• Γ. Τσιβγούλης: Οι προκλήσεις στα σπάνια νοσήματα, τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης και το παράδειγμα της Ευρώπης

    Γυναίκες που μας εμπνέουν

    Γυναίκες στην Επιστήμη: Το παράδειγμα της φαρμακοβιομηχανίας DEMO

    • Βίκυ Καρατζαφέρη

    Ένα από τα ζητήματα, τα οποία συζητιούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, είναι οι ανισότητες στον εργασιακό χώρο, με βάση τη διάκριση του φύλου. Διαφορετική αντιμετώπιση, λιγότερες ευκαιρίες, μισθολογικό «χάσμα» και ενίοτε μια υποτίμηση, κοινωνικός ρατσισμός και… τρικλοποδιές.

    Στον τομέα των επιχειρήσεων είναι παραπάνω από σαφές ότι ο συγκεκριμένος χώρος ανδροκρατείται. Στον, δε, χώρο της επιστήμης, πάλι οι γυναίκες αποτελούν μειοψηφία.

    Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, μόλις το 30% του ερευνητικού προσωπικού παγκοσμίως είναι γυναίκες, ενώ υπάρχουν τομείς όπως αυτοί της πληροφορικής, των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών, που το ποσοστό των γυναικών αγγίζει μετά βίας το 5%.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την Unsesco, για την χρονική περίοδο από το 2014 ως και το 2016, η συμμετοχή των γυναικών στα πεδία STEM (Science, Technology, Engineering, Mechanics) ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή.

    Αγώνας ενάντια στις καθημερινές προκλήσεις

    Οι προκλήσεις λόγω φύλου πολλές και καθημερινές. Και οι γυναίκες ισορροπούν συνήθως με επιτυχία, υπηρετώντας με ζήλο όλους τους ρόλους. Αποδεικνύουν καθημερινά ότι δικαιούνται επάξια μία θέση στις ανώτερες βαθμίδες της επαγγελματικής ιεραρχίας, καθώς όλο και περισσότερες κατακτούν ανώτατη μόρφωση, δουλεύοντας παράλληλα σκληρά.

    Πόσες εταιρείες, όμως, εμπιστεύονται στ’ αλήθεια τις γυναίκες; Και πόσες τις αμοίβουν όπως ακριβώς τους άνδρες σε ανάλογα πόστα; Για την ώρα όχι πολλές, δυστυχώς.

    Στην Ελλάδα, ωστόσο, της νέας εποχής, αυτό δείχνει να αλλάζει το τελευταίο διάστημα και βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να καταρρίπτουν στερεότυπα και να αναλαμβάνουν τα ηνία στον επαγγελματικό τους χώρο, κατέχοντας θέσεις ευθύνης.

    Το παράδειγμα της DEMO

    O κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας αναδεικνύεται σε σημαντικό εργοδότη. Τα επίπεδα ρεκόρ στην ανάπτυξή του αποτελούν δέλεαρ για πολλούς εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης, που ενίοτε εγκαταλείπουν υποσχόμενες θέσεις σε χώρες του εξωτερικού και επαναπατρίζονται, για να προσφέρουν στον τόπο τους.

    Δεν είναι λίγες οι φαρμακευτικές εταιρείες που ανοίγουν νέους δρόμους και δίνουν ευκαιρίες συνεργασίας με γυναίκες επιστήμονες. Μία από αυτές τις εταιρείες, που έχει σαφή προσανατολισμό προς τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ των εργαζομένων της, είναι και η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ, που ξεκάθαρα επιλέγει να επενδύσει στους ανθρώπους της και με κάθε ευκαιρία αποδεικνύει ότι τιμά τις γυναίκες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανελιχθούν στα υψηλότερα κλιμάκια, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης.

    Με βάση στοιχεία από το Νοέμβριο του 2022, στη DEMO εργάζονται 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Επιπλέον το 43% των θέσεων αυξημένης ευθύνης εκπροσωπείται από γυναίκες και το 80% των επιστημόνων σε εργαστήρια και στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης είναι γυναίκες.

    Επιπλέον το 58% των εργαζομένων έχει Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο (+8,5%) από τον φαρμακευτικό κλάδο και τον μ.ο. στην Ελλάδα (+20,5%), {* Στοιχεία 2021, Πηγή ΕΛΣΤΑΤ, 2021, ΙΟΒΕ}*.

    Το 21% των εργαζομένων της έχει Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο και το ~20% είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών.

    Μέσα από τις επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη (RnD), η εν λόγω φαρμακευτική εταιρεία απασχολεί στον συγκεκριμένο τομέα 90 επιστήμονες, αριθμός που διαρκώς αυξάνεται.

    Η εταιρεία DEMO, με άξονα τη συμπερίληψη και την ισοτιμία, δίνει ευκαιρίες για επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Γυναίκες που μας εμπνέουν