• Athens Pride 2023: Από τη Νέα Υόρκη του 1969 στην Αθήνα του 2023

    Το Athens Pride 2023 είναι προ των πυλών. Ποια είναι όμως η ιστορία του;

    Athens Pride

    Athens Pride (φωτογραφία αρχείου)

    Με φόντο τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ο Ιούνιος έχει χαρακτηριστεί ως μήνας υπερηφάνειας της ταυτότητας κάθε πολίτη του κόσμου. Είναι ο μήνας όπου η LGBTQ κοινότητα βγαίνει στους δρόμους παγκοσμίως και παρελαύνει, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα υπέρ της ισότητας, της αποδοχής και της συμπερίληψης. Το Athens Pride 2023 είναι προ των πυλών. Ποια είναι όμως η ιστορία του;

    28 Ιουνίου 1969 – Ημερομηνία ορόσημο για τις διεκδικήσεις

    Σημείο ορόσημο για τον μήνα του Ιουνίου θεωρείται η 28η Ιουνίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.

    28 Ιουνίου 1969. Νέα Υόρκη. Η αστυνομία εισβάλλει στο gay club Stonewall Inn, στο Greenwich Village. Οι θαμώνες και το προσωπικό του μαγαζιού, αλλά και οι κάτοικοι ξεσηκώνονται στην οδό Christopher. Μεταξύ άλλων, η τρανς αμφιλοφυλόφιλη γυναίκα Marsha P. Johnson θα οδηγήσει το κίνημα να συνεχίσει για έξι ημέρες τη διαμαρτυρία, απαιτώντας τη δημιουργία χώρων όπου τα άτομα της κοινότητας δεν θα κινδυνεύουν να συλληφθούν για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

    Η Marsha P. Johnson στην πρώτη παρέλαση το 1970. Πηγή: Leonard Fink / LGBT Community Center Archive, wams.nyhistory.org
    Η Marsha P. Johnson στην πρώτη παρέλαση το 1970.
    Πηγή: Leonard Fink / LGBT Community Center Archive, wams.nyhistory.org

    Ένα χρόνο αργότερα, το 1970, η bisexual ακτιβίστρια Brenda Howard, γνωστή και ως «Μητέρα της Υπερηφάνειας» διοργάνωσε για πρώτη φορά την εβδομάδα Gay Pride, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης για πρώτη φορά η ομώνυμη παρέλαση, που διεξάγεται κάθε χρόνο.

    Στιγμιότυπο από την πρώτη παρέλαση το 1970 στην οδό Christopher στη Νέα Υόρκη | Πηγή: safeschoolsproject.org
    Στιγμιότυπο από την πρώτη παρέλαση το 1970 στην οδό Christopher στη Νέα Υόρκη | Πηγή: safeschoolsproject.org

    Το σύμβολο του ουράνιου τόξου

    Η σημαία - σύμβολο της LGBTQ κοινότητας | Copyright: Benson Kua, via Wikimedia Commons
    Η σημαία – σύμβολο της LGBTQ κοινότητας | Copyright: Benson Kua, via Wikimedia Commons

    Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη παρέλαση, το 1978, ο ομοφυλόφιλος πολιτικός Harvey Milk, ο πρώτος πολιτικός που δήλωσε δημόσια τη σεξουαλικότητά του, ζήτησε από τον σχεδιαστή Gilbert Baker να σχεδιάσει ένα σύμβολο για την παρέλαση του Σαν Φρανσίσκο. Ο 27χρονος τότε σχεδιαστής, σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα σχέδιο που να απεικονίζει την ομορφιά, τη διαφορετικότητα και τη δύναμη.

    Ο Baker θαύμαζε την οικουμενικότητα του ουράνιου τόξου. Χρησιμοποίησε το ροζ για τη σεξουαλικότητα, το κόκκινο για τη ζωή, το πορτοκαλί για την επούλωση, το κίτρινο για το φως, το πράσινο για τη φύση, το τιρκουάζ για τη μαγεία, το μπλε για την ειρήνη και το μωβ για την πνευματικότητα. Μία σημαία με αυτά τα χρώματα θα μπορούσε να ανεμίζει περήφανα στον αέρα. «Μια σημαία ταιριάζει πραγματικά σε αυτήν την αποστολή, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να διακηρύξετε την ορατότητά σας ή να πείτε “Αυτός είμαι!”, σχολίασε αργότερα σε συνέντευξή του το 2015 ο Baker.

    Τις δεκαετίες τους 1970 και του 1980, τα υφάσματα σε τιρκουάζ και ροζ χρώμα ήταν πολύ ακριβά, όπως και η εκτύπωση φωτογραφιών οκτώ χρωμάτων. Ο σχεδιαστής ήθελε να διασφαλίσει ότι η απεικόνιση της σημαίας, όπως και η αναπαραγωγή της θα ήταν απλή και οικονομική, οπότε αφαίρεσε αυτά τα δυο χρώματα.

    Το 2015, η σημαία συμπεριλήφθηκε στη συλλογή του MoMa. Η σημαία αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις γκαλερί του Μουσείου στις 26 Ιουνίου του 2015, ημέρα ορόσημο για τις διεκδικήσεις της LGBTQ κοινότητας, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έλαβε την ιστορική απόφαση να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων σε όλες τις πολιτείες.

    Ο Barack Obama και ο Gilbert Baker στον Λευκό Οίκο στις 9 Ιουνίου 2016 | Πηγή: White House Photo by Pete Souza
    Ο Barack Obama και ο Gilbert Baker στον Λευκό Οίκο στις 9 Ιουνίου 2016 | Πηγή: White House, Photo by Pete Souza

    Athens Pride

    Το πρώτο Athens Pride διοργανώθηκε στην Ελλάδα το 2005 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Η παρέλαση πέρασε μπροστά κι από τη Βουλή των Ελλήνων. Φέρεται πως συμμετείχαν 500 άτομα.

    Η αφίσα του πρώτου Athens Pride το 2005
    Η αφίσα του πρώτου Athens Pride το 2005 | Πηγή: athenspride.eu

    Το 2017, η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος λόγω της συνεχούς αύξησης της συμμετοχής του κόσμου. Στο 18ο Athens Pride, τον Ιούνιο του 2022, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 150.000 πολίτες όλων των ηλικιών και των ταυτοτήτων.

    Το 19ο Athens Pride θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 10 Ιουνίου 2023 στην Πλατεία Κοτζιά. Από τον Ιούνιο του 1969 στη Νέα Υόρκη έως σήμερα σε κάθε γωνιά της γης, η LGBTQ κοινότητα διεκδικεί ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής ταυτότητας ενός προσώπου.

    Με μότο της «Μία φορά κι έναν καιρό», η LGBTQ κοινότητα προσκαλεί όλο τον κόσμο στη μεγάλη της γιορτή, αφήνοντας πίσω κάθε προκατάληψη, με το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας του ατόμου να έρχεται στο προσκήνιο και την υπόσχεση «Μια φορά κι έναν καιρό… διεκδίκησα και πέτυχα».

    Athens Pride 2023 Poster

     

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα True Colours Shine with Pride

     

    Διαβάστε επίσης:

    Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς: «Καλοκαιρινές Περιπέτειες» – Θερινά εργαστήρια για παιδιά

    Mega Stories: Ιστορίες με τεχνητή νοημοσύνη

    Αύξηση 4,2% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023