• Cryptocurrencies

    Οργή στη Νιγηρία για τον ισχυρισμό του CEO της Binance για δωροδοκία αξιωματούχων

    • Bloomberg
    Changpeng Zhao, ιδρυτής και Ceo του Binance

    Changpeng Zhao, ιδρυτής και CEO του Binance


    Η Νιγηρία απέρριψε τον ισχυρισμό ισχυρισμό για δωροδοκία που διατυπώθηκε εναντίον της από την Binance Holdings χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν «τακτικισμό» του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη χώρα και διεθνώς.

    Την Τετάρτη ο CEO της Binance, Ρίτσαρντ Τενγκ, είχε υποστηρίξει πως δέχθηκε προσέγγιση προκειμένου να γίνει μια «μυστική» πληρωμή για την επίλυση προβλημάτων στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, όπου ένας από τους υπαλλήλους του έχει φυλακιστεί για μια σειρά από οικονομικά αδικήματα.

    «Ο Τενγκ έκανε ψευδείς ισχυρισμούς για δωροδοκία εναντίον αγνώστων νιγηριανών κυβερνητικών αξιωματούχων, που όπως ισχυρίστηκε ζήτησαν 150 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα για να επιλύσουν την εν εξελίξει ποινική έρευνα εναντίον της εταιρείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών της Νιγηρίας Ραμπίου Ιμπραήμ. «Αυτός ο ισχυρισμός του Διευθύνοντος Συμβούλου της Binance δεν έχει καθόλου ουσία. Δεν είναι παρά μια τακτική εκτροπής».

    Μια εκπρόσωπος του γίγαντα των κρυπτονομισμάτων είπε ότι υποστηρίζει την ανάρτηση στο blog του Teng, το οποίο ήταν το πιο πρόσφατο κεφάλαιο σε μια ολοένα και πιο έντονη αντιπαράθεση της Binance με τη Νιγηρία.

    Η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων έχει ήδη αποκλειστεί από τη Νιγηρία ενώ δύο υπάλληλοι της Binance βρέθηκαν στη φυλακή. Ο ένας από αυτούς κατάφερε να δραπετεύσει, ενώ ο άλλος, ο Tigran Gambaryan, παραμένει υπό κράτηση με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, της κερδοσκοπίας συναλλάγματος και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η δίκη του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα.

    Ο Τενγκ είπε στο ιστολόγιό του ότι η εταιρεία παρακολούθησε μια συνάντηση με αξιωματούχους της Νιγηρίας στην Αμπούτζα, στις αρχές Ιανουαρίου, κατά την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με ποινικές κατηγορίες.

    Υποστήριξε πως το προσωπικό της Binance προσεγγίστηκε από «άγνωστα πρόσωπα» για δωροδοκία ώστε να διευθετηθούν οι ισχυρισμοί καθώς έφευγαν από τη συνάντηση. Στη συνέχεια, ο δικηγόρος της εταιρείας «παρουσιάστηκε με ένα αίτημα για μια σημαντική πληρωμή σε κρυπτονομίσματα που έπρεπε να πληρωθεί μυστικά εντός 48 ωρών για να εξαλειφθούν αυτά τα ζητήματα», έγραψε.

    Ο επικεφαλής της Binance είπε ότι ο Gambaryan και ο συνάδελφός του, Nadeem Anjarwalla, επέστρεψαν στη Νιγηρία στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση των αρχών, αφού βεβαιώθηκαν για την ασφαλή τους διέλευση. Παρά τις υποσχέσεις αυτές, συνελήφθησαν γρήγορα.

    «Η απαίτηση φανταστικής δωροδοκίας είναι μέρος μιας ενορχηστρωμένης διεθνούς εκστρατείας αυτής της εταιρείας που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για να υπονομεύσει την κυβέρνηση της Νιγηρίας», είπε από την πλευρά του ο Ραμπίου Ιμπραήμ. «Δεν θα καθαρίσει το όνομά της στη Νιγηρία καταφεύγοντας σε φανταστικούς ισχυρισμούς και εκστρατείες λάσπης στα μέσα ενημέρωσης».

    Εκτός από τα προβλήματά του στη Νιγηρία, ο ιδρυτής της Binance Changpeng Zhao διατάχθηκε στις 30 Απριλίου να περάσει τέσσερις μήνες στη φυλακή στις ΗΠΑ για παραβλέψεις στην πλατφόρμα που επέτρεψαν σε κυβερνοεγκληματίες και τρομοκρατικές ομάδες να συναλλάσσονται ελεύθερα σε αυτή.  Η Binance συμφώνησε τον Νοέμβριο να πληρώσει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.

    Στη Νιγηρία, η εταιρεία βρισκόταν υπό πίεση για μήνες, καθώς οι αρχές επικεντρώθηκαν στον ρόλο που έπαιζε  στην κερδοσκοπία έναντι του νάιρα, το οποίο έχει χάσει περίπου το 65% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

    Μέρος της υποτίμησης του νομίσματος ήταν σκόπιμη, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε τους μακροχρόνιους ελέγχους συναλλάγματος που το είχαν στερεώσει σε ένα μη βιώσιμο ισχυρό επίπεδο έναντι του δολαρίου. Αλλά η κάθοδος συνοδεύτηκε μερικές φορές «άγρια» ​​αστάθεια, που βλάπτει την εμπιστοσύνη και θέτει τα κρυπτονομίσματα υπό έλεγχο.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Νιγηρίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απαγορεύσει τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων από άτομο σε άτομο στο νάιρα. Ανέφερε επίσης ότι έρχονται νέοι κανόνες για έναν τομέα που προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από απλούς Νιγηριανούς που αναζητούν προστασία από την αδυναμία του τοπικού νομίσματος.

     Διαβάστε επίσης

    Bed Bath & Beyond: Η χρεωκοπημένη εταιρεία ζητά 300 εκατ. ευρώ από το hedge fund Hudson Bay

    Βραζιλία: Σχέδιο 9,9 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η κυβέρνηση Λούλα για τις καταστροφές από τις φονικές πλημμύρες

    Βρετανία: «Μου επέτρεψαν να βγω από το κλουβί μου»: Ο βασιλιάς Κάρολος αστειεύτηκε σε επίσκεψη που έκανε



    ΣΧΟΛΙΑ