• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Στο limit down η Alpha – Ο μεγαλύτερος όγκος στην ιστορία της μετοχής

    Χρηματιστήριο


    Στην Alpha Bank έχει γίνει ο… μισός τζίρος της αγοράς την Παρασκευή, με 47,2 εκατ. ευρώ, όταν ο τζίρος στο Χρηματιστήριο ανέρχεται στα 102 εκατ. ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στη μετοχή της τράπεζας που θα πραγματοποιήσει την πρώτη αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου για τράπεζα μετά το 2009!

    Στο «χαρτί» της Alpha έχουν αλλάξει χέρια 48,7 εκατ. τεμάχια, με την μετοχή να διολισθαίνει στα 86 λεπτά με πτώση 30%. Όπως και να ‘χει όμως, πρόκειται για μαγική εικόνα, αφού οι όροι της αύξησης δεν είναι γνωστοί ακόμα, δεδομένου ότι όλα θα αποσαφηνιστούν στο ερχόμενο δίμηνο, όπως άλλωστε αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας. Οπότε οι πληροφορίες για αύξηση κεφαλαίου για μία παλιά μετοχή, μία νέα στα 50 λεπτά, οι οποίες αναπαράγονται δεξιά κι αριστερά δεν επιβεβαιώνονται και συμβάλλουν στην υποτιμητική κερδοσκοπία, υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι. Το πιθανότερο σενάριο είναι να εκδηλωθούν αγορές το επόμενο διάστημα προκειμένου να «καθίσει» η αύξηση κεφαλαίου σε καλύτερα επίπεδα, από τη στιγμή μάλιστα που τα κεφάλαια δεν προορίζονται για να καλύψουν τρύπες του παρελθόντος.

    Η εικόνα αυτή της Alpha ΑΛΦΑ -1,82% 1,62 την Παρασκευή ευθύνεται για τη μεγάλη βουτιά του τραπεζικού κλάδου πάνω από 14%, στις 487 μονάδες. Ισχυρή πτώση 8,9% για την ΕΤΕ ΕΤΕ -1,17% 7,61, πάνω από 5% οι απώλειες στην Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,01% 3,94 και πάνω από 4% στην Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,98% 1,98 καθώς υπάρχει ανησυχία ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, αν και η Eurobank διέψευσε νωρίτερα το σενάριο αυτό.

    Από εκεί και πέρα, τα αρχικά κέρδη στον ΟΠΑΠ περιορίστηκαν σε 0,5%, ενώ η Coca Cola διατηρεί την αντίδρασή της πάνω από 2%.

    Θετικά αντιδρά και η ΔΕΗ.

    Νέες πιέσεις πάνω από 1% στην Τέρνα Ενεργειακή, τον Μυτιληναίο, το Jumbo, τα ΕΛΠΕ, την Ελλάκτωρ και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Αν δεν ξεκαθαρίσει πάντως άμεσα το τοπίο στην περίπτωση της Alpha, η αγορά, όπως εκτιμούν επαγγελματίες του χώρου, θα κινδυνεύει να βρεθεί σε μία ιδιότυπη ομηρία, όπως συνέβη το περασμένο δίμηνο με την Πειραιώς. Όταν έδειξε ότι οδεύει προς το τέλος της η ΑΜΚ της Πειραιώς, η αγορά πραγματοποίησε κίνηση προς τις 920 μονάδες.

    Πάντως, η χρονιά αναμένεται να σημαδευτεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τη βραχυχρόνια τάση.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Στα 800 εκατ. ευρώ η εξεταζόμενη αναπτυξιακή ΑΜΚ – Πλήρης επιβεβαίωση του mononews

    Πηγές Μεγάρου Μαξίμου αποκλειστικά στο mononews.gr: «H κυβέρνηση στηρίζει την AMK της Alpha Bank»

    Η αγορά των crypto μετράει τις απώλειες μετά το τριπλό χτύπημα από Musk, Κίνα και ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ