• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των μερισμάτων για τη χρήση του 2020

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Με το βλέμμα στα αποτελέσματα και κυρίως στο τι μέρισμα θα εισπράξουν είναι η αγορά.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακόμη και σε μία δύσκολη και συνάμα αντίξοη χρονιά, όπως το 2020, η μέση μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών μετοχών θα ξεπεράσει σε ύψος τόσο τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων όσο και τα yields των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

    Η αρχή των σχετικών ανακοινώσεων έγινε με τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,68% 38,04, που ανακοίνωσε ότι θα διανείμει μέρισμα 0,36 ευρώ, διανέμοντας το 41% των καθαρών κερδών και τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει η  Coca Cola , την ερχόμενη Πέμπτη.

    Μία δύσκολη χρονιά, που η ελληνική οικονομία δοκιμάστηκε από νέα ύφεση με διψήφιο ποσοστό, δυόμιση χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οι επενδυτές δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο σε τέτοιου είδους κρίσιμες καταστάσεις ξεχωρίζει το επιχειρείν, το τι έχουν πράξει οι ιδιοκτήτες για να περιφρουρήσουν τις δραστηριότητές τους, καθιστώντας τους μετόχους τους κοινωνούς αυτής της προσπάθειας.

    Όταν ξεκινούσε το 2020 ουδείς φανταζόταν ότι θα δοκιμάζονταν για μία ακόμα φορά οι αντοχές της οικονομίας και κυρίως ο επιχειρηματικός κλάδος. Το 2021 με την πρόοδο των εμβολίων, οι επιχειρήσεις, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βλέπουν θολά μεν, αποφασιστικά δε, την έξοδο στο βάθος του τούνελ.

    Οι εκτιμήσεις για τον ΟΤΕ είναι ότι θα διανείμει μέρισμα 0,60 ευρώ συμπεριλαμβανομένων 0,35 – 0,40 ευρώ έκτακτο μέρισμα εξαιτίας των εσόδων που αποκόμισε από την πώληση της συμμετοχής του στην Rom Telecom. Οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών για το μέρισμα που θα διανείμει ο ΟΠΑΠ, παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων κυμαίνεται μεταξύ 1,30 ευρώ – 1,70 ευρώ.

    Οι εκτιμήσεις για το μέρισμα που θα διανείμει η Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,07% 28,40 σε μία από τις πλέον δύσκολες χρονιές συνολικά θα αγγίξει τα 0,60 ευρώ.

    Για την ΕΧΑΕ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συνολικό μέρισμα θα διαμορφωθεί περί τα 0,13 ευρώ, για τον ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ -0,90% 2,21 τα 0,12 και για τον Καρέλια στη χειρότερη των περιπτώσεων, το μέρισμα θα είναι σταθερό με πέρσι, στα 8,9 ευρώ.

    Της προσοχής των επενδυτών τυγχάνουν επίσης οι κρατικές ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,52% 5,72, ΕΥΑΘ , αλλά και ο ΟΛΘ που παραδοσιακά διανέμουν μέρισμα.

    Οι επενδυτές αναμένουν «κίνηση», επίσης, από τα Πλαστικά Θράκης και τα Κρι Κρι που σε μία απρόβλεπτη χρονιά κατάφεραν, όπως φάνηκε από τις προηγούμενες εταιρικές περιόδους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Στην μεν πρώτη, κατά το 9μηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 10% στα 253,7 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους να σημειώνουν άλμα πάνω από 200% και να ανέρχονται στα 25,5 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη, τα καθαρά κέρδη βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια του 9μηνου της περασμένης χρονιάς σε 14 εκατ. ευρώ από 12,45 εκατ. ευρώ το 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ