• ΑΓΟΡΕΣ

    ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών: Η μετοχή που γράφει ζημιά 720.000 ευρώ από την αρχή του χρόνου!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Χάλαρης, πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Εταιρειών


    Σχεδόν 720 χιλιάδες ευρώ ζημιά από μόνο μία θέση, αυτή στην Epsilon Net, η οποία είχε οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σημειώνει η ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών οργανισμών από την αρχή της χρονιάς.

    Πρόκειται ουσιαστικά για την ΑΕΔΑΚ του ΕΦΚΑ η οποία, με βάση το χαρτοφυλάκιο του τέταρτου τριμήνου του 2021, φαίνεται ότι έχει μία ευρύτερη γκάμα στο μικτό της χαρτοφυλάκιο, αφού επενδύσει ως γνωστό και σε ομόλογα, αλλά και σε μετοχές.

    Ειδικά ως προς τις μετοχές, έχει ισχυρές θέσεις και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha, στον ΟΤΕ, την Μότορ Όιλ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, τον ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Autohellas, ΟΠΑΠ.

    Επίσης, διατηρεί ισχυρή θέση και μάλιστα κερδοφόρα στην Cenergy με 2,675 εκατ. τεμάχια, αλλά και στην Βιοχάλκο με 1,650 εκατ. τεμάχια.

    Η ίδια εταιρεία έχει επενδύσει στην Quest , στον ΟΛΠ, μετοχή η οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα στα προ Covid επίπεδα, Πλαστικά Θράκης, ενώ δεν φαίνεται να έχει χάσει το πάρτι της πληροφορικής, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή στην Έντερσοφτ, ενώ δεν έχασε το πάρτι που σημειώθηκε το 2021 σε Phoenix Vega Mezz και Cairo Mezz. Έχει πάρει μάλιστα θέση στην Μοτοδυναμική, η οποία μέχρι και την περασμένη Τρίτη δεν είχε δει το αρνητικό πρόσημο από το ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά και στον κατασκευαστικό κλάδο, όπως είναι οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Άβαξ.

    Τον Ιούλιο του 2009 και σε προσαρμογή της ΑΕΔΑΚ ΦΚΑ στο Ν.3586/2007 έγιναν οι εξής μεταβολές:

    1. Αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ στα 3.000.000 χωρίς καταβολή νέου κεφαλαίου αλλά με κεφαλαιοποίηση κερδών εις νέον, αφού η έως τώρα λειτουργία της είναι εξαιρετικά κερδοφόρα λόγω του χαμηλού κόστους λειτουργίας της.

    2. Αυξήθηκε το ποσοστό των μετόχων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω προσαρμογής του ποσοστού της ΕΤΕ από το 40% στο 20%, οπότε πλέον οι Φορείς ελέγχουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Η ΑΕΔΑΚ διαχειρίζεται έως τώρα δύο Α.Κ., ένα Ευρωπαϊκών Ομολόγων και ένα Μικτό Εσωτερικού τα οποία συνεστήθησαν το 2002 και 2003 αντίστοιχα και σύμφωνα με την σωρευτική από την έναρξη λειτουργίας τους απόδοση βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατηγορίας τους σε σχέση με τα άλλα Α.Κ.



    ΣΧΟΛΙΑ