ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το rebalancing του MSCI, η επανατοποθέτηση κεφαλαίων ενόψει της πολυσυζητημένης μετάβασης της ελληνικής αγοράς σε καθεστώς developed market, η διεθνής νευρικότητα γύρω από την πορεία των επιτοκίων και οι γεωπολιτικές σκιές – με αιχμή ακόμη και το ενδεχόμενο αμερικανικής εμπλοκής στο Ιράν – συνέθεσαν ένα σκηνικό αυξημένης επιφυλακτικότητας.
Σε αυτό προστέθηκαν και οι κινήσεις για άνοιγμα short θέσεων σε ελληνικές μετοχές, ακόμη και σε τράπεζες, όπως στην περίπτωση της Alpha Bank από το Millennium Internationa, που ξεπέρασε το 0,61%, ή στην Metlen με την ΑΚΟ Capital να έχει αυξήσει την short θέση σ 0,83%. Ειδικά στις τράπεζες, το κλίμα στράβωσε τελείως από τις δηλώσεις Ορσέλ, του επικεφαλής της Unicredit, ότι δεν σχεδιάζει εξαγορά της Alpha.
Χαρακτηριστικά, η Alpha Bank ξεκίνησε τη χρονιά από τα 3,58 ευρώ και βρέθηκε, σε πρόσφατη συνεδρίαση, στα 3,60 ευρώ χαμηλό, αποτυπώνοντας την ένταση των διακυμάνσεων. Σε επίπεδο μήνα, οι απώλειες ήταν αισθητές:
–Εθνική Τράπεζα -3,75%
–Τράπεζα Πειραιώς -4,5%
–Eurobank -5,18%
–Alpha Bank -7,5%
Κι όμως, το ισχυρό αποτύπωμα του Ιανουαρίου κρατά ακόμη θετικό το πρόσημο για το 2024 με την Εθνική Τράπεζα να διατηρεί κέρδη 8,15% από την αρχή του έτους, η Τράπεζα Πειραιώς 19,4%, η Eurobank 15,2% και η Alpha Bank 4,4%. Η αγορά δείχνει να διορθώνει χωρίς να ακυρώνει το αφήγημα.
Πέρα όμως από τις τράπεζες, ο Φεβρουάριος είχε και καθαρούς νικητές. Μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν με ορμή, καταγράφοντας πολυετή ή και ιστορικά υψηλά στη Λεωφόρο Αθηνών.
Πρώτη και εντυπωσιακή η Coca-Cola HBC, η οποία, με φόντο την εξαγορά της Coca-Cola Νοτίου Αφρικής, κατέγραψε άνοδο 19,2% μέσα στον μήνα.
Η Βιοχάλκο είδε την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει για πρώτη φορά τα 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο άνω του 18%, ενώ η θυγατρική της Cenergy Holdings κατέγραψε απόδοση 10,57%, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά και αποτίμηση άνω των 4,6 δισ. ευρώ. Ειδικά ως προς τη Cenergy, η μόχλευση από το fund Capital, έχει αλλάξει τα δεδομένα στη μετοχή, παρατηρούν οι χρηματιστές.
Στον ίδιο τόνο, ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 12%, με την αγορά να περιμένει πλέον πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κινήθηκε επίσης δυναμικά, με ξένους οίκους να θέτουν τιμές-στόχους έως και τα 49 ευρώ και τη μετοχή να προσεγγίζει κέρδη 10% μέσα στον μήνα.
Ιστορικά υψηλά και για τη Motor Oil, η οποία ενισχύθηκε σχεδόν 8%, με τις τιμές-στόχους να φτάνουν έως τα 40 ευρώ. Θετικό πρόσημο, αν και πιο ήπιο, και για τη Jumbo με άνοδο 2,24%.
Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στις επόμενες εβδομάδες. Η αγορά αναμένει το σήμα του MSCI για τον χρόνο αναβάθμισης της Ελλάδας στις ώριμες αγορές, σε μια συγκυρία όπου τα καλύτερα των αναμενόμενων τραπεζικά αποτελέσματα προσθέτουν νέα δεδομένα προς αποτίμηση.
Οι χρηματιστές μιλούν για φάση «επαναζύγισης» προσδοκιών. Η τάση δεν έχει κριθεί. Το ερώτημα δεν είναι αν η αγορά διόρθωσε – αυτό συνέβη. Το ερώτημα είναι αν η διόρθωση αυτή ήταν απλώς μια ανάσα σε μια μεγαλύτερη ανοδική διαδρομή ή το προοίμιο μιας πιο σύνθετης περιόδου μεταβλητότητας.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Γιατί γύρισε στο κόκκινο η αγορά
Alpha Bank: Το Μillenium αύξησε τη short θέση σε 0,61%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alpha Bank: Τα κέρδη-ρεκόρ του 2025 και ο στόχος για αύξηση 11% στα κέρδη ανά μετοχή το 2026
- H σύναξη των πρέσβεων, οι δίμετροι εύζωνες και τα μπιφτεκάκια, τα κόκκινα τρουφάκια, τα 3 χρόνια από τα Τέμπη, τι ήθελε ο Γεραπετρίτης στο FBI
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο mononews από δύο γυναίκες που σώθηκαν εκείνη τη μοιραία νύχτα
- Israel Englander: Το διαζύγιο του «mr Millennium» που έδωσε 1 δις δολάρια στη σύζυγό του – Τον εγκατέλειψε… για μια άλλη γυναίκα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.