• Καιρός για ταξίδι!

    Ένας περίπατος μοναδικός!

    Ένας περίπατος μοναδικός!

    Φαράγγι του Βουραϊκού


    Η καλύτερη κατά την άποψή μου, δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή είναι να περπατήσετε στο φαράγγι του Βουραϊκού.

    Βόρεια της κοιλάδας των Καλαβρύτων βρίσκεται το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που πηγάζει από το Χελμό. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 38km και τα 22 km είναι μια μοναδικής ομορφιάς φαράγγι. Μάλιστα το πεζοπορικό μονοπάτι που ακολουθούν οι περιπατητές βρίσκεται παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή του οδοντωτού σιδηροδρόμου πρόκειται για το γνωστό μονοπάτι Ε4.

    Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ξεκινά στο ελληνικό του τμήμα από τη Φλώρινα, κατεβαίνει Βέρμιο, Πιέρια, Όλυμπο, Κόρινθο, Καλάβρυτα, Πλανητέρο, και από τις πηγές του Λάδωνα μπαίνει στο Μαίναλο διέρχεται από το Λεβίδι και σκαρφαλώνει στο Καταφύγιο του Μαινάλου. Από τις Καρυές κατεβαίνει Σπάρτη, Γύθειο και συνεχίζει από τα Χανιά ως το Λασίθι. Το ομορφότερο τμήμα της κατάβασης παράλληλα με το τρένο είναι από την Ζαχλωρού ως το Διακοπτό.

    Σας προτείνω να πάρετε το τρένο ως τη Ζαχλωρού να κατεβείτε στο γραφικό σταθμό της και από εκεί να ξεκινήσετε το περπάτημα. Θα σας πάρει 20km περίπου 5 ώρες για να φτάσετε στη θάλασσα και στις ξακουστές λεμονιές του Διακοπτού.

    Στη διαδρομή θα δείτε καταρράκτες, εντυπωσιακά τούνελ και θα περπατήσετε πάνω στις γραμμές του τρένου! Προσοχή όμως γιατί εκτελεί τα δρομολόγια του και είναι επικίνδυνο να διασταυρωθείτε. Το μονοπάτι είναι ανοιχτό όλο το χρόνο εκτός από περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων. Να έχετε κατάλληλα πεζοπορικά παπούτσια, αδιάβροχα και αντιολισθητικά. Επίσης να έχετε τροφή μαζί σας, δεν παίζει mini market στο φαράγγι. Απολαύστε το!

    Φυσικά όσοι επισκέπτονται τα Καλάβρυτα το χειμώνα δε χάνουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και το χιονοδρομικό κέντρο το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για όσους αρέσκονται στα χειμερινά σπορ, δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού αλλά και ζεστά ροφήματα στο σαλέ. Μάλιστα αν είστε τυχεροί το τσάι βουνού που θα σας σερβίρουν θα έχει μαζευτεί από τις παρακείμενες πλαγιές του Χελμού.

    Σίγουρα αξίζει να μετρήσετε την διάμετρο του πλατάνου που δεσπόζει έξω από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Είναι μάρτυρας της επανάστασης, στο εσωτερικό της μονής μπορείτε να δείτε και το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821.

    Μια επίσκεψη και στο Μέγα Σπήλαιο είναι επιβεβλημένη, πρόκειται για το παλιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα.

    Αν έχετε κατάλληλο όχημα πολύ κοντά βρίσκεται και η λίμνη Τσιβλού που προσφέρεται για ένα ήρεμο οικογενειακό πικ νικ.

    Αυτή την εποχή η παλέτα των χρωμάτων του φθινοπώρου δίνει εικόνες συγκλονιστικής ομορφιάς.

    Για τους λάτρεις του 4χ4 υπάρχουν πολλές μοναδικές επιλογές, όπως μπορείτε να δείτε απ’ αυτό το βίντεο στην κοίτη του Βουραϊκού ποταμού.



    ΣΧΟΛΙΑ