0% στο bitcoin – αποτέλεσε για αυτή πολύ δελεαστικό προορισμό.

    «Δεν πληρώνετε φόρο υπεραξίας ή οτιδήποτε άλλο στην Πορτογαλία σε κρυπτονομίσματα», είπε ο Taihuttu στο CNBC. Εφόσον δεν κερδίζετε κρυπτονομίσματα από την παροχή υπηρεσιών στην Πορτογαλία, ξεκαθάρισε.

    Το 2017, ο Taihuttu, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους ρευστοποίησαν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία για να επενδύσουν στο bitcoin και να ζήσουν ταξιδεύοντας. Τότε η τιμή του bitcoin ήταν περίπου 900 δολάρια. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο διαπραγματεύεται σήμερα περίπου στα 42.000 δολάρια, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο έφτασε μέχρι τα 69.000 δολάρια.

    Αν και η οικογένεια του Taihuttu δεν έχει αποκαλύψει το μέγεθος της περιουσίας τους σε κρυπτονομίσματα, ο 43χρονος έχει πει ότι βρίσκεται προστατευμένη σε μυστικά θησαυροφυλάκια σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους, οπότε πιθανώς, το μερίδιό τους είναι αρκετά σημαντικό για να μπορούν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και να ζουν από τα κέρδη τους.

    Τα φορολογικά προνόμια στην Πορτογαλία είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αν και πέρα από αυτό η χώρα προσφέρει έναν ασφαλή και ευχάριστο τρόπο ζωής.

    Το 2021, η Πορτογαλία κατέλαβε την τέταρτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες χώρες για μετανάστες.

    Η οικογένεια Bitcoin, όπως είναι γνωστή, δεν είναι η μόνη που κάνει τη μετάβαση της στην Ιβηρική Χερσόνησο. Η απογραφή πληθυσμού του 2021 στην Πορτογαλία δείχνει ότι ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων στη χώρα αυξήθηκε κατά 40% την τελευταία δεκαετία.

    Ο αδελφός και η αδελφή του Taihuttu σκέφτονται να προχωρήσουν στην ίδια κίνηση. Πουλούν τα σπίτια τους και επενδύουν τα μετρητά σε bitcoin.

    Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν το ψηφιακό νόμισμα ως ιδιοκτησία, φορολογώντας το με τρόπο παρόμοιο με αυτό των μετοχών της της ακίνης περιουσίας, η Πορτογαλία εκλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής. Αυτή η διάκριση αλλάζει το παιχνίδι όσον αφορά τους φόρους.

    «Τα κέρδη κεφαλαίου που προκύπτουν από συναλλαγές σε crypto, δεν υπόκεινται σε φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων», εξήγησε ο Shehan Chandrasekera,  επικεφαλής φορολογικής στρατηγικής στην εταιρεία CoinTracker.io.

    «Αυτό καθιστά την Πορτογαλία ένα πραγματικά ελκυστικό μέρος για να ζουν οι χρήστες κρυπτονομισμάτων», επισημαίνει.

    Η μόνη εξαίρεση από το γενναιόδωρο σύστημα της χώρας αφορά τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Πορτογαλία και δραστηριοποιούνται στα κρυπτονομίσματα. Αυτές οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους υπό ορισμένες συνθήκες.

    «Αν κερδίζετε κρυπτονομίσματα παρέχοντας υπηρεσίες στην Πορτογαλία, πρέπει να πληρώσετε φόρο για αυτά τα κρυπτονομίσματα, αλλά εγώ δεν κερδίζω τίποτα, αυτή τη στιγμή, στην Πορτογαλία. Επομένως, για μένα, ο φόρος είναι μηδενικός», εξήγησε ο Taihuttu.

    Παρόλο που δεν κατέχουν καμία ιδιοκτησία, οι Taihuttus θεωρούνται επίσημοι κάτοικοι της Πορτογαλίας. Και σε αντίθεση με άλλους φορολογικούς παραδείσους κρυπτονομισμάτων όπως το Πουέρτο Ρίκο, δεν απαιτείται να περάσουν συγκεκριμένο αριθμό ημερών στη χώρα.

    Στα σχέδια της οικογένειας Bitcoin είναι η επένδυση στην αγορά ακινήτων της Πορτογαλίας και η εξόρυξη bitcoin με ηλιακή και αιολική ενέργεια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bitcoin: Παραμένει πάνω από τα 42.000 δολάρια – Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι



    ΣΧΟΛΙΑ