• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσός: Τρίτη ημέρα πτώσης εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed

    • Bloomberg
    ράβδοι χρυσού

    ράβδοι χρυσού


    Ο χρυσός υποχώρησε για τρίτη ημέρα μετά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, ενόψει της συνεδρίασης της Fed, κατά την οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια.

    Το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε πτωτικά μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας και τα νέα επίπεδα ρεκόρ, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιτάχυνση του πληθωρισμού ενίσχυσαν τη ζήτηση για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο. Ο πόλεμος οδήγησε σε συνεχείς εισροές στα ETFs του χρυσού, με τις συνολικές συμμετοχές να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Οι επί μήνες εικασίες για ένα νέο κύμα αυξήσεων των επιτοκίων φαίνεται να κορυφώνονται την Τετάρτη, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να υιοθετήσει πιο σφιχτή πολιτική προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών, ο οποίος επιδεινώνεται από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

    Οι αγορές δείχνουν τώρα ότι αναμένουν επτά αυξήσεις των επιτοκίων της Fed το 2022. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν σταθερή αφού ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδό από τον Ιούλιο του 2019 τη Δευτέρα, γεγονός που μείωσε την ελκυστικότητα του -άνευ τόκου-  χρυσού.

    Gold drops for a third day amid rising yields before Fed meeeting
    Ο χρυσός υποχωρεί για τρίτη ημέρα εν μέσω ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, πριν από τη συνεδρίαση της Fed

    «Η κίνηση των τιμών θα εξαρτηθεί από τα σχόλια της Fed βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θα εκπλαγώ αν δω ο χρυσός να σημειώνει ράλι την ημέρα της αύξησης των επιτοκίων της Fed, αρκεί τα σχόλια της τράπεζας να μην είναι πολύ επιθετικά», δήλωσε ο John Feeney, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Guardian Gold Australia.

    Η spot τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1%, στα 1.930,69 δολάρια ανά ουγγιά νωρίτερα στο Λονδίνο, μετά από την πτώση κατά 1,9% που σημείωσε την Δευτέρα.  Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές άγγιξαν τα 2.070,44 δολάρια, κοντά στο ιστορικό υψηλό που διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο 2020.

    Tα άλλα πολύτιμα μέταλλα

    Το ασήμι και η πλατίνα επίσης υποχώρησαν.

    Το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 1,7%, μετά από την πτώση 15% που σημείωσε την Δευτέρα, την μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά αμβλύνθηκαν.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εγκρίνει την απαγόρευση πώλησης στη Ρωσία ειδών πολυτελείας πάνω από μια ορισμένη αξία, καθώς και την αγορά πολλών προϊόντων χάλυβα και σιδήρου από τη χώρα στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με σε προσχέδιο που έλαβε το Bloomberg.

    Το παλλάδιο εξαιρείται από τους περιορισμούς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η σκοτεινή πλευρά του Ντουμπάι και το κυνήγι των Ρώσων ολιγαρχών



    ΣΧΟΛΙΑ