• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Από το ένα ιστορικό χαμηλό στο άλλο η τουρκική λίρα καθώς βαθαίνει η κρίση στην Τουρκία

    • NewsRoom


    Σε νέο χαμηλό ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφουν και τα τουρκικά ομόλογα, καθώς η ενίσχυση της ανησυχίας για τη διπλωματική αντιπαράθεση Τουρκίας-ΗΠΑ επισκίασε την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της χώρας να στηρίξει το νόμισμά της.

    Η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και 6,3% τη Δευτέρα, πριν ανακάμψει κατά 1,1% την Τρίτη. Αντιστοίχως, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της γείτονος βρέθηκε λίγο κάτω από το 20% μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε είδος στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα.

    Την ίδια ώρα, βαριές απώλειες κατέγραφαν και οι μετοχικοί τίτλοι.

    Και όλα αυτά την ώρα που οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Τουρκία αποφάσισαν να αλλάξουν τους κανόνες που ίσχυαν για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών σε συνάλλαγμα, ένα μέτρο που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αρκεί για να στηρίξει την τουρκική λίρα.

    Με το τουρκικό νόμισμα να δέχεται ήδη πιέσεις λόγω του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, από τα μεγαλύτερα στις αναδυόμενες αγορές, η κλιμάκωση των εντάσεων έχει ως αποτέλεσμα η λίρα να καταγράφει φέτος απώλειες της τάξης του 28% έναντι του δολαρίου. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα, έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον πληθωρισμό και καθιστά επιτακτική την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

    Η τουρκική λίρα σημείωνε σήμερα, Τρίτη, άνοδο 1,1%, στις 5,27 λίρες ανά δολάριο, μετά από δημοσίευμα του CNN Turk που ανέφερε ότι αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες, καθώς και ότι έχουν επιτευχθεί κάποιες προκαταρκτικές συμφωνίες πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες πληροφορίες.



    ΣΧΟΛΙΑ