• Cryptocurrencies

    Ο βρώμικος κόσμος των crypto: Παιδική πορνογραφία, τρομοκρατικές οργανώσεις και ξέπλυμα χρήματος

    Changpeng Zhao, ιδρυτής και CΕΟ του Binance

    Changpeng Zhao, ιδρυτής και CΕΟ του Binance


    Κατάφορη παραβίαση των διεθνών κυρώσεων, ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση οργανώσεων όπως η Χαμάς, ISIS και Αλ Κάιντα , διακίνηση παιδικής πορνογραφίας. Τα ευρήματα των Αμερικανών εισαγγελέων για τις παράνομες δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα με την ανοχή ή την συμμετοχή στελεχών και υπαλλήλων της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου crypto, ήταν αποκαλυπτικά.

    Μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αγοράς των crypto, ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao παραδέχθηκε την ενοχή του και θα καταβάλλει πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων. Η Binance απέκτησε νέο CEO ενώ καλείται να καταβάλλει 4,3 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του διακανονισμού με τις αμερικάνικες αρχές.

    Η βιομηχανία των crypto έχει εδώ και πολλά χρόνια βρεθεί στο μικροσκόπιο για το έδαφος που αφήνει σε σειρά παράνομων δραστηριοτήτων, λόγω των ελλιπών ελέγχων στις συναλλαγές.

    Πολυετείς έρευνες

    Εδώ και αρκετά χρονιά οι διεθνείς αρχές έχουν συνδέσει την κρυπτογράφηση με  διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, ύποπτες συναλλαγές και χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι αρχές όμως συναντουν πολλές δυσκολίες στη διαδικασία των ελέγχων, με τις υποθέσεις να ολοκληρώνονται ύστερα από χρόνια ερευνών.

    Το Ισραήλ πριν λίγες ημέρες έκλεισε πάνω από 100 λογαριασμούς κρυπτογράφησης που συνδέονται με πιθανή χρηματοδότηση της Χαμάς, μετά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

    Εμπόριο ναρκωτικών, γυναικών, όπλων βρίσκουν εύφορο έδαφος στο προστατευμένο πλαίσιο που τους παρέχει η κρυπτογράφηση, με τις διαδρομές των χρημάτων να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

    Η βουτιά του Bitcoin, που παρέσυρε χιλιάδες άλλα tokens, δεν επηρέασε στο ελάχιστο τις παράνομες δραστηριότητες, καθώς όσοι χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες δεν επιχειρούν να βγάλουν κέρδος από τις τιμές των crypto αλλά να καλύψουν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

    «Αν αγοράζεις ναρκωτικά αξίας 100 λιρών, δεν σε νοιάζει αν αυτό κοστίζει ένα bitcoin ή 0,1 bitcoin», ανέφερε σε ένα ρεπορτάζ των FT σχετικά με την δράση της αγγλικής αστυνομίας για την καταπολέμηση των εγκλημάτων κρυπτογράφησης, o Mat Stanley, αρχιφύλακας στην μονάδα εγκλημάτων στο κυβερνοχώρο.

    Τα πιο συχνά εγκλήματα

    Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις εξάρθρωσης ενός κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας στις ΗΠΑ ήταν αυτή του «Welcome to Videο», ενός καμουφλαρισμένου σάιτ παιδικής πορνογραφίας, στο οποίο οι πελάτες αγόραζαν με Bitcoin πόντους και πρόσβαση σε βίντεο. Οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν ασυνήθιστες συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα και κατάφεραν ύστερα από τρία χρόνια λειτουργίας να κατεβάσουν τον ιστότοπο. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο Bitcoin που φιλοξενούνταν στον ιστότοπο.

    Σύμφωνα με την chainalysis, μια εταιρεία που βοηθάει τις αρχές στον εντοπισμό των συναλλαγών μέσω κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin και σε μικρότερο βαθμό το Ether χρησιμοποιούνται κυρίως για συναλλαγές που έχουν να κάνουν με διακίνηση παιδικής πορνογραφίας.

    Η χρήση ψευδώνυμου για το άνοιγμα ενός λογαριασμού σε κάποιο ανταλλακτήριο έχει ενισχύσει τους ελέγχους  και για πιθανή χρηματοδότηση σε τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς η τεχνολογία blockchain παρέχει εύκολα σύστημα άμεσων πληρωμών χωρίς περιορισμούς.

    Ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε το 2022 ότι πριν από μερικά χρόνια το 5% των τρομοκρατικών επιθέσεων θεωρούνταν ότι χρηματοδοτούνταν από κρυπτογράφηση, αλλά αυτό μπορεί να φτάσει στο 20%, ανέφερε το Bloomberg.

    Το ξέπλυμα χρήματος είναι μία ακόμη παράνομη δραστηριότητα που συναντάται συχνά στην κρυπτογράφηση.

    Τον περασμένο Αύγουστο οι αρχές της Νέας Υόρκης συνέλαβαν ένα ζευγάρι το οποίο προσπάθησε να ξεπλύνει πάνω από 5 δισ. δολάρια, τα οποία είχαν κλέψει μέσω χάκινγκ από το 2016.

    Ήρθε η κάθαρση;

    Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα εδώ κι ενάμιση χρόνο με εκατομμύρια χρήστες να χάνουν χρήματα ή να πέφτουν θύματα απάτης. Με τον κλάδο να χάνει και τον τελευταίο της «Μεσσία» της, με την αποχώρηση του Changpeng Zhao από το τιμόνι της Binance και πολλά ανταλλακτήρια να βρίσκονται στο στόχαστρο διεθνών αρχών για την έλλειψη ελέγχων στις συναλλαγές τους, η βιομηχανία συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση.

    Οι επενδυτές απέσυραν μέσα σε 24 ώρες σχεδόν ένα δισ. δολάρια από τη Binance, ύστερα από την ανακοίνωση ότι θα καταβάλλει 4,3 δισ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές για να διευθετήσει μία πολυετή έρευνα για παράνομες χρηματοδοτήσεις.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cryptotimes, η JPMorgan αξιολόγησε ως θετική την  εξέλιξη αυτή.

    Επικαλούμενη ένα σημείωμα των αναλυτών της τράπεζας με επικεφαλής τον Nikolao Panigirtzoglou, η ιστοσελίδα που ειδικεύεται στην αγορά των crypto αναφέρει ότι η επενδυτική τράπεζα βλέπει ως μια «ευεργετική στροφή για την Binance και την ευρύτερη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων» τον διακανονισμό.

    Προβλέπουν ότι η επίλυση των νομικών αβεβαιοτήτων της Binance θα δώσει ώθηση στις εμπορικές δραστηριότητες και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και την ανάπτυξη στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαθήματα επιτυχίας: 4 κορυφαίες συμβουλές από Buffett, Gates και 2 ακόμη δισεκατομμυριούχους

    John Catsimatidis: Ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να πείσει την Κίνα να δώσει αρκούδες Panda στην ΝΥ

    Μπερνάρ Αρνό: Ανασχηματισμός στην LVMH – Γιατί αποχωρεί ο γιος του από CEO της Βerluti



    ΣΧΟΛΙΑ