• Cryptocurrencies

    Έρχεται χειμώνας για την αγορά των κρυπτονομισμάτων; Τι εκτιμούν οι ειδικοί

    • Newsroom


    Καθώς οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων μετρούν τις απώλειες τους από το απότομο sell-off στο Bitcoin και στα άλλα ψηφιακά νομίσματα, ορισμένοι φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για την αγορά crypto.

    Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα νόμισμα στον κόσμο, υποχώρησε για λίγο κάτω από τα 33.000 δολάρια τη Δευτέρα  και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό από τον περασμένο Ιούλιο. Έκτοτε έχει επανέλθει πάνω από το όριο των 36.000 δολαρίων, αλλά εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες κατά 50% από το ρεκόρ των σχεδόν 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο.

    Στο μεταξύ, ολόκληρη η αγορά crypto έχει χάσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία από το υψηλό όλων των εποχών του bitcoin, καθώς κορυφαία tokens όπως το Ether και το Solana ακολούθησαν την πτώση του και διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα. Η αξία του Ether έχει μειωθεί περισσότερο από 50% από τότε που έφτασε στο υψηλό του Νοεμβρίου, ενώ το Solana έχει υποστεί ακόμη περισσότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 65%.

    Αυτή η εξέλιξη έκανε ορισμένους επενδυτές κρυπτονομισμάτων να μιλούν για την πιθανότητα ενός «χειμώνα των crypto», μια φράση που αναφέρεται σε μεγάλες bear αγορές στην σύντομη ιστορία της νέας αγοράς ψηφιακών νομισμάτων, αναφέρει το CNBC. Το πιο πρόσφατο ανάλογο περιστατικό συνέβη στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018, όταν το bitcoin κατέρρευσε έως και 80% από τα υψηλά όλων των εποχών.

    Ο David Marcus, ο πρώην επικεφαλής του τμήματος crypto της μητρικής του Facebook, Meta, φάνηκε να παραδέχεται ότι ο χειμώνας των κρυπτονομισμάτων έχει ήδη φτάσει.

    Η Nadya Ivanova, COO στην εταιρεία τεχνολογικών ερευνών L’Atelier, που συνδέεται με την BNP Paribas, υποστήριξε ότι δεν είναι πεπεισμένη ότι έχει φτάσει ακόμη ένας “χειμώνας” για τα crypto — αλλά η αγορά βρίσκεται «τώρα σε μια περίοδο χαλάρωσης». Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο κακό, τονίζει.

    «Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους – ειδικά με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία για την αγορά – πολλοί προγραμματιστές φαίνεται να επηρεάστηκαν από τα εύκολα κέρδη από την κερδοσκοπία σε NFT (μη ανταλλάξιμα tokens) και άλλα ψηφιακά στοιχεία. Μια περίοδος χαλάρωσης μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια ευκαιρία για να αρχίσουμε να χτίζουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς», επισήμανε η Ivanova στο CNBC.

    Παράλληλη πτώση με τις μετοχές

    Η καταστροφή των Crypto ήρθε παράλληλα με τη διολίσθηση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με τη συμμετοχή των μεγάλων θεσμικών κεφαλαίων στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αυτά είναι πλέον περισσότερο συνυφασμένα με τις παραδοσιακές αγορές.

    Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 8% από την αρχή του έτους, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί πάνω από 12%. Και η συσχέτιση μεταξύ της απόδοσης του bitcoin και εκείνης του S&P 500 είναι σε άνοδο τον τελευταίο καιρό.

    Οι  traders φοβούνται ότι οι πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων και η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed, θα αποστραγγίσουν τη ρευστότητα από την αγορά.

    «Πιστεύω ότι σχετίζεται με την καταστροφή και την απόσυρση κεφαλαίων από τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία συνολικά», είπε η Ivanova για την πρόσφατη πτώση του bitcoin.

    Διόρθωση;

    Ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Luno, πιστεύει ότι η πρόσφατη πτώση των ψηφιακών νομισμάτων είναι περισσότερο μια «διόρθωση» παρά μια διαρκής ύφεση.

    «Οι διορθώσεις για το Bιtcoin κυμαίνονται συνήθως στο εύρος του 30-50%, όπου βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή, άρα ακόμα εντός της κανονικής περιοχής διόρθωσης», εξήγησε.

    Κοιτάζοντας το μέλλον, επισημαίνει ότι ένα βασικό επίπεδο για το bitcoin αποτελούν τα 30.000 δολάρια. Εάν κλείσει κάτω από αυτό το επίπεδο σε μια εβδομάδα ή περισσότερο, “αυτό σίγουρα θα έδειχνε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μιας bear market”, είπε. Μια πτώση περίπου 80% από την πρόσφατη κορύφωση του bitcoin θα σήμαινε μία τιμή μικρότερη από τα 15.000 δολάρια. Ο Ayyar δεν πιστεύει ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι στο τραπέζι.

    Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική επιβολής περαιτέρω ρυθμιστικών μέτρων στη βιομηχανία crypto.

    Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης και της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, μιμούμενη μια παρόμοια κίνηση της γειτονικής Κίνας. Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια στρατηγική για τη ρύθμιση της αγοράς από τον επόμενο μήνα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κρυπτονομίσματα: Νέα βουτιά – Κάτω από τα 34.000 δολάρια το Bitcoin



    ΣΧΟΛΙΑ