• ΑΓΟΡΕΣ

    Άμυνα στις 850 μονάδες για το Χρηματιστήριο

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    μετοχές


    Χωρίς νεύρο, αξιόλογο ενδιαφέρον, τζίρο και συναλλαγές, και μάλλον… ατασικά, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά «αμύνεται» γύρω από τις 850 μονάδες, όταν τα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν ανοδικά για μία ακόμα μέρα.

    Με τις συναλλαγές κοντά στα 7,5 εκατ. Ευρώ, η τάση που έχει βγει στις τράπεζες είναι μεικτή.

    Πενιχρή άνοδος στην Alpha Bank, που διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το 1,64 ευρώ και απώλειες που αγγίζουν μέχρι το 1,10% στις υπόλοιπες, όπως στην Eurobank. Σε ανάλυσή της, άλλωστε, η Goldman Sachs θεωρεί ότι θα επηρεαστούν οι τράπεζες από την μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ εκ μέρους της ΕΚΤ.

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, που απ’ ό,τι φαίνεται αναλαμβάνει σημαντικές δουλειές στην ελληνική αγορά, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ποσοστού, που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ, θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στον ισολογισμό των τραπεζών θα είναι της τάξης του 3%, ευνοώντας ωστόσο τράπεζες, όπως η Εθνική και η Εurobank.

    Από τις μετοχές της μεγάλη κεφαλαιοποίησης αυτή που ξεχωρίζει είναι αυτή του Μυτιληναίου, με τη διοίκηση να στρέφει το ενδιαφέρον της σε νέες εξαγορές προκειμένου να ενδυναμώσει την οικονομική της πορεία και την ανάπτυξή της στον χώρο της ενέργειας.

    Αντίδραση βγαίνει όμως και στα ΕΛΠΕ που εβλήθησαν το προηγούμενο διήμερο, με την μετοχή να επιχειρεί κίνηση προς τα 8,6 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Motor Oil.

    Η επιφυλακτικότητα στην αγορά την Παρασκευή συνδέεται περισσότερο με την προσοχή που δείχνουν οι επενδυτές στην επικείμενη συνάντηση του Eurogroup. Επιπρόσθετα, υπάρχει μεγάλη προσμονή ως προς το θέμα της bad bank καθώς η καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες, όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές είναι μεγάλη με αποτέλεσμα, αγορά, επενδυτές και δανειολήπτες να βρίσκονται στο σκοτάδι.



    ΣΧΟΛΙΑ