• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσός: Πάνω από τα 1.800 δολάρια μετά την αποδυνάμωση του δολαρίου

    • Bloomberg


    Αυξάνονται τα κέρδη για τον χρυσό, καθώς το δολάριο υποχωρεί μετά τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που υποβάθμισαν τις προοπτικές για επικείμενες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

    Το πολύτιμο μέταλλο κατάφερε να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά, ένα επίπεδο που διατήρησε για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους.

    Τη Δευτέρα, στελέχη της Fed, συμπεριλαμβανομένης της Esther George του Κάνσας Σίτι και της Mary Daly του Σαν Φρανσίσκο, τόνισαν ότι θέλουν να αποφύγουν περιττές διαταραχές στην οικονομία των ΗΠΑ καθώς ετοιμάζονται να αρχίσουν την αύξηση των επιτοκίων. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν περιορισμένη διάθεση για μια επιθετική κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, η προοπτική της οποίας έθεσε υπό πίεση τον χρυσό την περασμένη εβδομάδα

    Η αγορά θα παρακολουθεί στενά τα reports του Ιανουαρίου για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, την Παρασκευή, προκειμένου να έχει ενδείξεις σχετικά με την τροχιά του πληθωρισμού.

    Μετά την πτώση του χρυσού κατά 2,4% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον περασμένο Αύγουστο, σημείωσε άνοδο 0,3% τη Δευτέρα.

    Gold retakes $1800 as dollar weakens following Fed official comments

    «Η ανάκαμψη του χρυσού μπορεί να έχει ήδη πάει πολύ μακριά», έγραψε σε σημείωμα ο Edward Moya, επικεφαλής ανάλυσης αγορών στην Oanda Corp, προσθέτοντας ότι οι traders είναι πιθανό να πουλήσουν στο ράλι όσο διαφαίνεται μια αύξηση των επιτοκίων της Fed στον ορίζοντα. Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα είναι «το σταθερό θέμα που θα διαταράξει τυχόν ασφαλείς ροές που προέρχονται από γεωπολιτικές ανησυχίες ή κινεζική αδυναμία», είπε.

    Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις αυξημένης όρεξης των επενδυτών για χρυσό. Τα ETFs που παρακολουθούνται από το Bloomberg πρόσθεσαν περισσότερους από 5 τόνους χρυσού τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη του τρέχοντος έτους στους 42 τόνους.

    Ο χρυσός στη spot αγορά σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,5% στα 1.805,83 δολάρια η ουγγιά. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε για δεύτερη ημέρα.

    Ανοδικά κινούνται ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο. Οι αγορές στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες ασιατικές χώρες θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο μέρος της εβδομάδας για τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρυσές λίρες βάρους 24,7 τόνων πούλησαν οι Έλληνες στην 20ετία του ευρώ – Όλα τα στοιχεία και η πρωτιά στις αποδόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ