• Αρχείο ΕΥΔΑΠ - ΜΕΝ Ασπροπύργου

    Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΜΕΝ Ασπροπύργου

    ΕΥΔΑΠ: Βιώσιμη ανάπτυξη

    Η ΕΥΔΑΠ συμμετέχει στο TRINEFLEX

    • NewsRoom

    Η ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στη μείωση του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματός της, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα TRINEFLEX, σε άμεση συνεργασία με 28 ακόμα εταίρους.

    Το έργο έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2022, και με το ολοκληρωμένο toolkit εργαλείων που αναπτύσσει, αναμένεται να συντελέσει σε μία πιο ευέλικτη και βιώσιμη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων μέχρι τον Αύγουστο του 2026 που λήγει.

    Η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στο έργο TRINEFLEX περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης των πιο ενεργοβόρων διαδικασιών σε ένα ΚΕΛ, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, καθώς και την εφαρμογή συμβατικών ή/και καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας. Στόχος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιλεγμένων διεργασιών κατά >7%, του ενεργειακού κόστους κατά >12% και των εκπομπών κατά >20%.

    Το έργο θα λειτουργήσει σαν μία ολοκληρωμένη υπηρεσία για τη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης μεγάλων εγκαταστάσεων σε όλο τον ψηφιακό κύκλο ζωής τους καθώς και στη μετάβαση τους σε πιο ευέλικτη και βιώσιμη λειτουργία.

    Αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω προηγμένων πράσινων μεθόδων ανάκτησης δεδομένων (Big Data Infrastructures), ανάλυση διεργασιών, ανάπτυξη μοντέλων και τέλος χρήση Ψηφιακών Διδύμων (Digital Twins) με ενσωματωμένα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων.

    Στην ΕΥΔΑΠ θα πραγματοποιηθεί ψηφιακός μετεξοπλισμός (Digital Retrofitting) του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) προκειμένου να γίνει εφικτή η παρακολούθηση της λειτουργίας παραγωγής ενέργειας, της διεργασίας αερισμού και της διεργασίας ξήρανσης της λάσπης.

    Θα αναπτυχθούν Digital Twins αυτών των διεργασιών προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση των συνθήκων λειτουργίας (π.χ. ρυθμός απόκρισης, επιτάχυνση ή επιβράδυνση), καθώς και της παράλληλης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες ενέργειας.

    Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθεί ένα πολυπαραγοντικό ψηφιακό εργαλείο λήψης αποφάσεων (multi-agent FODSS) για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου των επιλεγμένων διεργασιών του ΚΕΛΨ (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας) και την εφαρμογή των αντίστοιχων ελέγχων διαδικασίας.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα ΕΥΔΑΠ: Βιώσιμη Ανάπτυξη