• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Καθίζηση στα €144 εκατ. για τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων το 2019

    • NewsRoom


    Καθίζηση υπέστη η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων στη χρήση του 2019, καθώς το δείγμα των εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα για την περίοδο της απελθούσας χρήσης διευρύνεται.

    Αν και ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου 3μήνου, με την αρχή να κάνουν ο Μυτιληναίος και η Coca   Cola, οι εισηγμένες πήραν παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου. Σε δείγμα περίπου 60 εισηγμένων και χωρίς τις τράπεζες, προκύπτει καθίζηση στην καθαρή κερδοφορία και από 780 εκατ. ευρώ στην χρήση του 2018, τα καθαρά αποτελέσματα «προσγειώθηκαν» απότομα στα 143 εκατ. ευρώ. Ποσό που με μία πρώτη ματιά προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, αλλά συνιστά λόγο και αιτία που συνέβη.

    Οι εισηγμένες κατά την απελθούσα χρήση προέβησαν σε μεγάλες απομειώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ που εντάσσεται στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων στο Χ.Α., εμφάνισε ζημιές 1,68 δισ. ευρώ το 2019 από 903 εκατ. ευρώ που είχε γράψει στη χρήση του 2018. Πλην όμως, η ΔΕΗ έχει διαγράψει από το χαρτοφυλάκιό της τις ζημιογόνες λιγνιτικές μονάδες και αν δεν υπήρχε προφανώς η κρίση της πανδημίας, η οποία επηρεάζει την ζήτηση και ενδεχομένως να αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς δεκάδων  εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως να μιλάγαμε για άλλη επιχείρηση φέτος, σχολιάζουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.

    Σε σημαντικές απομειώσεις έργων προέβη και η Ελλάκτωρ που επηρέασαν το καθαρό αποτέλεσμα σε 131 εκατ. ευρώ από 124 εκατ. ευρώ κατά την χρήση του 2018. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για την Ιντραλότ που προέβη επίσης, σε απομειώσεις δραστηριοτήτων σε αγορές του εξωτερικού, όπου δραστηριοποιείται κυρίως, με τις καθαρές ζημιές να ανέρχονται στα 112 εκατ. ευρώ από 71 εκατ. ευρώ που είχε γράψει στη χρήση του 2018.

    Ωστόσο, από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι οι εισηγμένες εμφάνισαν αύξηση στα EBITDA αποτελέσματά τους, δείκτης που σε κάθε περίπτωση εξάγει συμπεράσματα για την προσπάθεια, την παραγωγή, την δραστηριότητα και την λειτουργία των επιχειρήσεων και δη των εισηγμένων. Στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει ότι τα EBITDA, τα λειτουργικά τους αποτελέσματα ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ από 5,2 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι οι εισηγμένες έκαναν χρήση του λογιστικού προτύπου 16 που αφορά στις χρηματοδοτικές μισθώσεις.

    Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος των 143 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων υπερπολλαπλασιάζεται αν περιληφθούν και τα αποτελέσματα των τραπεζών, μαζί με τα αντίστοιχα της Τράπεζας Αττικής (σ.σ. που δεν είναι συστημική τράπεζα) και της Τράπεζας της Ελλάδος. Η καθαρή κερδοφορία των τραπεζών ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ από 444 εκατ. ευρώ στην χρήση του 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ