• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ποιοι και πώς σορτάρουν την αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστές παρακολουθούν μετοχές σε οθόνες


    Υποτιμητική κερδοσκοπία σε όλο της το μεγαλείο χθες στην αγορά μέσω short.

    Πειραιώς, που έγραψε νέα ιστορικά χαμηλά (στα 0,76 ευρώ), Alpha, Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,03  και ΔΕΗ, ήταν οι μετοχές εκείνες που αποτέλεσαν το «κόκκινο πανί» για τους σορτάκηδες.

    Μένει να φανεί κατά πόσο θα αλλάξει η εικόνα της αγοράς τις επόμενες μέρες, εν μέσω βροχής ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β’ 3μήνου από τις αμερικανικές τράπεζες και πληθωρισμού στις ΗΠΑ (αύριο Τετάρτη, 13 Ιουλίου), μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς για τρίτη φορά στο πρόγραμμα Ηρακλής, αλλά και με αφορμή τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ με θέμα τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων για επαναγορά ιδίων μετοχών.

    Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,07% 3,79 με την κωδική ονομασία “Sunrise III”, συνολικής λογιστικής αξίας 506 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξίας 200 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,61% 11,34 , οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκτακτη γενική συνέλευση η οποία είχε προαναγγελθεί ως γεγονός από την Γιώργο Στάσση υπολογίζεται ημερολογιακά για τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

    Κατά τα άλλα, η δράση των  short, όπως μεταφέρουν χρηματιστηριακές πηγές,  διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Τους Έλληνες παίκτες οι οποίοι ανοίγουν ανοικτές θέσεις με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και με τους ξένους οι οποίοι δανείζονται τίτλους που δεν έχουν στην κατοχή τους και τους παίζουν πτωτικά.

    Το γαϊτανάκι αυτό, έχει ξεκινήσει στη ΔΕΗ από τα 6 ευρώ και κάτω.

    Η μεγάλη εμπορευσιμότητα των τραπεζικών μετοχών όμως, διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται και σοβαρή μείωση θέσεων από ξένους που είχαν συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, της Alpha (1 ευρώ) και της Πειραιώς (1,15 ευρώ).

    Οι απώλειες από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στην Πειραιώς μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 33% και στην Alpha ΑΛΦΑ 1,89% 1,62 το 24%.

    Η δε μετοχή της ΔΕΗ, υποχωρεί από την τιμή της αύξησης των 9 ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο κατά 46%. ‘Όπως μεταφέρει έμπειρος χρηματιστής, «σε μία χρονιά που οι ξένοι θεσμικοί καταγράφουν απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, το9να βγουν με ζημιά 10 ή 15 εκατ. ευρώ από κάποια θέση στην Ελλάδα, δεν λέει τίποτα».

    Η τεχνική εικόνα της αγοράς αλλοιώνεται από τη στιγμή που χάνεται η επαφή με τις 800 μονάδες και το ποτήρι είναι… μισοάδειο για τους απαισιόδοξους που δίνουν τροφή στο  short και στις πρακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

    Η μόνη επίσημη και καταγεγραμμένη θέση  short που υπάρχει είναι του Lansdowne στην Alpha Bank από τις 4 του περασμένου Απριλίου και αφορά στο 0,3% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Διαβάστε επίσης 

    Ιντρακάτ: Νίκη Τζαβέλλα για πρόεδρος και Αλέξανδρος Εξάρχου για CEO

    Παπαθανάσης: Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η μεταβίβαση των εκτάσεων της ΔΕΗ στην Μετάβαση ΑΕ



    ΣΧΟΛΙΑ