ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε νέο χαμηλό ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφουν και τα τουρκικά ομόλογα, καθώς η ενίσχυση της ανησυχίας για τη διπλωματική αντιπαράθεση Τουρκίας-ΗΠΑ επισκίασε την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της χώρας να στηρίξει το νόμισμά της.
Η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και 6,3% τη Δευτέρα, πριν ανακάμψει κατά 1,1% την Τρίτη. Αντιστοίχως, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της γείτονος βρέθηκε λίγο κάτω από το 20% μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε είδος στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα.
Την ίδια ώρα, βαριές απώλειες κατέγραφαν και οι μετοχικοί τίτλοι.
Και όλα αυτά την ώρα που οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Τουρκία αποφάσισαν να αλλάξουν τους κανόνες που ίσχυαν για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών σε συνάλλαγμα, ένα μέτρο που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αρκεί για να στηρίξει την τουρκική λίρα.
Με το τουρκικό νόμισμα να δέχεται ήδη πιέσεις λόγω του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, από τα μεγαλύτερα στις αναδυόμενες αγορές, η κλιμάκωση των εντάσεων έχει ως αποτέλεσμα η λίρα να καταγράφει φέτος απώλειες της τάξης του 28% έναντι του δολαρίου. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα, έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον πληθωρισμό και καθιστά επιτακτική την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Η τουρκική λίρα σημείωνε σήμερα, Τρίτη, άνοδο 1,1%, στις 5,27 λίρες ανά δολάριο, μετά από δημοσίευμα του CNN Turk που ανέφερε ότι αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες, καθώς και ότι έχουν επιτευχθεί κάποιες προκαταρκτικές συμφωνίες πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες πληροφορίες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ν. Αναγνωστάκης (VICAN): Το success story των 50 ετών, το «πρώτο παιδί», το φάρμακο και το ελληνικό τραγούδι
- Έρση Σωτηροπούλου: «Πέρασε σαν σαΐτα από το μυαλό μου»
- Πότε πέφτουν οι υπογραφές για την εξαγορά του 51%+ της Μεσόγειος ΑΕ από τη Veolia
- Το Affalterbach ξέχασε πώς σχεδιάζονται οι AMG – Ο καρχαρίας έχασε τα δόντια του στο σχεδιαστικό έκτρωμα της δεκαετίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.