• ΑΓΟΡΕΣ

    Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές, όσο οι φόβοι για το εμπόριο παραμένουν στο προσκήνιο

    • Μαριάνα Φραντζή


    Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές, μειώνοντας τα χθεσινά τους κέρδη, όσο οι ανησυχίες για την έκβαση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας, παραμένουν στο προσκήνιο.

    Οι ευρωπαϊκοί δείκτες παίρνουν σήμα από τα αμερικανικά futures, τα οποία μετά από μία εξαιρετική συνεδρίαση χθες, που προέκυψαν από τις ανακοινώσεις καλών εταιρικών κερδοφοριών, κινούνται σήμερα χαμηλότερα ωθούμενα από τις διατηρούμενες επιφυλάξεις αναφορικά με τις σινοαμερικανικές σχέσεις. Οι φόβοι εντείνονται από τη σημερινή ανακοίνωση των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία εξέφρασαν αδιαφορία σχετικά με την συνέχιση τωνδιαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, και την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει την εγχώρια οικονομία.

    “Χωρίς την παραμικρή ένδειξη καλής διάθεσης από την αμερικανική πλευρά, είναι ανούσιο για τους αξιωματούχους της να επισκεφτούν την Κίνα” σημειώνεται στο blog Taoran Notes, το οποίο αποτελεί κομμάτι του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εμπορίου δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει καμία γνώση του πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αμερικανική επίσκεψη στο Πεκίνο.

    Πίσω στην Ευρώπη, μια τελική ανάγνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη θα δημοσιευθεί στις 12 το μεσημέρι επιβεβαιώνοντας την αύξηση 1,7% για τον Απρίλιο έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ οι υπουργοί οικονομικών του μπλοκ συναντώνται και σήμερα στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν ένα σχέδιο προϋπολογισμού, όσο η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική της πολιτική.

    Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ βρίσκεται στο -0,03%, στη Φρανκφούρτη  ο DAX στο -0,62%, στο Λονδίνο ο FTSE στο -0,24% και στο Παρίσι ο CAC40 στο -0,44%.



    ΣΧΟΛΙΑ