• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τι κοιτάζει η αγορά στις τράπεζες, Aegean, Jumbo, Φουρλή, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Επιστροφή στα fundamentals έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση και τους επενδυτές να εστιάζουν στα οικονομικά στοιχεία, τις προοπτικές, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις πληροφορίες που κάνουν το γύρο της αγοράς το τελευταίο διάστημα.

    Tράπεζες: Η επανέναρξη των πλειστηριασμών μετά τις 15 Μαρτίου για τα επιχειρηματικά ακίνητα, άνοιξε την όρεξη των αγοραστών χθες, μετά μάλιστα την αξιολόγηση της Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας. Μπορεί το θέμα να πέρασε στα ψιλά, αλλά οι πλειστηριασμοί μόνο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ξεκινούν με τις τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να ξεσκαρτάρουν πλήθος βιομηχανικών ακινήτων – φαντασμάτων. Πρόκειται για τουλάχιστον 1.500 ακίνητα τα οποία αναμένεται να εκποιηθούν μέχρι το τέλος Μαϊου.

    Οι αγοραστές χθες είχαν τα credits των Βρυξελλών για τις τράπεζες. Σύμφωνα με την έκθεση, «το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολούθησε να μειώνεται, κυρίως χάρη στο σύστημα Ηρακλής και τον προσωρινό αντίκτυπο της αναστολής». Επίσης, «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθαν σε 58,7 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά μόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ κάτω από το προηγούμενο τρίμηνο». Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 35,8%, που παραμένει η υψηλότερη επίδοση στη ζώνη του ευρώ.

    Η συνεχής βελτίωση το 2020, παρά την πανδημία και τη συνακόλουθη μείωση οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις δανείων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και στην περιορισμένη εισροή νέων επισφαλών δανείων (μείωση κατά 58% σε ετήσια βάση έτος στους εννέα μήνες) χάρη στην ισχύουσα αναστολή.

    Τα δάνεια που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμής ανήλθαν σε 20,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή πάνω από το 12% του βιβλίου δανείων.

    Aegean: Λίγο πριν από την κατάθεση του φακέλου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έγκριση στην αύξηση κεφαλαίου η οποία θα είναι υπέρ των παλαιών μετόχων για ποσό άνω των 60 εκατ. ευρώ, η τάση στη μετοχή έχει αλλάξει. Η καλή πορεία των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών σε συνδυασμό με το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου ότι από το τέλος Μαΐου ανοίγουν οι πτήσεις για τους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα, δείχνει φως στο βάθος του τούνελ.

    ΟΤΕ: Oι πληροφορίες για ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν το πρωί της Παρασκευής πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για υψηλό μέρισμα (κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα διαμορφωθεί πάνω από 1 ευρώ), δημιουργούν ενδιαφέρον για τη μετοχή. Σημειώνεται ότι η μετοχή βρίσκεται στον δείκτη της Morgan Stanley, οπότε τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν δεόντως από τους ξένους παίκτες.

    ΕΛΠΕ: Από χθες πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της απελθούσας χρήσης και πριν δοθούν οι αναγκαίες επεξηγήσεις από την διοίκηση του ομίλου, οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί.

    Φουρλής, Jumbo: Δύο από τους μεγαλύτερους λιανεμπόρους στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Κύπρου, προσεγγίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικά μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης ότι οι εκπτώσεις θα παραταθούν με την 31η Μαρτίου. Το ζήτημα όμως, είναι σε κάθε περίπτωση να ανοίξει η αγορά. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υποχωρήσουν τα κρούσματα.



    ΣΧΟΛΙΑ