• Πολιτική

    Μητσοτάκης (Δευτερολογία): Ζητάτε τα ρέστα για τη ΔΕΗ για κάτι που ήταν δική σας δέσμευση

    • NewsRoom


    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δευτερολογία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή με θέμα την ακρίβεια.

    O κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε σχολιάζοντας την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις ομιλίες των υπόλοιπων αρχηγών κομμάτων, ενώ χαρακτήρισε θετική την  «διστακτική» στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στα μέτρα στήριξης που πρότεινε η κυβέρνηση.

    Απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτήρισε «άχαρο» να θεωρεί αναξιόπιστα τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν θεωρεί και ο ίδιος όπως ο κ. Βαρουφάκης αναξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ενσωματώνονται σε αυτά της Eurostat. Παρατήρησε επίσης πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τιμές δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο του 2019,  μετά τον έντονο αποπληθωρισμό της προηγούμενης περιόδου. Μάλιστα χαρακτήρισε τον αποπληθωρισμό των προηγούμενων ετών ως ένα προϊόν και της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών.

    Επιτέθηκε επίσης στον κ. Τσίπρα για τις αναφορές του στην Ισπανία και την κυβέρνηση Σάντσεθ-Podemos, λέγοντας πως στην Ισπανία με βάση τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία αυξήθηκε.

    Ο κ.  Μητσοτάκης απάντησε επίσης και στην ενόχληση που έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του για την αναφορά του πρωθυπουργού στην εμφάνιση του Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα -την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε στην δευτερολογία του ως «απρεπέστατη, κατά την οποία ακούστηκαν τοποθετήσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» – ζητώντας  επίσημα από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα ανέφερε ο Ισπανός Πρωθυπουργός στην Τουρκία και να τα καταδικάσει.

    Απάντησε επίσης στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα κατά της κυβέρνησης για «δημιουργική λογιστική» και ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    «Προσέξτε σε ποια κυβέρνηση μιλάτε. Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ; Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή; Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις από το 28 στο 22%; Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση των εργοδοτικών εισφορών; Είναι δημιουργική λογιστική ο μηδενισμός των γονικών παροχών; Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί;.», ανέφερε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

    «Δεν ξέρουν σήμερα οι πολίτες μια απλή πραγματικότητα; Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε πίσω στη μεσαία τάξη αυτά που εσείς τους πήρατε», πρόσθεσε.

    «Δεν θέλω να παραξηγηθώ. Δεν παρουσιάζουμε ιδανική εικόνα, ούτε θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα μέσα από παραμορφωτικούς φακούς. Η Ελλάδα όμως το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της υπανάπτηξης, των δημοσιονομικών εκτροχών και της φτώχειας στην οποία οδηγεί η υπερφορολόγηση της δικιάς σας πολιτικής», συνέχισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι  προσδοκίες για την ελληνική οικονομία μεσοπρόθεσμα είναι εξαιρετικά θετικές, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει πως αυτό είναι θετικό για όλους τους Έλληνες. Η απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για μονομέρεια της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη που συντελείται στη χώρα, πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε επίσης στη διάταξη που ορίζει πως οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν επιτρέπεται να έχουν μεγαλύτερο κέρδος από αυτό που είχαν πριν την πανδημία, λέγοντας πως θα επεκταθεί τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο ακόμα. Διαβεβαίωσε πως γίνονται πολλοί έλεγχοι τόσο από το κράτος όσο και από την ανεξάρτητη αρχή Ανταγωνισμού. Μάλιστα απάντησε στους υπαινιγμούς του Αλέξη Τσίπρα για χειραγώγηση των ανεξάρτητών αρχών, υπενθυμίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει για τη θέση του προέδρου της Αρχής Ανταγωνισμού την κ. Θάνου, κάτι που αποτελούσε  «καραμπινάτη παραβίαση της βασικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών για να βάλετε εκεί έναν δικό σας άνθρωπο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μια δραστήρια επιτροπή, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Ρώτησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα αν εμπιστεύεται την επιτροπή, ενώ τόνισε πως συνεχίζεται η συζήτηση για το Δίκαιο του ανταγωνισμού.

    Απαντώντας για τη ΔΕΗ, υπενθύμισε πως όταν ο Αλέξης Τσίπρα παρέδωσε την μετοχή της επιχείρησης στο 1 ευρώ ενώ σήμερα κινείται στα 9 ευρώ. Η αξία των μετοχών του δημοσίου όταν κατείχε η επιχείρηση το 51% επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 200 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία τους σήμερα, κατέχοντας το 34% φτάνει τα 1,2 δισ. ευρώ. «Και τολμάτε να έρχεστε στην αίθουσα και να μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε, αφού πήρατε τους συνδικαλιστές αγκαλιά, αφού κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενο και της ευρωστίας της ίδιας της επιχείρησης και να ζητάτε τα ρέστα από αυτή την κυβέρνηση επειδή έκανε αυτό που είχατε δεσμευτεί κι εσείς κ. Τσίπρα», ανέφερε.

    «Είχατε δεσμευθεί κ. Τσίπρα πως θα πουλήσετε μερίδιο της ΔΕΗ, ναι ή όχι;», ρώτησε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, περιμένοντας κάποια απάντηση. «Σιωπή!», απάντησε όταν δεν πήρε απάντηση. Παρουσίασε μάλιστα τον προϋπολογισμό του 2018, που προέβλεπε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για τη ΔΕΠΑ 250 εκατ. ευρώ, για τη ΔΕΣΦΑ 180 εκατ. ευρώ και για τη ΔΕΗ μόλις 100 εκατ. ευρώ. «100 μόνο; Για τί ποσοστό κ. Τσίπρα; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα»

    Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Μανώλη Παναγιωτάκη και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο mononews.  «Γιατί ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ που εσείς είχατε τοποθετήσει, ο κ. Παναγιωτάκης, και λέει δύο πράγματα σε πρόσφατή του συνέντευξη. Ναι στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ. Ο δικός σας CEO τα λέει αυτά. Σε τόσο εξαιρετική κατάσταση είχε περιέλθει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επί δικών σας ημερών», ανέφερε.

    «Μας είπατε πως έπαψε να είναι δημόσια η Επιχείρηση. Επί δικών σας ημερών έπαψε να είναι επιχείρηση. Θα είχε χρεοκοπήσει η ΔΕΗ και μαζί της όλη η αγορά ενέργειας. Και θα ήμασταν σε μια τραγική θέση που θα καθόμασταν να συζητάμε τώρα για κρατικές επιχορηγήσεις για να κρατήσουμε όρθια της επιχείρηση», ανέφερε.

    «Εμείς κρατάμε το 34% της ΔΕΗ, βάζοντας σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις, ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτροκίνησης, για την επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια», πρόσθεσε. Τόνισε μάλιστα σε αυτό το σημείο πως η καλύτερη διασφάλιση για να μην έχουμε μεγάλες μεταβολές ενέργειας είναι μια αγορά με διασυνδέσεις.

    Μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε μέσα σε 3 ώρες είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην επιχείρηση, στην διοίκησή της και στην ίδια την κυβέρνηση, ανέφερε ο κ Μητσοτάκης.

    Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του δημοσίου σε επιχειρήσεις ανάλογες με τη ΔΕΗ σε άλλες χώρες.  Εμείς κρατάμε το 34%, δεσμευόμαστε πως δεν θα πέσουμε από αυτό, ελέγχουμε απόλυτα τη διοίκηση και προσβλέπουμε στη δημιουργία μεγαλύτερων υπεραξιών για τους μετόχους.

    Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα πως επί ΣΥΡΙΖΑ η μείωση για την οποία είχε δεσμευθεί θα πήγαινε στην αποπληρωμή του χρέους.

    Αναφέρθηκε επίσης στους επιχειρηματικούς λογαριασμούς ΔΕΗ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, παρατηρώντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέχασε να αναφερθεί στην μείωση που περιέχεται στους λογαριασμούς νοικοκυριών, επειδή ξέρει πως εκεί δεν υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις.

    Απάντησε επίσης στον Κυριάκο Βελόπουλο για την απολιγνιτοποίηση, τονίζοντας πως η φθηνότερη ενέργεια σήμερα είναι αυτή που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

    Όπως τόνισε, διακινούνται σήμερα διάφορες «θεωρίες συνομωσίας» για την «επέλαση των ανεμογεννητριών», ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει συγκεκριμένα πως προβλέπει το ενεργειακό μίγμα τα επόμενα χρόνια, για το φυσικό αέριο και για τις ΑΠΕ.

    Απάντησε επίσης στον Αλέξη Τσίπρα για τα περί «deals» της κυβέρνησης, κατηγορώντας μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα πως επέλεξε να έρθει να καταγορήσει την κυβέρνηση την ημέρα που ο ίδιος έλειπε για το ζήτημα του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, και τη σύμβαση με το Ισραήλ.

    «Δεν μιλήσατε απλώς, απειλήσατε ευθέως τον Υπουργό, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτά ξεχάστε τα. Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια. Η εποχή την οποία ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε την φρεσκάδα του νέου και την προσδοκία πως θα κερδίζατε τις εκλογές και λέγατε στους επενδυτές “μη τολμήσετε να έρθετε να επενδύσετε”, τότε που θα σκίζατε τα μνημόνια. Αυτά και να τα πείτε τώρα κανείς δεν  θα σας πιστέψει, γιατί κανείς δεν πιστεύει πως θα ξανακερδίσετε τις εκλογές. Όμως, απέναντι στα πολιτική πρόσωπα και τους πολιτικούς αντιπάλους μπορείτε να λέτε ότι θέλετε. Αλλά δεν θα απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, τα οποία με ευθυκρισία εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία για εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα όπως είναι αυτό του Κέντρου Εκπαίδευσης και να νομίζεται πως θα περνάνε αναπάντητα.»

    «Εμείς ένα deal έχουμε κάνει. Το ονομάζουμε συμφωνία αλήθειας. Είναι Deal με τον ελληνικό λαό και προς στιγμή και οι δύο πλευρές είναι πολύ ικανοποιημένες με αυτό», κατέληξε.

    Υπενθυμίζεται πως στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης κοινωνικών ομάδων:

    1. 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους αποδοθεί αμέσως μέσα στο Δεκέμβριο.
    2. όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 για κάθε μέλος της οικογένειας. Το επίδομα αφορά σε 800.000 πολίτες.
    3. το ίδιο επίδομα θα δοθεί σε 173.000 συμπολίτες με αναπηρία



    ΣΧΟΛΙΑ