• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Με «δάκρυα και ιδρώτα» ξεπέρασε τις 755 μονάδες ο Γενικός Δείκτης


    Συνεχίζεται σταδιακά η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ σημάδια βελτίωσης παρουσιάζουν και τα επίπεδα του τζίρου, παίρνοντας ώθηση από την απόδοση των ελληνικών ομολόγων. Μετά από έξι διαδοχικά κλεισίματα κάτω από τη ζώνη των 750 μονάδων, η αγορά κατάφερε να ξεπεράσει ανεπαίσθητα τις 755 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο στον κύκλο εσωστρέφειας από τον οποίο προσπαθεί να βγει το τελευταίο διάστημα.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,74% στις 755,33 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στις 27,2 εκατ. ευρώ, χωρίς να παρουσιάζει την πολυπόθητη ανάκαμψη.

    Την ίδια ώρα, το Χ.Α. πέρασε πακέτο 2.520.000 μετοχών ή του 9,2% της Quality & Reliability. Η συναλλαγή έλαβε χώρα στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 504.000 ευρώ.

    Το Χ.Α. φαίνεται να παίρνει ώθηση από τη βελτίωση στην αγορά ομολόγων, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην πιθανή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν απέκλεισε ενδεχόμενο εξόδου το επόμενο δίμηνο, ξεκαθαρίζοντας ότι “κοιτάμε μακροπρόθεσμα” και ότι η όποια απόφαση δεν θα είναι πολιτική αλλά τεχνοκρατική, ενώ ο ΟΔΔΗΧ θα αποφασίσει πότε είναι οι συνθήκες κατάλληλες.

    Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η δήλωση του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμπερίληψη της Ελλάδας στο QE, έστω και στο μικρό διάστημα που παραμένει μέχρι την έξοδο από το πρόγραμμα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Coca – Cola παρουσίασε κέρδη 3,64%, ενώ ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με άνοδο 2,07% και η Eurobank με 1,66%.

    Αντίθετα, η Aegean σημειώνει απώλειες 3,19%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με πτώση 2,89%.



    ΣΧΟΛΙΑ