• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανάλυση της M.M. Warburg: Εισβολή στο Καπιτώλιο και μετάλλαξη κορονοϊού – Μία όχι ιδανική αρχή για τις αγορές


    Η χρήση της λέξης “ιστορική” για την περιγραφή των γεγονότων είναι πάντα λίγο προβληματική. Οι στιγμές συχνά περιγράφονται ως ιστορικές αλλά στη συνέχεια δεν βρίσκουν το δρόμο τους στα βιβλία ιστορίας.

    Τα γεγονότα της Τετάρτης στην Ουάσιγκτον, σχολιάζει η γερμανική ιδιωτική τράπεζα M.M. Warburg & Co, μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις, όχι μόνο επειδή οι ταραχοποιοί εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, αλλά ειδικά επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος τους κάλεσε και τους προέτρεψε εμμέσως να προβούν σε μιας μορφής πραξικόπημα. Οι κινήσεις του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, μπορούν να ενεργοποιήσουν μία νέα σειρά κατηγοριών τις επόμενες ημέρες, και αυτό μπορεί να οδηγήσει τον Τραμπ ακόμα και στη φυλακή. Ωστόσο αυτή είναι μια απόφαση που θα παρθεί από τις αρμόδιες αρχές.

    Το ερώτημα που προκύπτει όμως, αναφέρει η M.M. Warburg & Co είναι τι θα σημάνουν οι εξελίξεις αυτές για τις κεφαλαιαγορές. Με μια πρώτη ματιά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έχουν περιορισμένη επίπτωση. Οι αμερικανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ακόμη και αν ληφθεί νομική ενέργεια εναντίον του Τραμπ αφού η θητεία του έχει σχεδόν τερματίσει. Ωστόσο,  κάθε χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, αναφέρουν οι αναλυτές. Προφανώς, η διάσπαση των ατόμων μιας κοινωνίας σε στρατόπεδα επηρεάζει την μακροπρόθεσμη ευημερία μιας οικονομίας.  Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ασκήσει εξισορροπητική επιρροή και να γεφυρώσει τη διχοτόμηση τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

    Αλλαγές στο παρασκήνιο

    Ακόμη και αν η εισβολή στο Καπιτώλιο και η επερχόμενη αλλαγή κυβέρνησης δεν επηρεάσουν σημαντικά τους δείκτες μετοχών βραχυπρόθεσμα, ορισμένα πράγματα είναι πιθανό να αλλάξουν έστω και παρασκηνιακά. Οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα βρουν κίνητρα σε αυτήν την αβέβαιη κατάσταση να μην μειώσουν τις κυβερνητικές δαπάνες, αλλά μάλλον να τις αυξήσουν. Κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός, ή τουλάχιστον οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, πιθανώς θα αυξηθούν, ενώ το δολάριο θα μπορούσε να υποστεί πλήγμα.

    Παράλληλα, η περίοδος κατά την όποια οι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης υπεραπέδιδαν έναντι της μικρής κεφαλαιοποίησης,  ενδέχεται να λήξει, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Βέβαια, ίσως είναι νωρίς ακόμη να γυρίσει κάποιος την πλάτη στα «βαριά χαρτιά», δεδομένου ότι τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ιστορικά χαμηλά τα επόμενα χρόνια και έτσι ωφελούν τις εταιρείες που υπόσχονται αύξηση των κερδών σε σχετικά μεγάλες περιόδους.

    Μετάλλαξη του ιού

    Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά τα προβλήματα, ένας άλλος «μαύρος κύκνος» εμφανίστηκε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες. Η μετάλλαξη του κορονοϊού που παρατηρείται μέχρι σήμερα κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό. Αυτό, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη στρατηγική εμβολιασμού παγκοσμίως και καθιστά ακόμη πιο σημαντικό τον εμβολιασμό πριν ο ιός μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταστεί απαραίτητο ένα νέο κύμα εμβολιασμού – με ένα νέο και αντίστοιχα προσαρμοσμένο εμβόλιο.

    Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η ανησυχία, ενδέχεται να καταστεί απαραίτητο να επεκταθούν τα Lockdowns και να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και όχι το 70%. «Οι πρώτες μέρες του νέου έτους δείχνουν ότι το 2021 υπόσχεται θα είναι τόσο έντονο και αγωνιώδες όσο και το 2020», καταλήγει η M.M. Warburg & Co.



    ΣΧΟΛΙΑ