• ΑΓΟΡΕΣ

    AXIA Research: Alpha, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι top επιλογές για το 2023

    • NewsRoom
    traders μπροστά από υπολογιστή


    Αισιόδοξοι για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται οι αναλυτές της AXIA Research, στην έκθεσή της για το 2023.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε έκθεσή τους, παρά τους παγκόσμιους αντίξοους ανέμους του 2022, η Ελλάδα επωφελήθηκε από το νέο ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, το νέο ρεκόρ στις εξαγωγές αγαθών (για δεύτερη συνεχή χρονιά), ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμώνται κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του 2019.

    Όσο υποχωρούν οι παγκόσμιοι αντίθετοι άνεμοι, η ελληνική οικονομία υποστηριζόμενη από i) τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ii) τον το στόχο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και iii) την αυξημένη επενδυτική όρεξη (συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων του RRF) θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό τα επόμενα χρόνια. «Επομένως, είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια ζώνη όπου ¨από τις αντιξοότητες έρχεται η ευκαιρίᨻ αναφέρουν οι αναλυτές της Axia Research.

    Η έκθεση 2023 Outlook της AXIA παρουσιάζει τις απόψεις για δύο θέματα που θα τραβήξουν την προσοχή για την Ελλάδα το τρέχον έτος, δηλαδή τις επερχόμενες εκλογές και την αναμενόμενη επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα (IG).

    Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές, η ΑΧΙΑ διεξάγει ένα Poll of Polls  με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, αλλά τρέχει επίσης διαφορετικά πιθανά σενάρια αποτελεσμάτων. Αυτό στοχεύει να δώσει στους αναγνώστες της μια καλύτερη εικόνα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το πολιτικό τοπίο την επόμενη ημέρα τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου γύρου των εκλογών και επίσης τι χρειάζεται για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κατά τις τελευταίες εκλογές (2019), ο δείκτης αυξήθηκε κατά 49,2% κατά τη διάρκεια του έτους.

    Αναφορικά με την πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, η οποία σύμφωνα με την AXIA θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το 2ο εξάμηνο του 2023, οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια θεμελιώδους σημασίας για τα ελληνικά επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία εξέλιξη. Η αναβάθμιση θα επιτρέπει στην Ελλάδα να πληροί τις προϋποθέσεις για τους κανόνες περί εξασφαλίσεων της ΕΚΤ . Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην επιστροφή μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών που δεν μπόρεσαν να εξετάσουν τη χώρα ενώ αξιολογήθηκαν κάτω από το IG.

    Οι 5 + 3 επιλογές για το 2023

    Αναφορικά με τη χρηματιστηριακή αγορά  για το 2023, η ΑΧΙΑ αναγνωρίζει το δυνατό ξεκίνημα σε όλους τους κλαδικούς δείκτες, οι οποίοι καταγράφουν υψηλές επιδόσεις, με ειδική αναφορά στον τραπεζικό τομέα (+20% τον Ιανουάριο του 2023, περαιτέρω ενίσχυση τον Φεβρουάριο).

    Οι προσδοκίες της AXIA είναι ότι η εταιρική απόδοση θα βελτιωθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα χάρη στην οικονομική ανάπτυξη και τις σημαντικές επενδύσεις. Οι εκλογές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια βραχυπρόθεσμη αστάθεια, αλλά η ιστορία δείχνει ότι τις τελευταίες δέκα βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις, το ΧΑ τείνει να κλείσει τη χρονιά υψηλότερα (8 στα 10 χρόνια).

    Εν κατακλείδι, για το 2023, οι κορυφαίες επιλογές της ΑΧΙΑ είναι: Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες αναμένουμε να δημιουργήσουν σχετική και απόλυτη υπεραπόδοση.

    Ειδικότερα:

    Η Axia πιστεύει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ελκυστικές επενδύσεις, αλλά επιλέγει την Alpha Bank (σύσταση buy, με τιμή στόχο το 1,80 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση buy, με τιμή στόχο τα 2,70 ευρώ) ως τις δύο κορυφαίες επιλογές της λόγω των χαμηλότερων αποτιμήσεων, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να κλείσουν το χάσμα στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων (δείκτης NPE) και στο κεφάλαιο έναντι της Eurobank (σύσταση buy, με τιμή στόχο το 1,60 ευρώ) και της Εθνικής (σύσταση buy, με τιμή στόχο τα 5,40 ευρώ) που ήδη απολαμβάνουν υψηλότερη κερδοφορία με υψηλούς δείκτες CET1 και χαμηλότερο δείκτη NPE.

    Όσον αφορά τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο, εξαιρουμένων των διυλιστηρίων, η Axia αναμένει ότι οι ελληνικές μετοχές θα διατηρήσουν τη δυναμική ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή. Εντοπίζει ωστόσο αρκετούς τίτλους σε διάφορους κλάδους που παρουσιάζουν πολύ συναρπαστικές επενδυτικές περιπτώσεις, υποστηριζόμενες από i) την οικονομική τους ισχύ, ii) τη θέση τους στην αγορά και iii) τις στρατηγικές αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί που θα τους επιτρέψουν να αυξήσουν την κερδοφορία φέτος και τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα πρέπει να αντικατοπτριστεί μέσω των υψηλότερων τιμών της αγοράς.

    Για τη ΔΕΗ (σύσταση buy με τιμή στόχο τα 13,20 ευρώ) αναμένεται να επωφεληθεί ολοένα και περισσότερο από τη στρατηγική της για την πράσινη μετάβαση.

    Για τον ΟΠΑΠ (σύσταση buy με τιμή στόχο τα 16,40 ευρώ), αναφέρει πως είναι μετοχή “ανάπτυξης” με μερισματικές αποδόσεις 8,1% για το άμεσο μέλλον

    Τέλος για τη ΓΕΚ Τέρνα (σύσταση buy με τιμή στόχο τα 18,20 ευρώ), κάνει λόγο για ένα “βαρύ όνομα” στο χώρο των υποδομών, δεδομένου του υψηλού αριθμού σχεδιαζόμενων έργων, των δυνατοτήτων νέων έργων υποδομής και των αυξανόμενων ταμειακών ροών που θα λάβει από παραχωρήσεις.

    Επιπλέον, στο σύνολο της κάλυψης των μετοχών, οι αναλυτές της ΑΧΙΑ διατηρούν στη λίστα παρακολούθησης ορισμένα συγκεκριμένα ονόματα που πιστεύουν ότι η τιμή της μετοχής τους θα μπορούσε να ξεπεράσει σημαντικά τις επιδόσεις τους λόγω των στρατηγικών ανάπτυξης και της εμβέλειας στην αγορά.

    Ξεχωρίζει την Mytilineos (μια εταιρεία με ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό στο πίσω μέρος της εστιασμένης στρατηγικής της στην ενέργεια και τα μέταλλα), την Jumbo (μια εταιρεία λιανικής που θα πρέπει να συνεχίσει να επωφελείται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και καθώς επεκτείνει και ωριμάζει τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία ) και την Helleniq Energy (ένα διυλιστήριο υψηλής παραγωγής μετρητών που επίσης μεταβαίνει στην πράσινη ενέργεια).

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τη στάση της στις μετοχές σε ουδέτερη για το επόμενο τρίμηνο

    HSBC: Έντονο ενδιαφέρον στο Λονδίνο για τις τράπεζες – Οι επόμενοι καταλύτες

    Wood & Company: Οδεύουμε προς μια εξαιρετική χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ