• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Πώς έκαναν φτερά 3,6 δισ. δολάρια

    • Bloomberg

    Bitcoin


    Δύο αδέλφια από τη Νότια Αφρική εξαφανίστηκαν παίρνοντας μαζί τους Bitcoin αξίας 3,6 δισ. δολαρίων, από την επενδυτική πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων που είχαν ιδρύσει.

    Μια δικηγορική εταιρεία του Κέιπ Τάουν στην οποία προσέφυγαν επενδυτές, επισημαίνει ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τους αδελφούς και έχει καταγγείλει το θέμα σε μια ελίτ μονάδα της εθνικής αστυνομίας. Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν ειδοποιηθεί τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, για την περίπτωση που γίνουν προσπάθειες μετατροπής των ψηφιακών νομισμάτων.

    Μετά από την αύξηση της αξίας του Bitcoin το προηγούμενο έτος, η εξαφάνιση περίπου 69.000 νομισμάτων – αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο που η τιμή του κατέγραψε νέο υψηλό –  είναι η μεγαλύτερη σε αξία απάτη στην αγορά crypto.

    Το συμβάν θα μπορούσε να εντείνει τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να επιβάλουν κανόνες στη συγκεκριμένη αγορά εν μέσω αυξανόμενων περιστατικών απάτης.

    Τα πρώτα προβλήματα παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο, καθώς το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου κατέγραψε νέο ρεκόρ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Africanrypt, Ameer Cajee, ο μεγαλύτερος αδελφός, ενημέρωσε τους πελάτες ότι η εταιρεία έπεσε θύμα χάκερ. Τους ζήτησε να μην αναφέρουν το περιστατικό σε δικηγόρους και αρχές, καθώς θα επιβραδύνει τη διαδικασία ανάκτησης των χαμένων κεφαλαίων.

    Οι δικηγόροι

    Ωστόσο, μερικοί δύσπιστοι επενδυτές προσέφυγαν στην δικηγορική εταιρεία, Hanekom Attorneys, και μια ξεχωριστή ομάδα ξεκίνησε διαδικασίες ρευστοποίησης κατά της Africanrypt.

    «Είμασταν αμέσως καχύποπτοι, καθώς η ανακοίνωση προέτρεπε τους επενδυτές να μην προβούν σε νομικές ενέργειες», δήλωσε η Hanekom Attorneys σε σχετική ερώτηση. «Οι υπάλληλοι της Africanrypt έχασαν την πρόσβαση τους στις πλατφόρμες επτά ημέρες πριν από την υποτιθέμενη εισβολή”.

    Η έρευνα της εταιρείας διαπίστωσε ότι τα συγκεντρωμένα κεφάλαια της Africanrypt μεταφέρθηκαν από τους λογαριασμούς και τα πορτοφόλια πελατών της Νότιας Αφρικής, και τα tokens πέρασαν από συγκεκριμένες διαδικασίες ή μεταφέρθηκαν σε άλλες, μεγάλες δεξαμενές bitcoin, προκειμένου να καταστούν ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμα.

    Οι κλήσεις στον αριθμό κινητού του Cajee κατευθύνονταν αμέσως σε μια υπηρεσία τηλεφωνητή. Αυτός και ο αδερφός του, Raees, 20 ετών, δημιούργησαν την Africanrypt το 2019 και παρείχαν σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές. Οι κλήσεις προς το κινητό του Raees, επίσης κατευθύνονται στον αυτόματο τηλεφωνητή. Ο ιστότοπος της εταιρείας είναι εκτός λειτουργίας.

    Η μεγαλύτερη σε αξία απάτη

    Το περιστατικό συνέβη μετά από την κατάρρευση που σημείωσε πέρυσι ένας ακόμη trader Bitcoin της Νότιας Αφρικής, η Mirror Trading International. Οι απώλειες εκεί, που αφορούσαν περίπου 23.000 ψηφιακά νομίσματα, ανήλθαν σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και αποτέλεσαν την μεγαλύτερη απάτη της αγοράς crypto για το 2020, σύμφωνα με έκθεση της Chainalysis. Οι επενδυτές της Africarypt θα χάσουν τριπλάσια ποσά.

    Ενώ η Αρχή Συμπεριφοράς Χρηματοπιστωτικού Τομέα της Νότιας Αφρικής εξετάζει επίσης την υπόθεση της Africanrypt, απαγορεύεται επί του παρόντος να ξεκινήσει επίσημη έρευνα, επειδή τα κρυπτονομίσματα δεν θεωρούνται νόμιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής, Brandon Topham.

    Η Κίνα κλιμάκωσε πρόσφατα την καταστολή των συναλλαγών επί κρυπτονομισμάτων, καθώς μετά από την φρενήρη άνοδο του Bitcoin και άλλων tokens κατά τους τελευταίους έξι μήνες, αυξήθηκαν οι ανησυχίες του Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τις πιθανότητες απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ζημιών από ιδιώτες επενδυτές.

    Τον Ιανουάριο, η ημερήσια αξία συναλλαγών της αγοράς crypto ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια ράντ (141 εκατομμύρια δολάρια) για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, υποδηλώνοντας την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για μία αγορά που σε μεγάλο βαθμό δεν ελέγχθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ