• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πρωταθλητής αποδόσεων στην Ευρώπη, τρίτη μεγαλύτερη άνοδος παγκοσμίως τον Ιανουάριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο


    Την τρίτη μεγαλύτερη απόδοση παγκοσμίως μεταξύ των αναδυόμενων αγορών καταγράφει τον πρώτο μήνα της χρονιάς ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Μετά την Βραζιλία (6,76%) και την Τουρκία (6,57%), ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε τον Ιανουάριο με άνοδο 4,86%, πετυχαίνοντας ωστόσο, την υψηλότερη απόδοση στην Ευρώπη, αφού η δεύτερη αγορά με τα περισσότερα κέρδη που ακολουθεί, είναι αυτή της Βουδαπέστης (Ουγγαρία) με άνοδο περί  το 4,18%.

    Η εικόνα στα ώριμα χρηματιστήρια είναι απογοητευτική. Πτώση 3,3% τον Ιανουάριο για τον Dow Jones, 12,89% για τον Nasdaq, 6% για τον Nikkei στο Τόκιο και 3,69% για τον Dax στην Φρανκφούρτη, είναι μερικές μόνο από τις αγορές που φαίνεται ότι το 2022 δεν ξεκίνησε καλά, ειδικά όσο εκκρεμεί η υλοποίηση της απόφασης της Fed για αύξηση των επιτοκίων φέτος. Απόφαση, που όπως όλα δείχνουν και όπως προεξοφλούν οι επενδυτές δεν θα εξαντληθεί σε μία μόνο κίνηση, αλλά θα ακολουθήσουν τουλάχιστον πέντε.

    Στο Χ.Α. οι επενδυτές έχουν μια σειρά από λόγους για να είναι ευχαριστημένοι. Η άνοδος της αγοράς κατ’ αρχήν, πραγματοποιείται με αυξημένες συναλλαγές. Ο τζίρος τείνει να σταθεροποιηθεί κατά μέσο όρο πάνω από τα 82 εκατ. ευρώ.

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται βεβαίως στον τραπεζικό κλάδο. Οι ξένοι τοποθετούνται στις τραπεζικές μετοχές κυρίως λόγω της μεγάλης εμπορευσιμότητάς τους και βεβαίως ενσωματώνουν το  recovery της ελληνικής οικονομίας και τις προβλέψεις για ανάπτυξη τουλάχιστον 9% το 2021 και πάνω από 5%.

    Από τις τράπεζες θα περάσουν τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ενώ διευρύνουν τα έσοδά τους από τα νέα δάνεια που θα δώσουν, αλλά και από τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων.

    Τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη τον Ιανουάριο άγγιξε το 17,92%, με την Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,61 να ηγείται της ανόδου με απόδοση 23,5%, η ΕΤΕ ΕΤΕ 1,12% 8,16 να έπεται με 19,03%, η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,52% 3,89 με 15,5% και η Eurobank  ΕΥΡΩΒ -2,88% 2,02 με 12,41%.

    Ως προς τα υπόλοιπα  blue chips ξεχώρισε η Cenergy  με κέρδη 22% και ακολούθως η Aegean με 14%. Η Cenergy ευνοήθηκε από το deal στα καλώδια με την σκανδιναβική Ostred και η Aegean βλέπει ότι το 2022 θα είναι η χρονιά των ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

    Από εκεί και πέρα ισχυρές αποδόσεις βγήκαν στα  small caps, όπως η Yalco, η οποία έκλεισε τον Ιανουάριο με κέρδη 125%, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκησή της έχει έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες για να κουρευτούν δάνεια. Κέρδη 53% για την Βιοτέρ, 34% για την Τράστορ μετά το σχέδιο απορρόφησης από την Τράπεζα Πειραιώς και 27% η Byte.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Το νέο άλμα του Nasdaq δεν έφτασε για να γλιτώσει από τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020



    ΣΧΟΛΙΑ