• Καιρός για ταξίδι!

    Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα!

    Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα!

    Καλάβρυτα


    Μια πόλη μ’ όνομα βαρύ και ιστορία, που σήμερα, θέλγει ποικιλοτρόπως τους επισκέπτες της.

    Τα Καλάβρυτα (καλές βρύσες) εξελίχθηκαν πολύ την τελευταία δεκαετία, έγιναν τουριστικός προορισμός. Οι παλιότεροι θυμούνται δυο ταβέρνες όλες κι όλες, η μια υπολειτουργούσε γιορτές και αργίες. Σήμερα υπάρχουν καφέ και εστιατόρια για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Το ίδιο ισχύει και με τα καταλύματα μπορείς να βρεις από αξιοπρεπές δωμάτιο έως πολυτελή σουίτα.

    Είναι ορεινή πόλη τα Καλάβρυτα χτισμένα σε μια ρεματιά σε υψόμετρο 735m. Έχει δυο μοναδικές στιγμές στην ιστορία της αυτή η πόλη:

    • Την κήρυξη της επανάστασης στο παρακείμενο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
    • Την σφαγή του αντρικού πληθυσμού από τους Γερμανούς το 1943.

    Μάλιστα πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και η ταινία 1943 που πραγματεύεται αυτή τη θηριωδία μέσα από τα μάτια μιας δικηγόρου που εκπροσωπεί την γερμανική κυβέρνηση εναντίον της αξίωσης για αποζημιώσεις από την πλευρά της Ελλάδος.

    Μπορείτε να επισκεφτείτε το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Επιβάλλεται από τη στιγμή που θα επισκεφτείτε την πόλη να αποτίνετε φόρο τιμής στο μνημείο που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό στο δρόμο για το χιονοδρομικό. Αρκετοί επισκέπτες των Καλαβρύτων συνδυάζουν την επίσκεψή τους με τα χειμερινά σπορ. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που μπορείς να δεις σ’ αυτό το μέρος.

    Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, ο σιδηροδρομικός σταθμός του οδοντωτού σιδηρόδρομου, μια βόλτα μέχρι το Διακοπτό είναι must, το Μέγα Σπήλαιο.

    Σας προτείνω να περπατήσετε στην πόλη στο πεζόδρομο νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Αν πετύχετε και ομίχλη τα πράγματα παίρνουν ενδιαφέρουσα τροπή.

    Οι φωτογράφοι βρίσκονται σε τόπο που εμπνέει για μοναδικές δημιουργίες.  Αν είστε λάτρεις του κρασιού στο δρόμο για τα Καλάβρυτα θα βρείτε και το οινοποιείο Tetramythos με τοπικά προϊόντα. Πηγαίνοντας προς το Σπήλαιο Λιμνών στο χωριό Άνω Λουσοί σταματήστε να δείτε τον πύργο των Πετμεζαίων ιστορικής οικογένειας της ελληνικής επανάστασης.

    Με αφετηρία τα Καλάβρυτα μπορείτε να πάτε για αναρρίχηση ή πεζοπορία ενώ αξίζει και μια παρατήρηση στη ρυμοτομία του οικισμού που σε μεγάλο βαθμό έχει επηρεαστεί από τη μορφολογία του εδάφους.

    Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Καλαβρύτων.



    ΣΧΟΛΙΑ