• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Coca Cola και Εθνική κράτησαν την αγορά, με κέρδη το 2023 ο Large Cap


    Τη στιγμή που οι ξένες αγορές εξακολουθούν να γράφουν σοβαρές απώλειες το 2023 οι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο ένας μετά τον άλλο περνούν σε θετικό πρόσημο.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο FTSE Large Cap της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου όχι απλώς κάλυψε τις απώλειες της χρονιάς, αλλά πέρασε και σε θετικό πρόσημο με κέρδη 0,70%, ενώ ο γενικός δείκτης κινείται οριακά πτωτικά από το ξεκίνημα της χρονιάς μόλις 0,67%. Αυτό ήταν το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες που υπάρχουν διεθνώς.

    Η προσοχή των αγορών την εβδομάδα που διανύουμε στρέφεται σε δύο σημαντικές εξελίξεις διεθνώς: Πρώτον, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, ενδεχομένως φρενάρει το δημοσιονομικό πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν από τη στιγμή που θα επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί σε Κογκρέσο και Γερουσία, όπως προβλέπουν άλλωστε οι δημοσκοπήσεις, και δεύτερον στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου που ανακοινώνονται την ερχόμενη Πέμπτη.

    Σε ότι μας αφορά, σήμερα γίνεται η αρχή με την Alpha Bank ως προς τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μηνου των τραπεζών. Και μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες συστημικές. Την ίδια στιγμή, την Πέμπτη μετά το κλείσιμο της Wall αναμένονται οι αλλαγές στον MSCI με τις εκτιμήσεις να δίνουν και να παίρνουν ως προς τη συμμετοχή ή μη των Τέρνα Ενεργειακή και Μότορ Όιλ .

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε για Τρίτη συνεχόμενη φορά με κέρδη, λιγότερα όμως, σε σχέση με το ξεκίνημα, στις 887,54 μονάδες και ποσοστό αντίδρασης 0,25%. Ο τζίρος παρέμεινε στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, στα 50,2 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να παραμένουν στις θέσεις και να δηλώνουν επιφυλακτικοί, ειδικά όσο φαίνεται στο εσωτερικό, η πολιτική ζωή να δηλητηριάζεται από την σκανδαλολογία.

    Στα καλά νέα η αναβάθμιση των τραπεζών από την Moody’s με την Άλφα   και την ΕΤΕ να ενισχύονται στα 0,975 ευρώ και 3,82 ευρώ αντίστοιχα και κέρδη 0,8% και 1,35 αντίστοιχα, αλλά χωρίς μεγάλους όγκους συναλλαγών.

    Τα μάτια της αγοράς έπεσαν σήμερα στην μετοχή της Coca Cola που έκλεισε με άνοδο 3,85%, στα; 22,95 ευρώ και 126 χιλιάδες κομμάτια, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις καλύτερες των αναμενόμενων. Κέρδη 0,67% στην ΜΟΗ   μετά την ανακοίνωση για προσωρινό μέρισμα 0,40  ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε απόδοση 2,2%, αισθητά πάνω από την απόδοση που έχει μία προθεσμιακή κατάθεση (μόλις 0,10%).

    Κατά τα άλλα, εντολές βγήκαν αν και περιορισμένες σε Aegean , ΔΕΗ   ( στην οποία μειώθηκαν οι συναλλαγές σε 260 χιλιάδες κομμάτια), Ελλάκτωρ με μόλις 18 χιλιάδες τεμάχια συναλλαγές, ΕΛΠΕ (ΚΈΡΔΗ ΠΆΝΩ ΑΠΌ 1,5%) και ΕΥΔΑΠ .

    Πιέσεις από την άλλη, βγήκαν στην Τέρνα Ενεργειακή , τον ΟΤΕ , τον ΟΠΑΠ , τον ΟΛΠ , τον Μυτιληναίο   και το Jumbo .

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Πάνω από τις 33.000 μονάδες ο Dow Jones καθώς εξελίσσονται οι ενδιάμεσες εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ