ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ενεργειακά συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένα από ποτέ, επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας το απόγευμα στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης.
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε ειδικότερα στο ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου που εξυπηρετεί την ασφάλεια εφοδιασμού και τον περιορισμό της πολιτικής επιρροής της Ρωσίας στις χώρες της περιοχής. “Ο ρόλος της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη είναι κρίσιμος”, ανέφερε ο πρέσβης. “Υπάρχει κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου το χειμώνα καθώς οι παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία είναι ανεξήγητα χαμηλές σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης στο πρόβλημα με τον αγωγό ΤΑΡ και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη”, πρόσθεσε.
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε, επίσης, στις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας τονίζοντας ότι η μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος, καθώς και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία θα συμμετάσχει η Βόρεια Μακεδονία, θα κατασκευαστούν με τεχνολογία της General Electric.
Στο ίδιο συνέδριο η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών και μετασχηματισμού τους σε “πράσινα” νησιά.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης υπογράμμισε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία μέσα στο 2022 θα προστεθούν νέες μονάδες ΑΠΕ, ισχύος 2000 μεγαβάτ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος τόνισε ότι ο στόχος της εταιρείας για ισχύ 500 μεγαβάτ ΑΠΕ θα επιτευχθεί το επόμενο δωδεκάμηνο. Ως το 2026 το “πράσινο” παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ θα φθάσει σε 4,8 γιγαβάτ με παραγωγή και στα Βαλκάνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Μπόρις Τζόνσον: Κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την εφοδιαστική αλυσίδα ενόψει Χριστουγέννων
Μενέντεζ: Αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση για τους S-400 δεν βλέπω νέες πωλήσεις όπλων
Νίκας: Αύξηση της κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο του 2021
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurovision 2026: Ο Αkylas με το Ferto είναι ο μεγάλος νικητής – Όσα έγιναν στον ελληνικό τελικό
- Τράπεζες: Ολα τα συνδρομητικά πακέτα για φθηνότερες καθημερινές συναλλαγές
- Γιατί βούτηξε η ΤΙΤΑΝ, τι θα κάνει η Εθνική Τράπεζα, η μάχη Theon με τους short, ποιο deal της Ideal χάλασε, βιομήχανοι κατά Τσάφου, μια αποκάλυψη για Τσίπρα – Στουρνάρα και όταν η Ζαχαράκη γίνεται ντεκόρ της Κίμπερλι
- Πλειστηριασμοί: Το σφυρί της εβδομάδας «χτυπά» σε Ξάνθη, ΣΒΑΜΠΕ και «Ελληνικός Νηογνώμονας»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.