Επιστροφή «στο κόκκινο» για τον δείκτη Dow Jones στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ξεκίνησε με πτώση την εβδομάδα, επηρεασμένος από τον αντίκτυπο που είχε η αμφιλεγόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει φραγμούς στην είσοδο πολιτών 7 μουσουλμανικών κρατών στη χώρα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε κάτω από τις 20.000 μονάδες και έκλεισε στις 19.971,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,61%

Ο δείκτης Nasdaq  έκλεισε στις 5.613,71 μονάδες (-0,83% %), ενώ ο S&P 500 στις 2.280,90 μονάδες (-0,60%).

Πάντως, οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα νέο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων καθώς και για τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας.

Ωστόσο η απόφαση του Τραμπ κάνει τους αναλυτές να ανησυχούν πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον μουσουλμανικό κόσμο έχουν επιδεινωθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις με δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Πτώση και στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Η πολιτική που υιοθετεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόνταλντ Τραμπ στο μεταναστευτικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία διεθνώς. Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ξένων ηγετών στο διάταγμα του Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους πολίτες επτά μουσουλμανικών κρατών και αναστέλλει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Παράλληλα οι επενδυτές εστιάζουν και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται. Σε ανοδική τροχιά, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κινήθηκε η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τον Ιανουάριο, στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, ισχυρή παρέμεινε η αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα της Βρετανίας στην αλλαγή του έτους, σύμφωνα με έρευνες που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,05%, ενώ ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε απώλειες 1,34%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχώρησε κατά 1,12% ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,92% και ο γαλλικός CAC έχασε ποσοστό 1,14%. Στην Ελβετία ο SMI υποχώρησε κατά 0,70%.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα χρηματιστήρια της περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX να υποχωρεί κατά 1,50%, τον ιταλικό FTSE MIB να καταγράφει απώλειες 2,92% και τον πορτογαλικό PSI να κλείνει με πτώση 2,79%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ προς Ευρωζώνη: Θεσπίστε κίνητρα για όσα κράτη σέβονται τους κανόνες σταθερότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρεωμένοι μέχρι το λαιμό οι Έλληνες: Στα 13,9 δισ. τα φέσια ιδιωτών το 2016

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΧΑ: Συνέχεια του sell off. Απώλειες 14,64% για τις τράπεζες σε δύο συνεδριάσεις