• ΕΥΔΑΠ

    Ψηφιακή Διακυβέρνηση

    ΕΥΔΑΠ-Open Data Hub: Ανοιχτά δεδομένα και νέες καινοτόμες υπηρεσίες

    • NewsRoom

    Το O2hub είναι η ψηφιακή πλατφόρμα διάθεσης ανοικτών δεδομένων (Open Data) και ανοικτών προγραμματιστικών διεπαφών (Open APIs) από τις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ).

    Η διάθεση ανοικτών δεδομένων, δηλαδή συνόλων μη προσωπικών δεδομένων από τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία είναι ελεύθερα για επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση από τρίτους, αποτελεί σήμερα έναν από τους κυριότερους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας παγκοσμίως. Τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα εξυπηρετούν και τους τρεις βασικούς στόχους της ανοιχτής διακυβέρνησης -διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή-, ενώ συντελούν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

    Το Ο2hub στοχεύει στην αξιοποίηση της δυναμικής των ανοικτών δεδομένων που προέρχονται από τις εταιρείες του Υπερταμείου, μέσα από τη δημιουργία ενός ανοικτού, τεχνολογικού και ανθρώπινου οικοσυστήματος γνώσης, συνεργασίας και δεδομένων.

    Το Ο2hub φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διαφάνεια σε σημαντικούς φορείς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, τα δίκτυα, οι υποδομές και η εφοδιαστική αλυσίδα.

    Η πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων O2HUB είναι μια νέα πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο την αξιοποίηση δεδομένων εταιρειών του Υπερταμείου και την προσφορά τους ελεύθερα σε Πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς και start up επιχειρήσεις, για τους οποίους θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο. Στην πλατφόρμα κατατίθενται επίσης απόψεις και ιδέες προς αξιοποίηση.

    Η ΕΥΔΑΠ έχει συμβάλει έμπρακτα στην ανάπτυξη της καινοτόμου πιλοτικής πλατφόρμας O2Hub, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την καινοτομία και εξασφαλίζοντας σε Πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς και start up επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντλούν δεδομένα γύρω από τη λειτουργία της, προκειμένου να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν καινοτόμες υπηρεσίες και λύσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

    Στόχος της Εταιρείας είναι η διαρκής αναβάθμιση του O2Hub με την προσθήκη νέων datasets έτσι ώστε, εμπλουτίζοντας τα υφιστάμενα δεδομένα που προσφέρονται, να εξασφαλίζεται η χρηστική βιωσιμότητά του και η δημιουργία κουλτούρας ανοιχτών δεδομένων.

    Η ΕΥΔΑΠ συμμετέχει επίσης, προσφέροντας πραγματικά δεδομένα, σε διάφορες πρωτοβουλίες διαγωνισμών τύπου hackathon, σε συνεργασία με φορείς όπως ο ΣΕΒ, το Υπερταμείο και πολλές άλλες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας και των επικοινωνιών. Στόχος όλων των πρωτοβουλιών αυτών είναι η καλλιέργεια συνθηκών που ευνοούν την καινοτομία και την ανάπτυξη νεοφυών εταιρειών.

    Επιτυχής ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας

    Η ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με το Δίκτυο Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ και το MITEF Greece, σχεδίασε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό για νεοφυείς επιχειρήσεις, ο οποίος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022, όπου οι start-uppers εργάστηκαν για την ανάπτυξη μηχανισμών οι οποίοι θα αναγνωρίζουν πιθανά μοτίβα κατανάλωσης και θα υλοποιούν μοντέλα πρόβλεψης και ανίχνευσης αποκλίνουσας συμπεριφοράς.

    Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν περισσότερες από 150 αιτήσεις συμμετοχής. Δεκάδες αξιόλογες ακαδημαϊκές και ερευνητικές ομάδες, μικρές επιχειρήσεις και startups με τεχνογνωσία στην επιστήμη, την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, την επιχειρηματική ευφυία, στα συστήματα λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, αλλά και με εμπειρία στη λειτουργία υδραυλικών συστημάτων, κατέθεσαν αίτηση καταγράφοντας τις τεχνολογικές τους γνώσεις και δεξιότητες, την εμπειρία τους και τη στόχευσή τους.

    Η απονομή των βραβείων διαγωνισμού καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ έγινε τον Μάρτιο του 2022 και ανέδειξε 4 νικητές.

    Για τον Αλγόριθμο Πρόβλεψης Ελαττωματικών Μετρητών, την πρώτη θέση κέρδισε η εταιρεία Wings ICT Solutions, ενώ τη δεύτερη θέση κέρδισε η εταιρεία Core Innovation

    Για τον Αλγόριθμο για την Πρόβλεψη Κατανάλωσης Μετρητών, την πρώτη θέση κέρδισε η εταιρεία Dropouts, ενώ τη δεύτερη θέση κέρδισε η εταιρεία Libra AI.

    Το «EYDAP Innovation Challenge» αποτελεί τον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας στη σειρά «HCAP Incentivized competition series», μέσω της οποίας οι δημόσιες επιχειρήσεις που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) διαθέτουν για πρώτη φορά δεδομένα (data), περιγράφουν συγκεκριμένα λειτουργικά και επιχειρησιακά προβλήματα και αναζητούν λύσεις.

     

    Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα της ΕΥΔΑΠ ΕΔΩ