• ΑΓΟΡΕΣ

    Χιτσκοκικό σκηνικό στη χρονιά που φεύγει, αισιοδοξία υπό όρους για το νέο έτος

    Σε ομηρεία το ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ

    Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Συνοπτική αναφορά στο 2020 και στα όσα συνέβησαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας -και όχι μόνο- την χρονιά που πέρασε και στις προοπτικές του 2021

    Απώλειες που έφτασαν το 14,1% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά το 2020 (μέχρι την 23η Δεκεμβρίου), συγχρονιζόμενος με τις απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών (στο -6% ο Eurostoxx 50 στις 15/12), σε αντιδιαστολή με τα κέρδη στη Wall Street (στο +14,4% ο S&P 500 στις 15/12) και τα κέρδη των αναδυομένων αγορών (στο +12,2% ο δείκτης MSCI αναδυομένων αγορών στις 15/12). Με τον δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE -25) να υποχωρεί κατά 18%, τον δείκτη μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSEM-40) κατά 10,9% και τον τραπεζικό δείκτη να συρρικνώνεται κατά 44,2%. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία των μετοχών -και συγκεκριμένα 100- κατέγραψαν απώλειες, σε αντίθεση με 56 τίτλους που κατέγραψαν κέρδη που για 11 εταιρείες ξεπέρασαν το 80%.

    Από συναλλακτικής πλευράς, η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,5 εκατ. ευρώ έναντι 67,3 εκατ. ευρώ πέρσι σημειώνοντας μικρή υποχώρηση κατά 2,7% που επιτεύχθηκε λόγω της συναλλακτικής αναβάθμισης κατά τους δύο τελευταίους μήνες του έτους. Παράλληλα, ο αριθμός των ενεργών μερίδων του 11μήνου ήταν 24,5 χιλ. έναντι 18,3 χιλ. το 2019 σημειώνοντας αύξηση κατά 33,9%, ενώ τον Ιούλιο είχαν φτάσει τις 33,1 χιλιάδες εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας λόγω της γεωπολιτικής έντασης. Με δεδομένο ωστόσο ότι το Νοέμβριο, μήνα που εκδηλώθηκε σημαντική βελτίωση της αξίας των συναλλαγών (στα €74,9 εκατ. η μέση αξία των συναλλαγών), μόλις 867 κωδικοί (0,16% επί του συνόλου) αφορούσαν χαρτοφυλάκια με αξία άνω των 3 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι διατηρείται  η συγκέντρωση των συναλλαγών από ολίγα φυσικά και νομικά πρόσωπα (funds κυρίως), κατά κανόνα από χώρες της Ε.Ε. Συνεχίζεται επίσης η διατήρηση της συμμετοχής των ξένων (63% στη συνολική κεφαλαιοποίηση), καθιστώντας τη δραστηριοποίησή τους καταλυτικής σημασίας για τις εξελίξεις της ελληνικής αγοράς.

    Παράλληλα, η υποχώρηση λόγω της ύφεσης του ΑΕΠ στα 170 δισ. περίπου στο τέλος του έτους, οδηγεί στη διαμόρφωση μικρής βελτίωσης της σχέσης της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. ως προς το ΑΕΠ που υπολογίζεται στο 34,5% (με ύψος κεφαλαιοποίησης €58,8 δισ. στις 11/12) έναντι 33,9% πέρσι.

    Το 2020 θα καταγραφεί βαθειά στις μνήμες σαν μια χρονιά με χιτσκοκικό σκηνικό: με την επέκταση της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού να προκαλεί πανικό το Μάρτιο σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Τις Κεντρικές Τράπεζες και τις κυβερνήσεις να σπεύδουν στη συνέχεια με τα μπαζούκας τους να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους και την ύφεση να κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία. Τις αναγγελίες των εμβολίων τον Νοέμβριο να επαναφέρουν την ευφορία στις αγορές μετά από πολύμηνη συσσώρευσή τους με το ελληνικό χρηματιστήριο να επιτυγχάνει επίδοση που το κατέταξε σε παγκόσμιο πρωταθλητή (+29,4% για το Γ.Δ. το Νοέμβριο) του μήνα με ιστορικό ρεκόρ 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων! Με την ελληνική οικονομία να αποκτά πάλι υψηλή πιστοληπτική ικανότητα μετά την ενσωμάτωση και ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ συγκεντρώνοντας διαθέσιμα €12 δισ. από εκδόσεις πολυετών τίτλων και έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο!

    Ας δούμε όμως αναλυτικά τις εξελίξεις του 2020…

    Οι εξελίξεις του 2020

    Η χρονιά που πέρασε μπορεί να ταξινομηθεί σε τέσσερις περιόδους.

    Η πρώτη περίοδος αφορούσε το ξεκίνημα του έτους με το Γ.Δ. να κινείται ανοδικά καταγράφοντας στις 24/1 την υψηλότερη επίδοση του έτους στις 948,64 μονάδες. Παρά την ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και τα γεγονότα της Α. Μεσογείου με την Τουρκία να παρεμβαίνει στη Λιβύη, οι αγορές ελάχιστα επηρεάζονται.

    Η δεύτερη περίοδος αφορά το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου με τον Γ.Δ. να ολοκληρώνει μια κίνηση τύπου «V». Από τον Φεβρουάριο διαφαίνεται η επίδραση από την επέκταση της πανδημίας με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται, ιδιαίτερα στην γειτονική μας Ιταλία. Οι αγορές βιώνουν σκηνές πανικού καθώς τα lockdown παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα και η εξέλιξη της πανδημίας κυριαρχεί σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Το πετρέλαιο καταγράφει ημερήσια υποχώρηση κατά 31% και αρνητική τιμή καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι είναι υπερπλήρεις και όλα τα μέσα μεταφοράς είναι καθηλωμένα στο έδαφος και στα λιμάνια. Στις 16/3 ο Γ.Δ. καταγράφει επίδοση 484,40 μονάδων, τη χαμηλότερη του έτους. Οι Κεντρικές Τράπεζες (Federal, ECB, BoJ, BoE) μηδενίζουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια και προσφέρουν άφθονη ρευστότητα στις αγορές με την ΕΚΤ να τα διαμορφώνει σε αρνητικό επίπεδο, δηλώνοντας την πρόθεση τους για «απεριόριστες αγορές» τίτλων (το ύψους €1,35 τρισ. Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP, για αγορές τίτλων από την ΕΚΤ που περιλαμβάνει και αγορές ελληνικών ομολόγων). Οι δυτικές κυβερνήσεις αλλά και η κινεζική ακολουθούν με πρωτοφανούς ύψους πακέτα στήριξης: στις ΗΠΑ ποσό ύψους $2 τρις. μεταβιβάζεται στους προσωπικούς λογαριασμούς πολιτών και σε πληττόμενες επιχειρήσεις κάνοντας πράξη μια ιδέα του Milton Friedman (helicopter money) που αναβιώνει. Στην ΕΕ, η δημοσιονομική πειθαρχία αναστέλλεται και αποφασίζεται έκτακτο πακέτο ύψους €540 δισ. και Ταμείο Ανάκαμψης ύψους €750 δισ. με εισηγητή τη Γερμανία! Οι αγορές λαμβάνουν το μήνυμα αποφασιστικότητας που μεταφέρουν οι ενορχηστρωμένες δράσεις Κεντρικών Τραπεζών και κυβερνήσεων, ηρεμούν και σταδιακά κινούνται ανοδικά. Στο τέλος Μαΐου ο Γ.Δ. του Χ.Α. έχει επανέλθει στις 652,58 μονάδες. Όμως, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI οδηγεί στη διαγραφή των τριών ελληνικών τραπεζών (της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank) από τον δείκτη MSCI Standard Greece (ρεκόρ τζίρου €390 εκατ. στο rebalancing της 29/5) που ήδη πλήττονται από την πανδημία και η κεφαλαιοποίησή τους έχει καταβαραθρωθεί, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει ιστορικά χαμηλή επίδοση.

    Η τρίτη περίοδος αφορά την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου. Το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει τη μοναχική του πορεία με ασύμμετρη κίνηση ακολουθώντας πολύμηνη πορεία συσσώρευσης. Στις ΗΠΑ, η στροφή των διαχειριστών προς τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών επαναφέρει τους δείκτες σε υψηλές επιδόσεις προκαλώντας εύλογο προβληματισμό, όχι όμως και στην Ευρώπη πολλώ μάλλον στην Ελλάδα, όπου οι αγορές δεν έχουν μετοχές με growth stories αλλά μόνο value stocks από κλάδους που πλήττονται από την ύφεση λόγω της πανδημίας. Έτσι, στο τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα ελληνικό χρηματιστήριο οι εκροές των ξένων συνεχίζονται και αν και υπάρχουν λίγες εταιρείες που αντέχουν τα μεγέθη τους. Επιπλέον, η γεωπολιτική ένταση της Α. Μεσογείου που τον Ιούλιο κλιμακώνεται ελέω των αλλεπάλληλων τουρκικών NAVTEX επιτείνει την αβεβαιότητα και οδηγεί σε νέο κύμα αποεπένδυσης από το Χ.Α. Το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο στους επόμενους μήνες με τον απολογισμό για την τουριστική περίοδο να είναι δραματικός και τα πακέτα στήριξης προς τους πληττόμενους (ιδιώτες και επιχειρήσεις) να συνεχίζονται για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Στο τέλος Οκτωβρίου ο Γ.Δ. καταγράφει επίδοση 669,50 μονάδων με τη συναλλακτική αφυδάτωση να πλήττει την ελληνική αγορά.

    Η τέταρτη περίοδος αφορά το τελευταίο δίμηνο του έτους (Νοέμβριος-Δεκέμβριος). Παρά το καθολικό lockdown, οι αναγγελίες που ακολουθούν αλλάζουν την επενδυτική ψυχολογία σε όλες τις αγορές του πλανήτη με το ελληνικό χρηματιστήριο να υπεραποδίδει (+29,4%) τον Νοέμβριο, ανακηρυσσόμενο σε παγκόσμιο πρωταθλητή και τον τραπεζικό κλάδο να επανακάμπτει. Επιβεβαιώνοντας ότι τα χρηματιστήρια αγνοούν το παρελθόν, προσπερνούν το παρόν και έχουν σαν οδηγό αυτά που προεξοφλούν ότι θα συμβούν στο μέλλον. Έτσι, τρεις εξελίξεις αλλάζουν τη ρότα στο Γ.Δ. του Χ.Α.: η εκλογή του Joe Biden στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s. Και κυρίως, οι αλλεπάλληλες αναγγελίες των εταιρειών Pfizer και Moderna για την παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι αγορές προεξοφλούν ότι η επάνοδος στην κανονικότητα «δεν είναι μακριά» και στην Αθήνα ο Γ.Δ. καταγράφει ιστορικό ρεκόρ 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων με την αισιοδοξία να επανέρχεται προεξοφλώντας τα «επερχόμενα καλύτερα» για την οικονομία, με το ΑΕΠ να αναμένεται κυμανθεί γύρω από το -10% το 2020.

    Όμως, η έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΠΔΠ (Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου) από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου, συνεπάγεται την έγκριση κονδυλίων €1,8 τρισ. μέχρι το 2027, με την Ελλάδα να προσβλέπει σε κονδύλια €72 δισ. εξέλιξη που σηματοδοτεί επερχόμενο σενάριο με ισχυρό growth story για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, έχοντας ήδη συγκεντρώσει €12 δισ. από νέες εκδόσεις τίτλων διάρκειας 7-15 ετών, πέτυχε την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους με σοβαρή εξοικονόμηση στο χρηματοοικονομικό κόστος καθώς τα επιτόκια των 10ετών τίτλων από το 4% έφτασαν κάτω από το 0,60% και το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε κεφάλαια με αρνητικά επιτόκια -0,26% για ετήσια έντοκα γραμμάτια! Στο τέλος Νοεμβρίου, ο ΓΔ ήταν στις 736,92 μονάδες ενώ τον Δεκέμβριο ξεπέρασε πρόσκαιρα τις 800 μονάδες.

    Οι προοπτικές για το 2021

    Αν η πανδημία ανέτρεψε τις ευοίωνες προοπτικές που διαγράφονταν πέρσι τέτοια εποχή για το ελληνικό χρηματιστήριο, η συνομολόγηση όλων των αναλυτών σε σχέση με την αισιοδοξία για όσα αναμένονται να συμβούν το 2021 δημιουργεί την ανάγκη για επανεξέταση των υφιστάμενων δεδομένων. Με στόχο την επισήμανση των απειλών εκείνων που μπορούν να ανατρέψουν το κανονικό σενάριο. Πιο συγκεκριμένα:

    Η επικείμενη διαδικασία έναρξης των εμβολιασμών εκτιμάται ότι είναι πιθανό μετά τους πρώτους μήνες του 2021 να επιτρέψει στους επιστήμονες να εισηγηθούν στις κυβερνήσεις τη σταδιακή μείωση των περιοριστικών μέτρων. Με τον επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά να υποστηρίζει ότι είναι ζήτημα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο βαθμό που αυτό συμβεί, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ένα ενάρετο κύκλο με τις προσδοκίες να βελτιώνονται σε σχέση με την κλιμακωτή επανέναρξη λειτουργίας κλάδων που σήμερα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Κρίσιμης σημασίας θα είναι η επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ύφεσης αποδίδεται στη δραματική υστέρησή του, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ισοζυγίου στο 11μηνο όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν μόλις €4 δισ. από €17,6 δισ. πέρσι. Κατά την ΤτΕ, το κανονικό σενάριο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2% για το 2021, ενώ το ΔΝΤ ανεβάζει την πρόβλεψή του στο +5,7%. Επιπλέον, το σύνολο των επενδυτικών οίκων, όπως η Citi, η Morgan Stanley, η J.P.Morgan, η Bank of America και η Moody’s αναφέρονται στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μόνο ο ΟΟΣΑ διατηρεί τις επιφυλάξεις του με την πρόβλεψή του για το ρυθμό μεγέθυνσης του 2021 να είναι μόλις 0,9% θεωρώντας ότι η κανονικότητα θα επανέλθει σταδιακά.

    Πέραν όμως της ορατής πλέον στιγμής επανεκκίνησης της οικονομίας, την αισιοδοξία ενισχύει η προοπτική ταχείας έναρξης της ροής ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με τη τελευταία συμφωνία που πέτυχε η γερμανική προεδρία (προκαταβολή το 13% του δικαιούμενου ποσού), η Ελλάδα θα δικαιούται ποσά ύψους €3,8 δισ. εφόσον συμβασιοποιήσει έργα που θα αφορούν τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, στόχος που είναι ρεαλιστικός. Έτσι, αναμένεται ότι η επενδυτική δαπάνη που τα τελευταία χρόνια είναι μόλις 11% του ΑΕΠ θα ενισχυθεί θεαματικά.

    Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και η προώθηση ώριμων επενδυτικών προγραμμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών που δρομολογούνται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για την ανάκαμψη αλλά και όσα αναμένεται να γίνουν σε συνέχεια των επικείμενων deals (μεταβίβαση Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με επενδυτικό πρόγραμμα €700 εκατ., πώληση της ΔΕΠΑ και ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, παρουσία της ολλανδικής Reggeborgh στον κατασκευαστικό κλάδο κοκ.). Εμβληματικά ιδιωτικά έργα όπως το Ελληνικό, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, πλήθος έργων που αφορούν τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας με τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ να πρωταγωνιστούν, αλλά και δημόσια έργα όπως η Γραμμή 4 του Μετρό, ο Οδικός Άξονας Ε65, η επέκταση της Αττικής και της Εγνατίας Οδού που σύντομα θα ξεκινήσουν.

    Επιπλέον, οι εξελίξεις στο τραπεζικό κλάδο είναι ελπιδοφόρες. Τα ύψους 36% του συνόλου NPEs (3ο τρίμηνο 2020) αναμένεται σύντομα να μειωθούν περισσότερο σε συνέχεια των τιτλοποιήσεων του τελευταίου μήνα και εκείνων που θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2021, ιδιαίτερα εκείνων της Alpha ύψους 11,8 δισ. ευρώ. Ακόμη, η κινητικότητα που επιδεικνύει η ΤτΕ σε σχέση με τη σύσταση εθνικής bad bank προσφέρει ένα ακόμη εργαλείο στη διαδικασία της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των moratorium που σήμερα συνάπτουν οι τράπεζες με τους δανειολήπτες. Σαν αποτέλεσμα, οι τράπεζες θα μπορούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς από τους σημερινούς, καθώς παραμένουν ακόμη διστακτικές σε σχέση με την ανάληψη αυξημένων κινδύνων. Η αυξημένη πιστωτική επέκταση αναμένεται να συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, προοπτική που θα επιτρέψει στον τραπεζικό κλάδο να συνεχίσει την πορεία ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε το Νοέμβριο 2020 και το 2021.

    Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο, το μοναδικό αναδυόμενο στην ευρωζώνη, έχει ήδη επανέλθει στο ραντάρ των διαχειριστών των επενδυτικών φορέων του εξωτερικού μετά από παρατεταμένη περίοδο συνεχούς αποεπένδυσης από αυτό. Οι ροές που καταγράφηκαν το Νοέμβριο (€40 δισ. σε ομόλογα και €37 δισ. σε μετοχές) είναι ενθαρρυντικές για τη συνέχεια διαμορφώνοντας προοπτική συνέχισής τους, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί στην πορεία των τιμών και του Γ.Δ. κατά το 2021.

    Ωστόσο, μια S.W.O.T. ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών του ελληνικού χρηματιστηρίου αρκεί για να πειστούμε ότι το αισιόδοξο σενάριο μπορεί να απειληθεί από διάφορες πλευρές. Μέχρι τώρα, οι αναφορές αφορούσαν τα δυνατά σημεία (Strengths) της ελληνικής αγοράς και τις ευκαιρίες (Opportunities) που υπάρχουν, με δεδομένο ότι οι δείκτες P/E και EV/EBIDTA του Χ.Α. υπολείπονται των ευρωπαϊκών μέσων όρων. Υπάρχουν όμως και τα αδύναμα σημεία (Weaknesses) καθώς και οι απειλές (Threats). Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ρηχό και ιδιαίτερα ευάλωτο στις διακυμάνσεις. Συγχρονίζεται εύκολα με τις δυσμενείς εξωγενείς διαταραχές αλλά όχι πάντα με τις θετικές (ασύμμετρη κίνηση). Η σχέση της Ελλάδος με την Τουρκία θα αποτελέσει πιθανόν πάλι πηγή για νέες εντάσεις και συνέχιση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, επηρεάζοντας τη στάση των ξένων επενδυτών. Το μίγμα οικονομικής πολιτικής του νέου Προέδρου των ΗΠΑ είναι πιθανό να επηρεάσει τις διεθνείς αγορές αλλά και τις τιμές των νομισμάτων και των εμπορευμάτων με απρόβλεπτους τρόπους. Η προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα είναι πιθανό να αργήσει να φέρει ορατά αποτελέσματα σε σχέση με τη βελτίωση των όγκων του διεθνούς εμπορίου. Η έκρηξη του παγκόσμιου χρέους ίσως προκαλέσει ανησυχίες, ενώ ακόμη και το σενάριο εμφάνισης πληθωρισμού από κοινού με άνοδο των επιτοκίων δεν μπορεί να αποκλειστεί, με απροσδόκητες συνέπειες στην επενδυτική ψυχολογία, μεταξύ άλλων. Και ασφαλώς, η εξέλιξη της πανδημίας και πιθανά προβλήματα στη διαδικασία εμβολιασμού μπορεί να μην οδηγήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων στο εγγύς μέλλον και ο μεταλλαγμένος κορονοϊός να παρουσιαστεί σε περισσότερες χώρες συνεχίζοντας την υγειονομική κρίση.

    Το 2021 θα είναι έτος επανεκκίνησης για την παγκόσμια οικονομία, ενός Great Restart, κατά τον προσφυή τίτλο του βιβλίου του Κλάους Σουάμπ. Δικαιούμαστε να αισιοδοξούμε ότι αυτή η σύνθετη διαδικασία που επιφέρει ήδη κολοσσιαίες αλλαγές, με την τεχνολογία να διεισδύει καθημερινά ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, μπορεί να γίνει χωρίς μείζονες αναταράξεις. Όμως, άλλες προσωπικότητες όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί διατείνονται ότι το 2020 ξεκίνησε μια δεκαετία αστάθειας και παρατεταμένου χάους και επομένως το 2021 είναι μια πορεία προς το άγνωστο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο καλούνται να βελτιώσουν τις θέσεις τους εκπλήσσοντας θετικά με τη δυναμική που θα επιδείξουν, σε μια χρονιά που μόνο βαρετή δεν θα είναι για τους επενδυτές μετοχών με τα σκαμπανεβάσματά που αναμένονται. Έχουν δε μεγάλη πιθανότητα να το καταφέρουν αν τα ελπιδοφόρα αφηγήματα της χώρας μας τύχουν της σωστής διαχείρισης και προβολής!

    Καλή χρονιά!!!

    Δημήτρης Τζάνας

    Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ



    ΣΧΟΛΙΑ