ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο: Η ΕΤΕ οδηγεί την αγορά πάνω από τις 1835 μονάδες (προηγούμενα υψηλά 15 ετών) – Βλέπει τα 10 ο ΔΑΑ
Η πρώτη απόφαση για delisting εισηγμένης εξαιτίας του νέου κανονισμού λειτουργίας του Χ.Α. που τρέχει ήδη από την αρχή του 2025 και πρόκειται να τύχει της πλήρους εφαρμογής από την αξιολόγηση που θα κάνει το Χρηματιστήριο στις 30 Ιουνίου μετά την παρέλευση του ά 6μήνου, όπου θα κριθεί ποια εταιρεία τηρεί το όριο της διασποράς 25% τουλάχιστον, είναι γεγονός.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, μία εισηγμένη καθόλα εύρωστη, συνεπής στην διανομή μερίσματος κάθε χρόνο, η Μύλοι Κεπενού, με καθαρά κέρδη 790 χιλιάδες ευρώ πέρσι και κέρδη εις νέο πάνω από 7 εκατ. ευρώ, προβαίνει σε δημόσια πρόταση από τους βασικούς της μετόχους με στόχο την έξοδο από το ταμπλό.
Το ποσοστό που κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι ανέρχεται σε 92%.
Ο νέος κανονισμός προβλέπει διασπορά κατ’ ελάχιστο 75%.
Που σημαίνει ότι η διοίκηση της εταιρείας, όπως εξηγούν χρηματιστές, δεν θέλει να μπει στη διαδικασία μείωσης της συμμετοχής της, προφανώς για δικούς της λόγους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επαφές του Χ.Α. με την διοίκηση της Moda Bagno του Νίκου Βαρβέρη, όπου οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν το 89,67% του μετοχικού κεφαλαίου.
Μία σκέψη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να αγοράσουν τα τέκνα του κ. Βαρβέρη, δηλαδή να πουλήσει ο πατέρας ή άλλοι μέτοχοι.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το που θα βρουν τα λεφτά, αφού απαιτούνται κεφάλαια της τάξης τουλάχιστον των 10 εκατ. ευρώ.
Θέμα είχε δημιουργηθεί πέρσι με την Μαθιός Πυρίμαχα, η διοίκηση της οποίας πάντως, δηλώνει στο mononews.gr ότι δεν «μας αγγίζει τόσο».
Κι αυτό διότι η οικογένεια Μαθιού ελέγχει ποσοστό 81,54%.
Που σημαίνει ότι αν πουλήσει ή διανείμει ποσοστό πάνω από 6%, τυπικά δεν θα έχει πρόβλημα με το νέο κανονισμό.
Πάντως, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι περιπτώσεις των εισηγμένων που έχουν συμμορφωθεί με τις διατάξεις του νέου κανονισμού λειτουργίας του Χ.Α. που προβλέπει την αύξηση της διασποράς των μετοχών τους.
Ο νέος κανονισμός προβλέπει πως σε περίπτωση που για κάποιον ήδη εισηγμένο εκδότη διαπιστωθεί κατά τον 1ο έλεγχο επαρκούς διασποράς τον Ιούλιο του 2025, ότι η διασπορά του είναι κάτω του επιτρεπτού ποσοστού (25% ή 15% ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση) και η μετοχή του δεν υπάγεται στην διαβάθμιση Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας, του παρέχεται προθεσμία 6 μηνών για την αποκατάσταση, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 6 μηνών, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη.
Δηλαδή, η προθεσμία αποκατάστασης θα λήγει το αργότερο 30.06.2026 (αν δοθεί και η παράταση).
Παράλληλα, οι εκδότες υποχρεούνται να διορίσουν άμεσα τουλάχιστον 2 ειδικούς διαπραγματευτές εντός 3 μηνών από τη χορήγηση της αρχικής προθεσμίας αποκατάστασης.
Μετά τους τρεις μήνες αν δεν έχει διορίσει ειδικούς διαπραγματευτές οι μετοχές της εταιρείας θα μεταφέρονται στην Επιτήρηση.
Το ίδιο θα συμβεί και σε όσους δεν έχουν αυξήσει τη διασπορά και έχουν εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια. Αν η διασπορά είναι κάτω από 10% θα γίνεται αναστολή διαπραγμάτευσης.
Όλα αυτά θα μετρήσουν από το 2026, αλλά οι μέχρι σήμερα κινήσεις είναι ελάχιστες από πλευράς εισηγμένων, ενώ δεν σημαίνει απαραίτητα βελτίωση της εμπορευσιμότητας η διάθεση μετοχών από τους βασικούς μετόχους σε συγγενικά πρόσωπα (π.χ. Νάκας).
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται με υπερσυγκεντρώσεις ποσοστών βασικών μετόχων, π.χ. στην Καρέλιας ή στην Βιοχάλκο, δηλαδή εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση, η μεν πρώτη κοντά στο 1 δις. ευρώ και η δεύτερη πάνω από 1,5 δις. ευρώ.
Υποσχετική για αύξηση της διασποράς υπάρχει μέσω placement που αναμένεται να γίνει ενδεχομένως και εντός του 2025 στην Attica Group ή στην Trastor και τις άλλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.
Η Μπλε Κέδρος ανακοίνωσε την 31η Δεκεμβρίου πως από τη μία έκανε διαγραφή ιδίων μετοχών και έτσι το συνολικό ποσοστό που κατέχει η εταιρεία μειώθηκε κάτω του 5% και συγκεκριμένα στο 4,42%.
Kαι από την άλλη, πως ο Παύλος Ευμορφίδης πούλησε μετοχές και πλέον έχει το 36,50%.
Επίσης και ο Μιχαήλ Ευμορφίδης πούλησε μετοχές (640 χιλ. μετοχές) και έχει 37,38% πλέον από 42,83%.
Πλέον, οι δύο μέτοχοι έχουν ποσοστό 73,88% άρα έχουν καλύτερη διασπορά από το 25% που προβλέπει ο κανονισμός.
Νωρίτερα η Φίλιππος Νάκας, είχε γίνει η πρώτη εταιρεία όπου ουσιαστικά είδαμε μετακίνηση μετοχών προς συγγενικά πρόσωπα με σκοπό την αύξηση της διασποράς των μετοχών.
Ο Κωνσταντίνος Νάκας πούλησε 120 χιλ. μετοχές στη σύζυγο και σε τέκνο του και ο Γεώργιος Νάκας πούλησε 120 χιλ. μετοχές σε τέκνο του.
Που σημαίνει ότι στην συγκεκριμένη εταιρεία το ποσοστό ελεύθερης διασποράς διαμορφώνεται σε 25,4%.
Διαβάστε επίσης
Deutsche Bank για Eurobank: Tι ειπώθηκε στη συνάντηση με τους αναλυτές
Bitcoin: Εκτοξεύτηκε πάνω από τα 111.000 δολάρια – Νέο ρεκόρ εν μέσω θεσμικής ζήτησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση ο Χρήστος Μαυρίκης
- «Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο ελέω Τραμπ – Μεγάλες απώλειες και ο δείκτης κάτω από τις 1.790 μονάδες
- ΥΠΑ: Υπογραφή Σύμβασης για την Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Data Link Services (DLS) ύψους €5,12 εκατ.
- Χρ. Δήμας: Του χρόνου παραδίδεται σε λειτουργία ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Τι είπε για τις κατασκευαστικές
