• ΑΓΟΡΕΣ

    Άλμα 3,2% για το WTI, στα ύψη οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Για πετρέλαιο στα 300 δολάρια το βαρέλι προειδοποιεί η Ρωσία

    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν μπλόκο στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία. Κάτι που από την πλευρά της απορρίπτει η Γερμανία, όπως ανέφερε ο Όλαφ Σολτς,

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου έφτασαν το πρωί να σημειώνουν άλμα 79% για να περιορίσουν στη συνέχεια τα κέρδη τους. Οι διακυμάνσεις των τιμων έφτασαν ένα περιθώριο σχεδόν 139 ευρώ ανά μεγαβατώρα που αποτελεί το μεγαλύτερο περιθώριο στην ιστορία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

    Το ολλανδικό συμβόλαιο του φυσικού αερίου, το σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, αυξήθηκε στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να κλείσει τελικά με άνοδο 18% στα 227,20 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία.

    Το βρετανικό συμβόλαιο ενισχύθηκε έως 74% στις 800 πένες ανά θερμική μονάδα για πρώτη φορά, πριν κλείσει τελικά στις 539,53 πένες.

    Οι άγριες διακυμάνσεις αναμένεται να ενεργοποιήσουν μεγάλες υποχρεώσεις κάλυψης αποτίμησης (margins calls), οι οποίες με τη σειρά που μπορεί  να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο των συμβολαίων, καθώς οι traders θα στρέφονται σε νέα συμβόλαια προκειμένου να μην πληρώσουν μετρητά για να καλύψουν τις θέσεις τους, όπως ανέφερε το Bloomberg.

    Στις ΗΠΑ το συμβόλαιο Απριλίου του αργού West Texas Intermediate  σημείωσε άνοδο  3,2%, κλείνοντας στα 119,40 $ το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το υψηλότερο τελείωμα του πρώτου μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2008, δείχνουν τα στοιχεία του FactSet.

    Η Ρωσία προειδοποιεί πως το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι

    Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

    «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

    «Η αύξηση της τιμής θα ήταν απρόβλεπτη. Θα έφτανε τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας.

    Η Ρωσία «ξέρει» που να προωθήσει το πετρέλαιό της αν το απορρίψουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, προειδοποιήσε.

    Η Ευρώπη, συνέχισε, ωθεί τη Ρωσία προς ένα εμπάργκο στις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, όμως «ακόμη δεν παίρνουμε αυτήν την απόφαση». Κανείς δεν θα ωφελείτο από ένα τέτοιο εμπάργκο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρειαζόταν πάνω από ένας χρόνος ώστε η Ευρώπη να αντικαταστήσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Αξιωματούχοι ξεκίνησαν να συλλέγουν πληροφορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

    Η Βουλγαρία θα ζητήσει εξαίρεση από μια πιθανή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου

    ΗΠΑ: H Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νόμο για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών προϊόντων



    ΣΧΟΛΙΑ