ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καταιγίδα πλειστηριασμών για τους δήθεν ευάλωτους….
Το 2022 αναμένονται 35.000 πλειστηριασμοί με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα δανειοληπτών που κρύβονται πίσω από τον μανδύα του ευάλωτου.
Την ίδια ώρα ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων «περπατάει» με δυσκολία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Βέβαια στόχος είναι η προκήρυξη για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον φορέα να έχει δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αν αυτό θα καταστεί εφικτό είναι άγνωστο, αφού προς το παρόν εκκρεμεί η έγκριση από την DG Comp.
Και σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει με τους εν δυνάμει επενδυτές για την απόκτηση του Φορέα, έχουν δείξει πως για να υπάρξει ενδιαφέρον θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και εγγυήσεις.
«Ο φορέας για να έχει ενδιαφέρον επενδυτικό πρέπει να εξασφαλίζει ικανοποιητική απόδοση για τον επενδυτή. Θα πρέπει λοιπόν το πακέτο να είναι λίγο πιο ελκυστικό. Να υπάρχει μία πρόβλεψη για φοροαπαλλαγές. Αυτό ζητούν οι επενδυτές» λέει στο mononews πηγή που παρακολουθεί τη διαδικασία από κοντά και αναφέρει τέσσερις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι:
Πρώτον: Οι επενδυτές ζητούν να μην επιβαρύνονται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που περνάνε στον φορέα, να μην επιβαρύνονται με τον ΕΝΦΙΑ.
Δεύτερον: Σε ότι έχει να κάνει με τις τακτοποιήσεις των ακινήτων , ζητούν για όσο χρόνο παραμένει το ακίνητο στον φορέα να μην είναι απαραίτητη η τακτοποίηση (νομιμοποίηση αυθαίρετων τετραγωνικών, ημιυπαίθριων κλπ), η οποία είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα. Και ζητούν την υποχρέωση για την τακτοποίηση να την αναλαμβάνει ο τελικός ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Τρίτον: Ζητούν να υπάρχει κάποιας μορφής εγγύηση του ελληνικού δημοσίου –στη λογική των τιτλοποιήσεων- να εγγυάται για παράδειγμα του δημόσιο ένα τμήμα του τραπεζικού δανεισμού για να έχει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Και τέταρτον: Να αυξηθεί η επιδότηση ενοικίου για τους ευάλωτους, από τα 210 ευρώ που είναι σήμερα, καθώς τα ενοίκια ακολουθούν ανοδική πορεία.
Αν δεν γίνουν αυτά συνεχίζει η ίδια πηγή, δεν θα υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Φορέα.
Οι πλειστηριασμοί, ο Φορέας, ο πτωχευτικός νόμος ήταν τα θέματα της ατζέντας στην χθεσινή συνάντηση των Θεσμών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν,ESM) στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζων, στην οποία συμμετείχαν οι τέσσερις CEOs των συστημικών τραπεζών κ.κ. Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης και ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Βασίλης Ράπανος.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Το στοίχημα του τραπεζικού δανεισμού και οι 5 προκλήσεις για την επόμενη ημέρα
Τι συζήτησε ο Στουρνάρας με το προεδρείο του Συλλόγου της Alpha Bank
Βασίλης Ψάλτης – Φωκίων Καραβίας: Δίνουμε δάνεια, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κάθριν Ο’ Χάρα: Η σπάνια πάθηση από την οποία έπασχε η ηθοποιός που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών
- ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΑΕ: Η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για την εξακρίβωση των αιτιών του ατυχήματος
- Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε Ουκρανία και Μολδαβία
- Υπ. Εσωτερικών: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.