• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναζητούν κατεύθυνση οι ευρωαγορές


    Χωρίς σαφή κατεύθυνση και με οριακές μεταβολές κινούνται, λίγο μετά το άνοιγμά τους, οι δείκτες στην Ευρώπη, χωρίς να ακολουθούν προς το παρόν τα πιο αποφασιστικά κέρδη που κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας έχοντας στο επίκεντρο την έναρξη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που ξεκινούν σήμερα στο Πεκίνο. Η συνάντηση κρίνεται απόλυτα σημαντική, με την προθεσμία της 1ης Μαρτίου να πλησιάζει, τις συνέπειες από τους υφιστάμενους δασμούς να έχουν ήδη αρχίσει να… ζορίζουν την ούτως ή άλλως επιβραδυνόμενη κινέζικη οικονομία και την έντονη μεταβλητότητα των παγκόσμιων αγορών να ασκεί μία επιπλέον  πίεση και στις δύο πλευρές.

    Οι επενδυτές της Ασίας πάντως, φάνηκαν αισιόδοξοι σχετικά με την έκβαση του γύρου συνομιλιών, σηκώνοντας τον Hang Seng κατά +0,93% και τον Shanghai Composite κατά +0,72%. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε το ράλι της Wall Street την Παρασκευή, το οποίο πυροδοτήθηκε από τα καταπληκτικά μηνιαία στοιχεία για την εργασία, αλλά και τα σχόλια του Προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος στα πλαίσια ομιλίας του δήλωσε ότι η Fed θα “αφουγκραστεί” τις αγορές προτού προβεί σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

    Λιγότερο βέβαιοι και με επιφυλακτική διάθεση φαίνονται οι επενδυτές των ευρωαγορών λίγη ώρα μετά την εκκίνηση, καθώς τα εσωτερικά ζητήματα της ζώνης δεν επιτρέπουν στους δείκτες να αποκτήσουν προβάδισμα. Στο μέτωπο του Brexit, οι δηλώσεις της Πρωθυπουργού May περί αχαρτογράφητης περιοχής στην οποία θα βρεθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση που δεν ψηφιστεί η συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλλον ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες των επενδυτών, ενώ στη Γαλλία τα “κίτρινα γιλέκα”  επανήλθαν μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, επαναφέροντας και τον πονοκέφαλο του Macron.

    Στο -0,06% βρίσκεται ο FTSE στο Λονδίνο, στο -0,13% ο CAC 40 στο Παρίσι και στο -0,08% ο DAX, μετά από τα χειρότερα των προσδοκιών στοιχεία για τις νέες εργοστασιακές παραγγελίες, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι η γερμανική οικονομία, βρίσκεται σε αναζήτηση σαφούς κατεύθυνσης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο -0,08%, με τον κλάδο τροφίμων και ποτών να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες, ύστερα από την υποβάθμιση της Heineken από τη Goldman Sachs, που οδήγησε τη μετοχή μέχρι και 2% χαμηλότερα.



    ΣΧΟΛΙΑ